in , ,

Forlì, bescheiden stad in de Romagna

Piazza Aurelio Saffi, het centrale plein van Forlì (foto's: Aart Heering)

Het ligt op een steenworp afstand van Ravenna, Cervia, Milano Marittima en Cesenatico. In tegenstelling tot de bekende badplaatsen van de streek Romagna is Forlì nooit een toeristische bestemming van belang geworden.

De wat eigenzinnige forlivesi doen daar ook weinig moeite voor. Dat komt het authentieke karakter van hun stad eigenlijk wel ten goede. Een halfuurtje rijden van de Adriatische kust met zijn ligstoelen, heisa, insmijters en luidruchtige badgasten biedt Forlì weldadige rust.

De voornaamste culturele bezienswaardigheden kun je in een middag afwerken waarna het tijd is voor het aperitief, een ritueel dat in Forlì uitbundig wordt geëerd. Met tot slot lokale pasta en wijn in een van de vele trattorie in het centrum, te midden van een bijna uitsluitend plaatselijk publiek en zonder de vrees dat je als toerist een poot wordt uitgedraaid.

plattegrond van Forlì
Plategrond van Forlì (bron: Romagna Podismo)

Aurelio Saffi

Elk bezoek aan Forlì begint op het grootse plein in het centrum. Dat is genoemd naar Aurelio Saffi, een van de 2 vermaarde politici die uit Forlì afkomstig waren. (De andere was Mussolini, die niet in de stad werd geboren, maar in het nabije dorp Predappio in de provincie Forlì. Maar over hem straks meer.)

Saffi was een van de grote mannen achter de Risorgimento, de politieke beweging die leidde tot de eenwording van het Koninkrijk Italië in de jaren 1860-70. Zijn beeld prijkt daarom prominent midden op het plein dat omgeven is door monumenten uit verschillende tijdvakken, die niettemin goed op elkaar ingespeeld lijken.

Standbeeld van Aurelio Saffi

Het oudst is de uit de 12e eeuw stammende basiliek van San Mercuriale, de plaatselijke beschermheilige, die in de 4e eeuw de regio kerstende en tussen de bedrijven door een draak doodde en medeburgers vrijkocht uit Gotische slavernij.

Basiliek van San Mercuriale

Sinds de middeleeuwen is er aan het oorspronkelijke gebouw heel wat gewijzigd. In de vorige eeuw zijn de basiliek, de 73 meter hoge vierkante romaanse toren en de aanpalende abdij weer in hun oorspronkelijke staat hersteld.

Ertegenover ligt het Palazzo Comunale, waar al eeuwenlang het stadsbestuur is gevestigd. Oorspronkelijk stamt het uit de 13e eeuw (in 1488 werd door sluipmoordenaars het lijk van de toenmalige heerser van Forlì, Girolamo Riario, uit het derde raam van de eerste verdieping geworpen). De huidige façade dateert van 1826.

Tussen basiliek en gemeentehuis in verrijst aan de derde zijde van het plein het Palazzo delle Poste, het hoofdpostkantoor. Het stamt uit 1932 en is dan ook in typisch fascistische stijl gebouwd, maar wel in harmonie met de omringende bouwwerken, en misstaat daarom ook niet.

Postkantoor in fascistische stijl

Historisch centrum Forlì

Het gedeeltelijk autovrije centro storico (oude stadscentrum) is klein en bestaat uit een wirwar van nauwe straten en gezellige pleintjes, zoals Piazza Cavour en Piazzetta della Misura. Aan dit laatste plein staat de torre civica (klokkentoren), het ‘historisch herkenningspunt van Forlì’.

De middeleeuwse toren werd in 1944 vernietigd door de nazi’s, die toen in de regio een verbeten strijd voerden tegen de oprukkende geallieerden. In de jaren 70 is hij in de oorspronkelijke stijl herbouwd.

Net als in de regiohoofdstad Bologna worden de voornaamste straten geflankeerd door portici (arcades of galerijen). Hieronder blijft het in de winter droog en in de zomer koel, zodat zij geliefde locaties zijn voor aperitivocena en de modieuze mix apericena.

Vanaf het plein voert de belangrijkste winkelstraat, die zoals in elke zichzelf respecterende Italiaanse provinciestad genoemd is naar volksheld Giuseppe Garibaldi, naar het middeleeuwse Palazzo Gaddi, dat nu plaats biedt aan het museum van de Risorgimento, en naar de Duomo.

Piazza del Duomo

De Dom van Forli, met op de voorgrond een elektrische vuilniswagen

De kathedraal van Forlì, een neoklassiek bouwsel in de stijl van een Griekse tempel, is op zichzelf niet zo interessant, maar zoals vaak zit ook hier het leuke hem in de details.

