in

Verslag: Italië Evenement Smaak & Stijl 2018

Een stukje Italië in Nederland

Italië Evenement Smaak & Stijl 2018
Italië Evenement Smaak & Stijl 2018 (foto: Martine van Groenigen)

De zon glinstert aan de hemel die blauwer is dan ooit, om ons heen horen we verschillende Italiaanse dialecten en ruiken we de geur van pizza, pesto en prosciutto. Je zou bijna denken dat we ergens in een pittoresk Italiaans dorpje lopen, maar nee! Het is de eerste dag van juni en ook dit jaar vindt – voor de 15e keer al – het Italië Evenement plaats in de tuinen van Kasteel de Haar vlak bij Utrecht. 

Aperol Spritz, cannoli en bijgewerkte wenkbrauwen

Kasteel de Haar is een prachtig decor bij het evenement dat de titel Smaak & Stijl draagt. Smaak is er zeker. Bij ieder kraampje kan je terecht voor een cappuccino van verschillende soorten bonen, cannoli met tientallen verschillende smaken en ook de witte en rode wijntjes vloeiden rijkelijk.

Maar vergeet ook zeker de Aperol Spritz niet. Mijn gezelschap en ik beginnen met een panini met verse buffelmozzarella, tomaten, prosciutto en een grote lepel balsamicostroop. Alles is vers, dat valt erg op vandaag. Ieder kraampje heeft de beste olijfolie, balsamico of pesto genovese.

Niet alles is Italiaans, er is genoeg afwisseling. Tegenover de Italiaanse cannoli staat een kraam met een mevrouw die maar wat graag je wenkbrauwen wil bijwerken, naast de Aperol Spritz kun je enorme campers kopen, en achter de Italiaanse les staat een knutselkraam. We vragen ons af of dit voor de kinderen is. Die zijn er namelijk niet veel. 

Jong en oud vermaken zich prima

Niet alleen is het vandaag de eerste dag van het evenement, óók is het Max-ledendag wat er voor zorgt dat de gemiddelde leeftijd misschien ietsje hoger ligt dan normaal. Om 13:00 uur is er de Max-bingo met Jan Slagter en gedurende de middag staan er optredens gepland van Petra Berger en de Drie Baritons,

Maar het hoogtepunt van de dag vormen De Italianen. Drie charmante jongens die met een gitaar de hele dag over het terrein huppelen, Italiaanse klassiekers brengen en verschillende dames als een blok voor zich laten vallen. Menigeen staat met open mond of enorme glimlach toe te kijken of zelfs mee te dansen. Het is een dolle boel.

‘Om 15 uur gaat het regenen’

Naarmate de dag vordert, vordert ook de angst voor noodweer. Her en der hoor je plannen die gemaakt worden. Dit moet nog geproefd worden en dat nog bekeken. ‘Om 15.00 uur gaat het regenen, dus als jullie vast pizza bestellen, halen wij een wijntje.’

Mensen gaan sneller lopen, het wordt chaotischer en er worden nog gauw losse euro’s gepind. Hoewel het superhandig is dat bij bijna ieder kraampje gepind kan worden en er niet met speciale muntjes betaald hoeft te worden, zijn er een x-aantal kraampjes bij waar met papier betaald moet worden. Gelukkig is er ook een pinautomaat waarvoor de rij steeds langer wordt en de grappen steeds flauwer. ‘Zal er nog wel geld in zitten?’

Italiaanse grappen

Het is bijna 15.00 uur en mijn gezelschap en ik willen niet naar huis zonder pizza. Uiteraard! Bij een duidelijk grotere kraam dan de rest staat een Italiaanse familie pizza’s te bakken. Ze knopen met iedereen een gesprek aan, maar helaas heeft niet iedereen een spoedcursus Italiaans gedaan vandaag.

Een dame vraagt aan, hoogstwaarschijnlijk, de opa van de familie of hij ook Engels kent. ‘No, no.’ Hij vertelt haar ook geen Italiaans te spreken en de dame kijkt hem vragend aan. ‘Solo Napoletano.’ Alleen Napolitaans. Er wordt gelachen en heerlijk gegeten en gedronken. 

Om stipt 15.00 uur rijden mijn gezelschap en ik het volle parkeerterrein af. Met een tasje met verschillende cannoli’s voor het thuisfront rijden we weer terug naar het hoge noorden. Binnen een paar minuten zijn we weer écht in Nederland. Het regent. Een toepasselijk einde van een mooie dag.

Martine van Groenigen

Geschreven door Martine van Groenigen

Martine van Groenigen is student journalistiek aan het Windesheim in Zwolle. Ze heeft in 2016 een halfjaar als au pair bij een Italiaans gezin gewoond en sindsdien maar één missie: teruggaan naar Italië. 'Ik was één keer eerder in Italië geweest maar daarvan kon ik me alleen de ijsjes herinneren, verder had het land niet veel bij mij losgemaakt.' Inmiddels wordt menigeen in haar omgeving bijna moe van de verhalen over het land, het eten en de mensen. Op DitIsItalie.nl schrijft ze enthousiast over haar eigen ervaringen en 'la dolce vita'.

2 Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Column: gezellig, gasten!

Column: gezellig, gasten!

de buitenjongen - paolo cognetti

Italiaanse literatuur: De buitenjongen van Paolo Cognetti