in ,

Reistips Italië 2018: dit zijn dé bestemmingen voor dit seizoen

Reistips Italië 2018: dit zijn dé bestemmingen voor de zomer
Reistips Italië 2018: dit zijn dé bestemmingen voor de zomer (foto La Maddalena, Sardinië: Pixabay)

Ben je net als half Nederland en Vlaanderen ook alweer plannen aan het maken voor de zomer? En gaat de reis toch weer naar Italië? Gaan we dit jaar weer naar Italië? Dikke kans, uiteraard. Maar dan wel even een nieuwe bestemming binnen Italië. In dit artikel lees je wat dé Italiaanse bestemmingen van 2018 zijn, volgens de redactie van DitIsItalie.nl. Kijk maar gauw even mee!

Myrthe Claus

Gisteravond hebben we tussen een hap pizza en een slok bier met zijn allen nagedacht over dé vakantiebestemming voor deze zomer. Als het even kan wordt het La Maddalena en de eilandengroep die erbij hoort in het noordoosten van Sardinië. Het is een natuurpark en dé ideale plek voor een echte zon- en zeevakantie met de stranden die je er vindt en het prachtig blauwe water. Ideaal om te luieren, maar ook om te zeilen, te surfen en zelfs te duiken. En als je even geen zin meer hebt in het geluid van de zee, is er genoeg ander natuurschoon om van te genieten. Terwijl ik het zo schrijf, heb ik steeds meer zin om een tas te pakken en alvast te gaan!

De haven van La Maddalena
De haven van La Maddalena (foto: Patrick Nouhailler – Flickr)

Marleen Rohmensen

Ik vind zelf Gubbio in Umbrië een prachtig middeleeuws stadje met een schitterend uitzicht over de vallei. Ieder jaar op 15 mei hebben ze de Festa dei Ceri (kaarsen). Dan rennen sterke mannen in middeleeuwse kleding met enorme kaarsen door de oude stad. Er zijn verschillende versies over het ontstaan van deze processie: ooit na de dood van een Heilige op 16 mei 1160 of als devotie voor de patrono (beschermheilige) van Gubbio: San Ubaldo. Het is in ieder geval een heel vrolijk volksfeest geworden in de loop der tijden.

Rond de kerstdagen wordt er tegen de helling een enorme hoeveelheid kerstverlichting geplaatst in de vorm van een kerstboom. En een grote verlichte ster boven op de berg geplaatst. Schitterend om te zien.

Het Palazzo dei Consoli op de piazza en de Basilica di San Ubaldo, bovenop de berg, zijn prachtig. Het hele stadje ademt een middeleeuwse sfeer uit.

De bekende Italiaanse serie Don Matteo is hier een tijdlang opgenomen, met in de hoofdrol als de plaatselijke priester Don Matteo, niemand minder dan Terrence Hill himself. Ja, die van de spaghettiwesterns met Bud Spencer, waarin veel gemept en gevochten werd. Ik vind hem in deze rol ook heel bijzonder. Een mooie carrièremove op zijn oude dag.

Kortom, dit stadje is echt de moeite waard om te bezoeken in verschillende jaargetijden. Het is nog niet overlopen door hordes toeristen en dat maakt dat authentieke sfeer zo voelbaar blijft.

Reinout Bosman

Mijn reistip voor 2018 is Sicilië. Voornamelijk omdat ik er nog nooit geweest ben, maar veel vrienden heb en ken die van het eiland komen en die me inmiddels helemaal gek hebben gemaakt met alle mooie foto’s van steden als Syracuse en Ragusa met zijn prachtige ruïnes en mooie vergezichten.

Het historische Syracuse op Sicilië
Het historische Syracuse op Sicilië (foto: Pixabay)

Trapani en natuurlijk Taormina met zijn beroemde Griekse invloeden (het amfitheater schijnt spectaculair te zijn) en de nabijgelegen Etna. Een maand van heerlijk eten, fijne wijnen en prachtige stranden met overweldigende zonsondergangen.

Handig voor Sicilië is wel om een auto te huren, omdat er weinig publiek transport is dat, als het rijdt, ook niet echt betrouwbaar is én de afstanden groot zijn. Vliegen kan direct op Trapani, Palermo, Comiso en Catania. Maak er een prachtige, relaxte zomer van!

Annelies Koppers

Een absolute must-see is voor mij de westkant van Sicilië. Neem een lowcostvlucht naar Trapani en pak daar de kabelbaan naar het idyllische stadje Erice. Deze plaats ligt op de top van de Monte San Giuliano (op maar liefst 750 meter) en de uitzichten op de zoutpannen en de Egadische Eilanden is hoe dan ook adembenemend.

O ja, die Egadische Eilanden zou ik ook zeker meepakken. Ze zijn gemakkelijk te bereiken met de veerboten die vanuit Trapani vertrekken. En natuurlijk tussen de middag een visje eten! En last but not least het archeologische bolwerk Selinunte. Hoe mooi zijn de tempels die je werkelijk duizenden jaren terug in de tijd voeren? Iconen van de geschiedenis die zeker indruk maken!

Selinunte op Sicilië
Selinunte op Sicilië (foto: Annelies Koppers)

Martine van Groenigen

In de schaduw van Verona ligt het, bij iedereen wel bekende, Gardameer. Met om de kilometer een ander gezellig plaatsje waar Bardolino er één van is. Een pittoresk plaatsje dat van alle gemakken is voorzien. Campings, mooie hotels, kleine B&B’s en – ook niet geheel onbelangrijk – heerlijke ijssalons.