Op het Piazza del Duomo (Domplein) staat een hoge zuil met daarop een beeld van de Madonna van het Vuur.

Sinds 1639 troonde zij op het centrale plein van Forlì, het huidige Piazza Aurelio Saffi. Daar werd ze in 1909 neergehaald bij een protestbijeenkomst van linkse radicalen tegen de executie van de ook in Italië bekende Spaanse anarchist Francisco Ferrer.

Een van de aanstichters daarvan was de (toen nog) plaatselijke socialistische voorman Benito Mussolini, dezelfde die in 1928 vanuit een geheel nieuwe functie opdracht gaf om het beeld op zijn huidige zuil te plaatsen.

In de sokkel is een eerbetuiging gegrift aan de Madonna, die als beschermvrouwe van Forlì haar stad niet alleen behoedt voor pest en aardbevingen, maar ook de regenval binnen de perken zou houden. Helaas bleek dat eerder dit jaar niet voldoende, toen de hele Romagna, tot aan Forlì toe, het toneel was van een gigantische overstroming.

Van cafés naar kerk

Vanaf Piazza Saffi begint ook de Corso Armando Diaz, een straat met een lange reeks van eet- en drinkgelegenheden van waaruit een zijweg, de Via Giorgina Saffi, onverwachts naar een Oekraïens Godshuis voert.

Interieur van de Oekraïense kerk in Forlì
Interieur van de Oekraïense kerk in Forlì

Aan het eind van Corso Diaz, in de zuidoostelijke hoek van het oude centrum, kom je uit op de Rocca di Ravaldino. Dat is een middeleeuws bastion dat aan het einde van de 15e eeuw zijn huidige vorm kreeg.

Corso Armando Diaz in Forlì
Corso Armando Diaz

Het is een vierkant, nogal plomp fort met metersdikke muren en op de hoeken indrukwekkende donjons, die begrijpelijk maken dat het fort in de 19e eeuw tot gevangenis werd bestemd. Voor een deel is het nog altijd in gebruik als penitentiaire inrichting.

Forlì en gastronomie

Tot slot nog een gastronomische Geheimtipp. In Forlì zijn tientallen ristoranti en trattorie waar je kunt genieten van de rijke keuken van de Romagna.

Keus te over dus, maar een bijzonder aangenaam adres, voor de papillen en voor de portemonnee, is de Osteria del Mercato aan Piazza Cavour.

De clientèle is hier bijna uitsluitend lokaal, met gezinnen met kinderen, groepen vrienden en vriendinnen en veel geroezemoes en gelach. Dat toeristen geen prioritaire doelgroep vormen, blijkt wel uit het feit dat in de maanden juli en augustus de Osteria dichtgaat omdat de uitbater dan zelf op vakantie is.

Op het menu staan regionale klassiekers als cappelletti al ragù (als ‘hoedjes’ gevormde ronde, met ricotta gevulde pasta met een saus die overal behalve in de Romagna bolognese heet) en crostini al fegato, geroosterd brood met op kippenlevertjes gebaseerd beleg.

Wie durft, kan zich ook kiezen voor wat exotischer gerechten als trippa fritta, gefrituurde dungesneden reepjes pens, en pasta con lampredotto, een andere koeienmaag die vooral als Florentijnse specialiteit geldt.

Alles voor een habbekrats, met een uitstekende, desgewenst koude, rode sangiovese voor een tientje de liter en licht mousserend water gratis erbij. Waar vind je dat nog?

Wil je blijven slapen?

Als je in Forlì wilt overnachten, zijn daarvoor genoeg mogelijkheden. Je kunt hier goed met de camper naartoe, even buiten de stad vind je verschillende camperplaatsen zoals Camper Village Babilonia. Ook zijn er agriturismi waar je kunt overnachten. Ben je meer van het kamperen? Aan de Adriatische kust vind je een aantal grote campings.

Maar mocht je gewoon gezellig een hotelletje of appartementje in de stad op willen zoeken, dan zit je in Forlì ook goed.

👉 Bekijk hier de beste en voordeligste accommodaties in Forlì.

Corte Livia Room & Breakfast vind je in het centrum van Forlì (foto: booking.com)

Written by Aart Heering

Historicus die al meer dan 30 jaar in Italië woont, waarvan 20 als journalist en 12 als medewerker pers en politiek van de Nederlandse ambassade in Rome. Is sinds mei 2022 weer werkzaam als journalist. Actief lid van de Gruppo del Gusto, de gourmetgroep van de buitenlandse persvereniging in Rome.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

wildkamperen in Italië

Wat zijn de regels voor wildkamperen in Italië?

Zie 'm zitten, die italofiel op die Franse camping (beeld: Midjourney)

20 ergernissen van een italofiel op vakantie in Frankrijk