Emilia-Romagna is een goed georganiseerde, rijke regio. Ze wordt regelmatig genoemd als de beste plek in Italië om te wonen. Emilia-Romagna is rijk aan kunststeden en -schatten. De kust aan de Adriatische Zee trekt miljoenen toeristen, zowel Italianen als vele buitenlanders. De inwoners van de streek hebben een open, vriendelijk en vrolijk karakter.

Geografisch is de regio in twee delen opgesplitst. In het zuiden liggen de Apennijnen en is de regio een stuk minder bevolkt dan in het platte noorden. Een groot deel van Emilia-Romagna wordt gekenmerkt door de Po-vlakte (Pianura Padana). De aanwezigheid van deze rivier zorgt ook voor vruchtbare grond met veel agrarische bedrijven.

Moderne technologie

Daartegenover staat ook een ruim aanbod van technologische en moderne bedrijven: hier vind je de meest geavanceerde ondernemingen van Europa. Er zijn veel bedrijven in de chemische en petrochemische industrie, in de textielindustrie en in het keramiek. Daarnaast zijn er ook vele kleine bedrijfjes met ambachtelijke producten. Ook vind je hier de fabrieken (en musea) van Italiaanse sportwagenfabrikanten als Lamborghini, Maserati en Ferrari.

Bologna Italië
Bologna, de hoofdstad van Emilia-Romagna (Photo Credit: Flickr)

De geleerde en de vette

Dwars door Emilia-Romagne loopt de oude Romeinse weg uit de tweede eeuw. Deze wordt nog altijd gebruikt, nu als snelweg, en hij verbindt alle belangrijke steden in de regio met elkaar. Emilia-Romagne heeft veel middelgrote steden zoals Parma, Reggio Emilia, Modena en Forlì, waar de kwaliteit van leven op een hoog niveau ligt.

De hoofdstad is Bologna, een belangrijke kunststad. Deze stad wordt wel ‘la dotta e la grassa’ genoemd. Dit betekent ‘de geleerde en de vette’. Geleerd, omdat de oudste universiteit van Europa in Bologna is gevestigd en vet omdat het leven en het eten hier zo bijzonder goed zijn. Als kunststad met haar scheven torens en zo’n 35 kilometer aan historische zuilengalerijen is Bologna een bezoek meer dan waard.

Emilia-Romagna

Ondanks alles wat Emilia-Romagna te bieden heeft, is de regio niet erg in trek bij toeristen (behalve dan bij degenen die een strandvakantie aan de Adriatische kust ambiëren). De meeste toeristen rijden door naar Toscane of Umbrië. Maar zelfs Rimini heeft meer te bieden dan stranden en bars.

Een paar opvallende bezienswaardigheden in deze regio zijn:

  • De mozaïeken van Ravenna
  • De Etruskische opgravingen van Marzabotto
  • Comacchio en het omringende polderlandschap

Wil je Emilia-Romagna zelf gaan ontdekken? Kijk voor de mooiste bezienswaardigheden van Emilia-Romagna dit artikel: de 10 mooiste plekken in Emilia-Romagna.

4 Comments

Leave a Reply

4 Pings & Trackbacks

  1. Pingback:

  2. Pingback:

  3. Pingback:

  4. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…