in , , , ,

Terugblik op het staatsbezoek aan Italië

staatsbezoek Italië

Het staatsbezoek aan Italië was druk en warm, maar meer dan geslaagd. En voor één keer konden we met nauw verholen nationale trots boven het Palazzo del Quirinale, het presidentiële paleis in Rome, de Nederlandse vlag zien wapperen.

Positieve pers en mooie plaatjes

Het pas afgesloten staatsbezoek heeft de politieke en economisch relaties tussen Nederland en Italië bestendigd en versterkt. In beide landen heeft het heel wat positieve pers opgeleverd.

Het koninklijk paar op de Capitolijnse trappen
Het koninklijk paar op de Capitolijnse trappen

En het was natuurlijk goed voor een reeks schitterende plaatjes. Op de Capitolijnse trappen, in Rome bij burgemeester Raggi in haar werkkamer met uitzicht op het Forum, in Milaan met burgemeester Sala bij Da Vinci’s Laatste Avondmaal, op de markt in Palermo, bij Eataly in Milaan, Het koninklijk paar was in de pers hier niet weg te slaan.

Het koninklijk paar voor Het Laatste Avondmaal van Da Vinci
Het koninklijk paar voor Het Laatste Avondmaal van Da Vinci (foto: Gemeente Milaan)

Palermo

Het meeste opzien baarde het bezoek aan Palermo, een stad die meestal buiten de route van buitenlandse staatshoofden ligt. In de Italiaanse pers werd dat besluit enthousiast begroet als bewijs dat Nederland zich realiseert dat Italië ook onder Rome verder gaat. En dat het koninklijk paar het probleem van de immigratie, waar Sicilië in de eerste linie ligt, niet uit de weg heeft willen gaan.

De menigte in Palermo
De menigte in Palermo

Vaticaan

Maar ook het Vaticaanse bezoek is niet onopgemerkt gebleven. Naast de gebruikelijke etappes, een bezoek aan de paus (opmerkelijk lang, volgens doorgewinterde Vaticaan-watchers) en de Vaticaanse ‘premier’, kardinaal Parolin, baarde vooral de overhandiging van de bevelhebbersstaf van Willem van Oranje opzien.

Koningin Maxima met de bevelhebbersstaf
Koningin Maxima met de bevelhebbersstaf

Begrijpelijk, want het was toch een daad van grote symbolische waarde: een icoon van de protestantse opstand, als oorlogsbuit meegenomen door de katholieke Spanjaarden, nu in handen gegeven van de protestantse koning in het hoofdkantoor van de Katholieke Kerk. Als dat geen symboliek mag heten! Ook minister Koenders, meegereisd in het zog van het koninklijk paar, was onder de indruk, toen hij het nationale kleinood in handen mocht houden.

Minister Koenders met de bevelhebbersstaf
Minister Koenders met de bevelhebbersstaf

Gedenkwaardig

En dan tot slot de voltallige economische missie, 140 man en vrouw sterk, met het koninklijk paar en minister Ploumen op de trappen van de Triënnale in Milaan. Ook dat was een uniek schouwspel en een waardig besluit van een gedenkwaardig bezoek.

De economische missie met minister Ploumen
De economische missie met minister Ploumen

Foto’s: Aart Heering, foto boven: de Nederlandse vlag wappert boven het presidentieel paleis

Written by Aart Heering

Woont al meer dan 30 jaar in Italië, waarvan 20 als journalist en 12 als medewerker pers en politiek van de Nederlandse ambassade in Rome. Is sinds mei 2022 weer werkzaam als journalist. Actief lid van de Gruppo del Gusto, de gourmetgroep van de buitenlandse persvereniging in Rome.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een andere kijk op afstand

Column: een andere kijk op afstand

Een Italiaans examen