in , , ,

Prè di Ledro: het dorp zonder zon

Het dorp zonder zon

Als we aan Italië denken dan denken we gelijk aan zonovergoten dagen, niet alleen in de zomer maar ook in het najaar. Dat dit toch niet heel vanzelfsprekend is bewijst het dorpje Prè di Ledro, gelegen in de Ledro-vallei (regio Trentino-Zuid-Tirol). Vanaf 11 november (Sint-Maarten) moeten de inwoners van het dorpje het een lange tijd zonder zonlicht stellen. 

Festa del Sol

Dit komt doordat Prè di Ledro in een vallei in de bergen ligt waardoor de omringende bergen als het ware het zonlicht in de winterperiode tegenhouden. Pas op 5 februari – de feestdag van Sint-Agatha – van het volgende jaar bereiken de eerste zonnestralen het dorpje weer. De terugkomst van de zon na drie maanden afwezigheid wordt dan uiteraard weer uitbundig gevierd met het Festa del Sol (feest van de zon). Twee dagen lang worden er concerten en voorstellingen gehouden en komt het hele dorp bij elkaar. Dat er tijdens het feest ook gegeten wordt is natuurlijk vanzelfsprekend in Italië. Naast de mogelijkheid om deel te nemen aan een gezamenlijke lunch staan er gedurende de twee dagen ook kraampjes voor een snelle hap.

Het dorp zonder zon

Wegomleiding

Dit kleine dorpje – het telt maar 5.523 inwoners – heeft overigens wel meer eigenaardigheden. Het is het enige dorpje in de Ledro-vallei waar de autoweg niet door het dorp loopt maar eromheen. Dit is te danken aan de inwoners van Prè di Ledro die fel tegen een weg door het dorp hebben geprotesteerd tijdens het aanleggen ervan.

IJzeren nagels

Ook kent Prè di Ledro een heel lange traditie van het smeden van ijzeren nagels voor schoenen. Tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was dit een belangrijke motor voor de economie in de Ledro-vallei. Dat deze activiteit ook belangrijk was voor het Italiaanse leger bleek wel uit het feit dat de beste smeden uitgezonderd werden van dienstplicht en dus niet naar het front hoefden als ze een productie van duizend smeedijzeren nagels per dag garandeerden. Een behoorlijk karwei als je bedenkt dat voor het produceren van één nagel, zo’n 40 tot 50 hamerslagen nodig waren. De laatste authentieke smederij kan nog steeds op verzoek bezocht worden door geïnteresseerden en een lokale smid zal dan precies laten zien hoe de nagels gesmeed werden.

Als je toch al van plan bent om de Ledro-vallei te bezoeken dan is een bezoekje aan Prè di Ledro toch zeker de moeite waard, gezien de eigenaardigheden van dit dorpje. Behalve een eventueel bezoek aan de smederij is er natuurlijk een prachtig landschap om te bewonderen rondom het dorpje voor de liefhebbers van hiken of mountainbiken. Hou je veel van de zon? Dan kun je misschien maar het beste in de zomerperiode komen.

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su DitIsItalie.nl. DitIsItalie.nl is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, campings, vakantiehuisjes, reizen en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

diepste zwembad ter wereld

Het diepste zwembad ter wereld ligt in Padua

La Cappella del Barolo: de kleurrijke kapel bij La Morra