in

Vendemmia 2018: wijn stroomt de spuigaten uit!

Vendemmia 2018 - een grote wijnoogst in Italië
Vendemmia 2018 - een grote wijnoogst in Italië (foto: Pixabay)

De wijnboer komt dit jaar handen tekort, schreef druivenplukker Reinout Bosman in zijn jongste column. Zijn persoonlijke indruk wordt bevestigd door de officiële cijfers van de Assoenologi, de organisatie van Italiaanse oenologen, zeg maar wijnkundigen.

2018: uitstekend wijnjaar

Vergeleken met vorig jaar, toen maanden van droogte en hoge temperaturen zorgden voor een van de laagste opbrengsten van de afgelopen vijftig jaar (maar wel van hoge kwaliteit), is in heel Italië dit jaar 20 procent meer geoogst, van 30% in Veneto en Toscane tot 10% in het zuiden. Dat maakt 2018 in ieder geval qua hoeveelheid tot een uitstekend wijnjaar, maar naar verluidt laat ook de kwaliteit weinig te wensen over.

56 miljoen hectoliter

De totale hoeveelheid wijn van 2018 komt uit op circa 56 miljoen hectoliter, goed voor zo’n 7.500.000.000 standaardflessen, dus ga er maar aan staan. Daarmee blijft Italie ruimschoots ’s werelds grootste producent, voor Frankrijk en Spanje. Deze opbrengst ligt 10 miljoen hl boven die van vorig jaar en is de hoogste sinds 1999, toen 58 miljoen hl werd geoogst.

Geen wonder dus dat uit heel Italië berichten komen van wijnpersen die de voorraad niet aankunnen en boeren die in de rij moeten staan of digitaal reserveren om hun druiven af te leveren. De producenten kunnen daarmee opgelucht ademhalen, want maandenlang leek het nog maar de vraag of er dit jaar wel normaal geoogst zou kunnen worden. Door de rare fratsen van een steeds grilliger klimaat hebben de wijnboeren maandenlang in angst en beven moeten afwachten.

Veel regen in de eerste maanden

De eerste maanden van dit jaar heeft het uitzonderlijk veel geregend, wat trouwens maar goed was ook, omdat zo de kurkdroge aarde weer voldoende vocht kon absorberen. In maart was het vervolgens bitter koud, maar gelukkig nog voor het uitbotten van de wijnstokken. Na een droge en warme aprilmaand waren mei en juni over het algemeen warm en vochtig tegelijk, waardoor de kans toenam op peronospera, een parasitaire schimmel die binnen korte tijd de hele oogst teniet kan doen. ‘Dat noodzaakte de boeren tot regelmatige bestrijding,’ schrijft Assoenologi. In dit geval gold dat tevens voor bioboeren, want peronospera wordt vooral bestreden met de koperspuit (koperhydroxide), die ook in de biologische landbouw is toegestaan.

Volume en suikergehalte uitstekend

Juli en augustus waren minder heet dan vorig jaar, terwijl in het hele land regelmatig verspreid fikse buien vielen. Zodoende valt de oogst dit jaar gemiddeld een weekje later dan normaal maar zijn volume en suikergehalte van de druiven over het algemeen uitstekend, en daarmee ook de te verwachten kwaliteit van de wijn. Maar doordat de weersomstandigheden tussen en ook binnen de regio’s aanmerkelijk kunnen verschillen, biedt dat nog geen algemene garantie. Eerst proeven dus.

De vendemmia 2018, die eind juli al is begonnen op Sicilië met de witte druiven Pinot Grigio en Chardonnay, loopt eind oktober ten einde met laat rijpende rode druivensoorten als de Nebbiolo van de Valtellina, de Zuidtiroler Cabernet en de Taurasi van Campania.

Meeste wijn uit Apulië

De meest productieve regio is ook dit jaar weer Apulië, met 11,9 miljoen hl, gevolgd door Veneto (10,3), Emilia-Romagna (7,8) en Sicilië (5,8). Met hun vieren zijn deze regio’s dus voldoende voor tweederde van de totale Italiaanse wijnproductie, terwijl gewesten als Piëmont en Toscane, wereldvermaard door hun rode wijnen als Barolo, Dolcetto, Montepulciano en Chianti, qua volume veel lager scoren (maar niet in omzet).

De meeste Italiaanse wijn komt uit Apulië
De meeste Italiaanse wijn komt uit Apulië (klik voor een vergroting)

Een prettige bijkomstigheid van de hogere productie is dat de druivenprijzen dit jaar lager liggen dan in 2017, in sommige delen van het land zelfs zo’n 30%. Of de consument daarvan ook profiteert is trouwens nog maar de vraag, want de Italiaanse wijnexport nam vorig jaar toe met 5% – van 20,8 naar 21,8 mln hl – en die naar China zelfs met 29%. Goede kans dus dat het flessensurplus daardoor wordt opgevangen.

sassicaia
De Sassicaia

De beste Italiaanse wijn van 2018

Wat is nu de beste Italiaanse wijn die je dit jaar kunt kopen? Op nummer 1 staat de Sassicaia uit Toscane. Goede tweede is de Barbaresco Asili Vecchie Viti uit Piëmont. Brons heeft de Tenuta Nuova uit Toscane.

De complete lijst met de beste wijnen van 2018 bekijk je op de website van corriere.it.

Aart Heering

Geschreven door Aart Heering

Aart Heering, historicus en journalist. Woont 30 jaar in Italië en werkt momenteel voor de Nederlandse ambassade in Rome.

One Comment

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

betalen in Italië

Betalen in Italië


Verzekeringen voor je huurauto: hier moet je op letten

Verzekeringen voor je huurauto: hier moet je op letten