Italiaanse hapjes
Heerlijke Italiaanse hapjes, makkelijk te maken (foto: Edward Hendriks)
in ,

Italiaanse hapjes bij de borrel

Superlekkere en supersimpele borrelhapjes voor jouw aangeklede Italiaanse aperitivo

Heb je een feestje of een borrel en wil je er een Italiaans tintje aan geven? Laat je dan inspireren door deze eenvoudige Italiaanse hapjes die je in een mum van tijd zelf samenstelt. Heerlijkheden met parmaham, mozzarella, Italiaanse kaasjes, olijven en meer. Schenk er een lekkere prosecco, Aperol Spritz, Hugo of ander Italiaans drankje met of zonder alcohol erbij en klaar voor een smakelijke aperitivo ben je! Salute! 

plank met Italiaanse hapjes
Het staat gezellig en iedereen vindt het lekker: een plank met Italiaanse hapjes (foto: Edward Hendriks)

Grissini

Deze ‘soepstengels’ mogen op jouw Italiaanse borrel met antipasti niet ontbreken. In Italië staan ze in elk restaurant op tafel. Zelfs bij de McDonald’s in Italië krijg je grissini! Gelukkig kun je ze ook in Nederland en België overal kopen en vormen ze een heerlijk hartige snack. Voor wat extra bite kun je er ook wat prosciutto om wikkelen. Daarnaast is het erg lekker om ze in de pesto te dopen!

Grissini
Grissini (foto: Pixabay)

Olijven

Lekkere – bij voorkeur Italiaanse – olijven zet je natuurlijk ook op tafel als Italiaans borrelhapje. Simpel én heerlijk. Als je ervan houdt tenminste. De lekkerste olijven zijn de verse olijven van de kaasboer of de notenspecialist. Maar je kunt ook gewoon Italiaanse olijven in de olie van de supermarkt kopen.

LEES OOK:
Nutella-cupcakes: om je vingers bij af te likken
olijven
Italiaanse olijven (foto: Pexels)

Mozzarellaspiesjes

Een heerlijk Italiaans hapje maak je met de mozzarellabolletjes van Galbani. Deze prik je samen met een half cherrytomaatje en een blaadje basilicum aan een cocktailprikker. Voor extra smaak kun je de spiesjes nog met peper, zout en vinaigrette bestrooien. Eigenlijk is is een kleine insalata caprese. Een beetje crema di balsamico maakt het helemaal af.

mozzarellaspiesjes
‘Insalata Caprese’ op een spiesje (foto: Pixabay)

Toastjes met rode en groene pesto

Heerlijk voor op een toastje of stokbroodje: rode of groene pesto. Je snijdt simpelweg een stokbrood in plakken of je legt de toastjes klaar met een potje rode en/of groene pesto. Als je er zin in hebt, kun je de pesto natuurlijk ook zelf maken.

Brood met groene pesto
Brood met groene pesto (foto: Pexels)

Pane e olio

Ofwel: brood met olie. Zorg voor een lekker knapperige stokbrood, grof zeezout en een lekkere olijfolie. Vervolgens kun je lekker dippen met dat brood, strooi je er wat zout overheen en smullen maar!

brood met olie en zout
Brood met olie en wat zeezout (foto: Pixabay)

Bruschetta

Spreek uit als: ‘broesketta’. Heerlijk op een knapperig broodje, dit mengsel van tomaat, (rode) ui en olijfolie. En supermakkelijk te maken. Wat knoflook, peper, zout en wat basilicumblaadjes erbij en klaar ben je. Dé ultieme Italiaanse tapas.

bruschetta
Supersimpel én superlekker: bruschetta (foto: Wikimedia)

Crostini

Crostini zijn eigenlijk ook gewoon toastjes, maar dan zelfgemaakt! Je neemt hiervoor wat (oud) brood of een stokbrood en snijd dat in plakjes, die je doopt in een mengsel van olijfolie met uitgeperste knoflook, paprikapoeder, oregano en tijm. Of wat je zelf lekker vindt. Verwarm de oven voor op 180 graden en doe de plakjes (stok)brood 5 tot 10 minuten in de oven, totdat ze lekker goudbruin en knapperig zijn.

