in ,

Opnieuw komt in Italië een viaduct naar beneden

Opnieuw komt in Italië een viaduct naar beneden

Slecht onderhoud, corruptie of gewoon beroerd gebouwd? Onmiddellijk na het instorten van een viaduct bij Fossano in de noordelijke provincie Cuneo is een groot justitieel onderzoek begonnen. Maar de enorme brokken beton bij de uitvalsweg staan niet op zich. Afgelopen drie jaar kwamen in Italië al zeven betonconstructies langs allerlei wegen ‘spontaan’ naar beneden.

Bij het ongeluk aan de rand van Fossano ontsnapten twee politieagenten wonderwel aan de plotseling omlaag gekomen betonmassa. De twee carabinieri voerden langs de staatsweg 231 routinecontroles bij langskomende auto’s uit. Toen ze een ‘schurend geluid’ hoorden namen ze wat afstand van het viaduct om omhoog te kijken, nog net op tijd om niet bedolven te worden.

Onaanvaardbaar

Door toeval reden op het moment van de klap geen auto’s over het viaduct, en bleef alleen de lege patrouilleauto van de agenten onder de bergen beton achter. Justitie wil nu vooral meer weten over het onderhoud aan het viaduct bij Fossano in de afgelopen jaren. Maar ook wordt gekeken of er in de jaren negentig, toen het viaduct werd gemaakt, constructiefouten tijdens de bouw waren.

Autoviaduct bij Lecco dat in 2016 naar beneden kwam
Autoviaduct bij Lecco dat in 2016 naar beneden kwam

‘Het is extreem ernstig en onaanvaardbaar dat een recente constructie zomaar kan instorten,’ reageerde onmiddellijk de minister van Transport Graziano. Volgens het staatsbedrijf ANAS, in Italië verantwoordelijk voor het wegenonderhoud, was de inspectie een dag voor het ongeluk nog langs de staatsweg 231 geweest. Maar er valt inmiddels heel wat uit te leggen. In zes maanden tijd stortten drie viaducten in.

Misdaad

Over een periode van drie jaar gaat het zelfs om zeven grote constructies, verspreid over het hele land. Bij de ongelukken kwamen zeven mensen om het leven en raakten 14 automobilisten gewond. ‘Het gaat ergens mis tussen wegenaanleg en regelrechte misdaad, dat is de trieste staat van de aanleg van publieke werken in Italië,’ concludeert Repubblica in een somber commentaar. ‘Wie geeft eigenlijk aan wie geld als al bestaande bruggen en viaducten op hun veiligheid worden geïnspecteerd?’

Ongeluk viaduct Castelfidardo in maart 2017
Ongeluk viaduct Castelfidardo in maart 2017

Het regionaal bestuur van Piëmont, waar ook Fossano ligt, is in ieder geval niet van plan te wachten tot de oorzaak van het incident op tafel ligt. Zo snel mogelijk start de regio een grootscheeps onderzoek naar alle recent gebouwde viaducten. ‘Het lijkt me sterk dat achterstallig onderhoud een verklaring is,’ aldus een plaatselijk bestuurder. ‘Je hebt het over wegen die nog maar zo kort geleden zijn aangelegd.’

Foto’s: Vigili del Fuoco/Polizia di Stato/YouTube

Written by Rop Zoutberg

Rop Zoutberg is correspondent in Italië voor het NOS Journaal en woont in Rome. Naast berichten voor radio en televisie over Italië fotografeert hij veel, zijn grote passie. 'Italië is echt een thuis voor me geworden nadat ik lange tijd in Spanje woonde. Wat me fascineert is de lappendeken aan regio’s, die echt totaal verschillend zijn. Daardoor blijf ik reizen en ontdekken.' Zijn favoriete stad is Napels.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

het mysterie van het Italiaanse ondergoed

Column: het mysterie van het Italiaanse ondergoed

Het complot tegen Renzi

Het complot tegen Renzi