in ,

Top 10 van nieuws uit Italië in 2014

2014 nieuws in Italië: de zingende non

2014 was niet alleen het jaar van de slechte Italiaanse zomer, er gebeurde nog veel meer. Hieronder tien van de meest opmerkelijke nieuwsverhalen die afgelopen jaar speelden.

Amanda Knox

De Amerikaanse Amanda Knox werd in januari veroordeeld tot 28 jaar en zes maanden in de gevangenis voor de moord in 2007 op haar Britse huisgenoot Meredith Kercher in hun Perugiaanse appartement. Knox’ Italiaanse vriendje, Raffaele Sollecito, werd ook veroordeeld en kreeg 25 jaar gevangenisstraf opgelegd. Beiden zijn op dit moment in hoger beroep.

De opkomst van Renzi

De Florentijnse burgemeester Matteo Renzi zette premier Enrico Letta in februari opzij, slechts enkele weken nadat de Toscaanse politicus werd uitgeroepen tot leider van de Italiaanse Democratische Partij (PD). Letta was slechts iets meer dan negen maanden aan de macht toen Renzi veel steun van de bevolking kreeg zonder dat er landelijke verkiezingen waren.

Zelfgemaakte tank

In april arresteerde de Italiaanse politie 24 mensen op beschuldiging van terrorisme. Ze waren van plan om het San Marco-plein van Venetië met een zelfgemaakte tank bestormen. Daarna zou het doel zijn geweest om een zelfstandige staat uit te roepen in Noord-Italië.

De zelfgemaakte tank (bron: YouTube)
De zelfgemaakte tank (bron: YouTube)

Europese verkiezingen

In mei behaalde de centrumlinkse Democratische Partij van Matteo Renzi bijna 41 procent van de stemmen, terwijl in heel Europa eurosceptische partijen meer voet aan de grond kregen. Ook was het opkomstpercentage met bijna 59 procent van de kiezers een van de hoogste in heel Europa.

De zingende non

De Italiaanse non Cristina Scuccia werd een wereldwijde popsensatie door het winnen van The Voice of Italy in juni. Haar fans zijn onder andere Whoopi Goldberg en Madonna. In december ontmoette ze paus Franciscus.

Corruptie in Venetië

Wijdverspreide corruptie werd in juni onthuld bij het stormvloedkeringsproject in Venetië, genaamd ‘Mozes’. Het leidde tot tientallen arrestaties, waaronder die van burgemeester Giorgio Orsoni. Ongeveer 100 mensen werden als verdachte aangemerkt en de politie onderzocht zo’n 20 miljoen euro aan betaalde steekpenningen.

Costa Concordia

Tweeënhalf jaar na de tragedie die het leven van 32 mensen kostte, is de Costa Concordia eindelijk weggesleept in juli 2014. Het cruiseschip werd in de grootste bergingsoperatie ooit meegenomen naar de haven van Genua om daar te worden ontmanteld en gesloopt.

George Clooney

Hij beweerde dat hij voor altijd vrijgezel zou blijven, maar de Libanees-Britse advocate Amal Alamuddin stal George Clooney’s hart. Het duurde niet lang voordat ze op trouwplannen in Italië broedden, het tweede thuisland van de acteur. Ze vestigden zich in Venetië, waar ze ook zijn getrouwd tijdens een 10 miljoen euro kostende plechtigheid eind september.

Overstromingen

13 mensen verloren hun leven tussen oktober en december door de verwoestingen die overstromingen in delen van Italië aanrichtten, met inbegrip van Ligurië, Toscane, Piëmont en Latium (Lazio). Op Sicilië sloeg in november een cycloon toe.

Maffia

Begin december werd bekend dat oud-burgemeester Gianni Alemanno van Rome een van de honderd verdachten was nadat de politie een maffia-achtige organisatie had ontmanteld, die in het stadhuis was geïnfiltreerd.

Bron: thelocal.it

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 uitspraken waarmee je geen vrienden maakt in Italië

10 uitspraken waarmee je geen vrienden maakt in Italië

Italiaanse uitvindingen

De 10 beste Italiaanse uitvindingen