LEES OOK:
Grootschalige fraude met Italiaanse buffelmozzarella
crostini
Je crostini kun je weer beleggen met allerlei lekkers, zoals met olijf en parmezaanse kaas (foto: aperolspritzspecials.com)

De crostini zijn zó al lekker, maar je kunt ze natuurlijk beleggen met tapenade, tomaat, zalm, pesto of andere (Italiaanse) lekkernijen.

Zongedroogde tomaatjes

Nog zo’n heerlijk Italiaans hapje dat je kant-en-klaar in de supermarkt of bij de kaasboer kunt kopen. Zongedroogde tomaatjes in de olie. Een paar cocktailprikkertjes erbij en klaar ben je.

zongedroogde tomaatjes
Zongedroogde tomaatjes: lekker bij de Italiaanse borrel (foto: Pixabay)

Lekkere Italiaanse vleeswaren

Wat voor de niet-vegetariërs onder ons echt niet mag ontbreken is een plankje met heerlijke, Italiaanse vleeswaren. Prosciutto, salami, bresaolo, mortadella, truffelworst en ga zo maar door. Ga daarvoor naar een goede slager en laat je informeren terwijl je ook gelijk proeft.

antipasti
Heerlijke antipasti bij de borrel (foto: Pixabay)

De vleeswaren serveer je per soort op een houten plank, vergeet je gasten niet te vertellen wat ze in hun mond stoppen en waar het vandaan komt.

Minipizzaatjes

Heerlijke en makkelijke minipizza uit de oven! Bestrijk kleine vierkantjes bladerdeeg met tomaat, kaas en kruiden. Eventjes in de oven en smullen maar!

Italiaanse hapjes - pizza
Gegarandeerd succes: (mini)pizza bij de borrel (foto: Edward Hendriks)

Kaasplankje

‘Kaas uit ’t vuistje’ hoeft echt niet altijd Goudse kaas of Edammer kaas te zijn! Grana Padano, Parmigiano Reggiano, Pecorino Romano zijn heerlijke Italiaanse kazen die je prima op een plankje uit kunt serveren bij jouw Italiaanse borrel.

Italiaans kaasplankje
Ook lekker als hapje: Italiaanse kaasjes (foto: Pixabay)

Vijgen

Italiaanse vijgen kun je ook altijd bij de borrel doen. Gewoon zó zijn ze al heerlijk, maar in combinatie met Italiaanse kaas of ham (prosciutto) kun je er ook hapjes van maken.

LEES OOK:
Column: de idylle van olijven plukken
vijgen
Ook lekker om een salade mee te maken: Italiaanse vijgen (foto: Pixabay)

Wijntje erbij: Chianti, Barolo, Pinot Grigio

Wat is een borrel zonder wijn? Haal een lekkere chianti, barolo of pinot grigio. Of kies voor een heerlijk (alcoholvrij) Italiaans (zomer)drankje als een Aperol Spritz, een prosecco of Hugo. Wat vind jij lekker bij de Italiaanse borrel?

alcoholvrije aperol spritz
Genieten van Italiaanse hapjes met een lekker drankje (foto: Pixabay)

Aankleding van de borrel

Heb je nog verdere aankleding van je Italiaanse borrel nodig? Wat dacht je van cocktailprikkertjes met de Italiaanse driekleur, Italiaanse vlaggetjes om op te hangen en een Italiaans muziekje via YouTube of Spotify. Of zet een lange tafel neer onder een partytent en dek die feestelijk. Makkelijk zat!

Nog een voordeeltje van een uitgebreide aperitivo: je hoeft daarna niks meer te eten. Gewoon lekker nog een drankje nemen en genieten van de warmte van de zon en het gezelschap.

Jouw Italiaanse hapjes?

Heb je zelf nog tips voor lekkere én makkelijke Italiaanse hapjes? Laat dan hieronder jouw reactie achter.

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su DitIsItalie.nl. DitIsItalie.nl is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, campings, vakantiehuisjes, reizen en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

3 Comments

Leave a Reply

3 Pings & Trackbacks

  1. Pingback:

  2. Pingback:

  3. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Hugo Cocktail

Hugo: zo maak je ‘m

Giro d'Italia 2019 - Grande Partenza Bologna

Voorbeschouwing Giro d’Italia 2019: Grande Partenza Bologna