in , ,

7 alternatieven voor een vakantie in Italië

Waar moet je heen als je niet naar Italië gaat?

alternatief voor Italië-vakantie
Is dit Italië? Nee, maar het zou Italië kunnen zijn! (foto: Unsplash)

Het liefst zie je ons keer op keer in Italië. Maar wat als dat niet lukt, door steeds wijzigende coronamaatregelen, hoge prijzen aan de Italiaanse meren of de afstand? Hier zijn 7 alternatieven voor een vakantie in Italië.

1. Oostenrijk

Dit is Oostenrijk (foto: Unsplash)

Italië heeft Zuid-Tirol en Oostenrijk heeft Noord-Tirol, ook wel gewoon Tirol genoemd. Als je nu geniet van dat stukje Italië, geniet je ook van deze Oostenrijkse deelstaat.

Je zit hier op de grens met Italië, en je profiteert van Bier and Bratwurst, maar tegelijkertijd van wat zuidelijke flair. Tirol in Oostenrijk is daarom een prima alternatief voor een vakantie in Italië.

2. Zwitserland

Ticino: Italië in Zwitserland (foto: Unsplash)

Natuurlijk, Zwitserland. Alles is hier duur, maar laten we wel wezen, het noorden van Italië is ook niet goedkoop. Zwitserland heeft bovendien een grote pre en dat is het kanton Ticino (Tessin).

Want in deze regio waan je je gewoon al in Italië. Iedereen spreekt hier Italiaans, er staan Italiaanse benamingen op de borden en je kunt hier volop Italiaans eten krijgen.

Als je dan ook nog palmbomen op de boulevard in Ascona aan het Lago di Maggiore ziet staan, is het duidelijk: dichter bij Italië kom je niet.

3. Slovenië

Piran in Slovenië (foto: Unsplash)

Kijk eens naar die plaatjes op de officiële toerismesite van Slovenië en dan zie je alles wat jou als Italië-liefhebber zal bekoren: charmante dorpjes, uitgestrekte natuur, bergen, meren, lekker eten en gezellige mensen. Natuurlijk is het allemaal bedoeld om Slovenië te promoten, maar toch.

Wist je dat je zelfs een stukje Slovenië aan de Adriatische kust hebt, net onder Triëst? Als je daar je vakantie doorbrengt, ben je zó weer de grens over naar je favoriete vakantieland.

Maar serieus: Slovenië wordt ondergewaardeerd. Je vindt hier heel veel dat je aan zal spreken.

4. Kroatië

Hetzelfde geldt eigenlijk voor Kroatië, dat ook nog eens een grote Italiaanstalige minderheid bevatte, voornamelijk op het schiereiland Istrië.

Daar woonden altijd al ‘Italiaanstaligen’ (voornamelijk vanuit de tijd van het Romeinse Rijk) en de regio viel 8 eeuwen lang onder Venetiaans gezag, wat je nog overal terugziet.

Venetiaanse invloeden in Rovinj (foto: Wikimedia)

Maar toen de regio na de Eerste Wereldoorlog aan Italië werd toegewezen, maakte de Mussolini-regeling er werk van om het verder te italianiseren.

Vandaag kun je er al Italië-liefhebber prima vakantie vieren. De prijzen zijn de laatste jaren met de toenemende populariteit als vakantiebestemming mee gestegen, maar liggen nog altijd onder die van populaire bestemming in Noord-Italië.

5. Hongarije

Tapolca in Hongarije (foto: Unsplash)

Hongarije grenst aan de westelijke kant aan Oostenrijk, Slovenië en Kroatië, maar ook aan Slowakije in het noorden, aan Servië in het zuiden en aan Oekraïne en Roemenië in het oosten. Daarmee ligt het land in het hart van Europa en dat maakt Hongarije zo charmant.

Het échte Europese gevoel overheerst hier. Daarbij lijkt het in de verder van Boedapest en de mondaine badplaatsen rond het Balatonmeer gelegen dorpjes alsof de tijd heeft stilgestaan.

Boeren op karren, trekkers uit de Sovjetperiode en niemand die een woord buiten het Hongaars spreekt.

Tel daarbij op dat je in Hongarije nog met een eigen munt (de forint) betaalt en het nostalgische vakantiegevoel van vroeger is compleet.

Hongarije geeft ook een schitterende natuur, van de Oostenrijkse bergen in het westen en aan de grens met Slowakije tot de bijzondere laagvlaktes in het westen en midden van het land.

Hadden we je al verteld dat de prijzen in Hongarije nog echt schappelijk zijn? Kortom, de volgende vakantie breng je als Italië-liefhebber door in Hongarije.

6. San Marino

Zicht op San Marino vanaf de Monte Titano (foto: Unsplash)

Niet naar Italië op vakantie, maar toch ook weer wel? Dat kan als je koers zet naar San Marino, het ministaatje bij Rimini dat volledig door Italiaans grondgebied is omsloten.

De voertaal is er gewoon Italiaans en je kunt er ook met euro’s betalen (krijg je zo’n gewilde San Marinese euro in handen, hou ‘m dan op zak!).

San Marino heeft voor z’n kleine omvang heel wat te bieden. Je kunt er goed winkelen, musea bezoeken, de wisseling van de wacht aanschouwen of van de uitstekende keuken genieten.

Over de belangrijkste bezienswaardigheden van San Marino schreven we eerder al een artikeltje.

(En ja, er is nóg een ministaatje in Italië dat je kunt bezoeken en waar je je kunt vergapen aan een aantal van de mooiste bezienswaardigheden in Rome!)

7. Costa Balconia

Italiaanse balkons
Italiaanse balkons (foto: PxHere)

Allemaal leuk en aardig, maar een reis zit er (dit jaar) überhaupt niet in, denk je misschien. Nou, dan is er nog genoeg Italiaans dicht bij huis te beleven.

Jouw alternatieve Italiaanse vakantie?

Omdat onze alternatieven voor een vakantie naar Italië natuurlijk niet heilig zijn, horen we ook graag wat jouw favoriete alternatieve Italië-vakantie is. Laat het weten via een reactie onder dit artikel.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Villa Balbianello Comomeer

De 10 duurste bestemmingen in Italië

De lekkerste Italiaanse kaas (deel 2)