De omgeving van het Gardameer is weliswaar behoorlijk toeristisch, maar er is dan ook veel te doen. Je kunt het bootje nemen naar Sirmione, wat zeker de moeite waard is. Je kunt de bergen (of heuvels) in en – als je helemaal een outdoortijger bent – de Monte Baldo op. De kabelbaan nemen kan ook.

Heerlijk naar het Gardameer, dat kan natuurlijk ook
Heerlijk naar het Gardameer, dat kan natuurlijk ook (foto: Martine van Groenigen)

Je bent binnen een uur in Verona of Mantua (Mantova), de onontdekte parel van Noord-Italië. Mantua is leuk voor één of twee dagen. Ga op de dag dat er markt is (woensdag of vrijdag) en blijf tot de zon ondergaat. ’s Avonds verandert de stad. De autochtone Italiaan komt naar buiten met z’n klapstoel en een fles Lambrusco en iedereen kent elkaar. Er wordt gelachen, er worden smartlappen gezongen en het leukste: je waant je even in écht Italië.

Tip: de 15 mooiste campings rond het Gardameer.

Ineke Spoorenberg

Ik word zelf altijd aangetrokken door eilanden.In Italië de Tremitische Eilanden in de Adriatische Zee voor wie houdt van de natuur, de zee, vogels. Je kunt er fantastisch kamperen maar er zijn ook andere mogelijkheden.

Het prachtige Ponza voor de kust van Lazio
Het prachtige Ponza voor de kust van Lazio (beeld: YouTube)

Ook Ponza is een bijzonder eiland maar dat is echt voor de happy few. Prachtig geklede mensen, vissers die je naar diverse strandjes roeien, een keur aan luxe hotels en uitstekende restaurants, maar ook B&B’s van autochtonen. Ponza ligt in Middellandse Zee voor Gaeta.

Lotje Lomme

Mijn reistips voor 2018? Zelf ga ik in april naar Bologna. Daar heb ik twee jaar gestudeerd en daar voel ik me thuis. Het is een mooie stad, niet te groot. Je kunt er lekker eten. Het heeft een mooi historisch centrum en het is goed bereikbaar. Het vliegveld ligt op minder dan een uur van de stad.

Bologna staat bekend om zijn portici, de zuilengalerijen waardoor je altijd beschermd bent tegen zon en de regen. In Bologna is onlangs een heel groot park geopend dat Fico Eataly World Bologna heet. Het is helemaal gewijd aan de Italiaanse producten en de eetcultuur. Je kunt zien hoe alle typisch Italiaanse producten worden gemaakt. Mozzarella, mortadella, prosciutto di parma, tortellini enzovoorts.

De portici van Bologna
De portici van Bologna (foto: Pixabay)

Er worden cursussen georganiseerd, demonstraties gegeven en er is een enorme markt waar je met de fiets doorheen kunt. Ik wil graag eens een kijkje nemen bij een pastificio, een pastamakerij. Bij Fico kun je een kijkje nemen in de productie van pastafabriek van Di Martino. Maar net zo leuk is het historisch centrum van Bologna waar je ook allerlei ambachtelijke winkeltjes kunt vinden en waar pasta nog met de hand wordt gemaakt. Ik hou jullie op de hoogte!

Merel Diemont

Ook ik zeg 2018 wordt het jaar van Bologna! Fico Eataly World is een enorm themapark van meer dan honderdduizend vierkante meter, dat volledig gewijd is aan de Italiaanse keuken en haar oorsprong. Het laat alle culinaire tradities van de verschillende regio’s zien en natuurlijk proeven.

Hoewel er ook kritiek is op het park – ‘Italiaans eten hoort juist kleinschalig te zijn en nauw verbonden met de familie’ – ben ik ontzettend benieuwd naar de zes multimediale attracties, het theater, de bioscoop, de tweeduizend boeren die over hun werk vertellen, de veertig kleine bedrijfjes waar ter plekke kaas, pasta, olijfolie en bier worden gemaakt en natuurlijk de ontelbare restaurants. Kortom, een culinair paradijs dat veel bezoekers zal aantrekken.

Bologna: buon appetito
Bologna: buon appetito (foto: Merel Diemont)

Daarin schuilt ook een gevaar. Bologna is een authentieke stad waar de groeiende groep bezoekers tot nu toe weinig invloed op heeft gehad. Laten we hopen dat dat zo blijft. Maar het is een goede reden om een bezoek naar Bologna niet uit te stellen.

Reistip van Merel: Bologna
Reistip van Merel: Bologna (foto: Merel Diemont)

Andere redenen om dit jaar naar Bologna te gaan zijn de voltooide restauratie van de Neptunusfontein in het hart van de stad en de nieuwe veel belovende exposities en tentoonstellingen in de musea, zoals het MAMbo’ (Bologna’s Museum voor Moderne Kunst). En mocht je dit jaar iets te vieren hebben, denk dan eens aan een overnachting in de middeleeuwse Torre Prendiparte. In 2014 riep Lonely Planet de toren uit als derde meest bijzondere plek ter wereld om te overnachten. Snel boeken dus, want 2018 wordt het jaar van Bologna.

Aart Heering

Mijn reistip voor Italië in 2018 is de Gran Sasso, een bergmassief in het midden van Italië. De hoogste berg is de Corno Grande van 2.912 meter hoog. Kijk alleen al naar de foto’s en je wilt ernaartoe.

Corno Grande Italië
Op de Corno Grande (foto: Aart Heering)
Gran Sasso Italië
Het Gran Sasso-bergmassief (foto: Aart Heering)
Heerlijk door de bergen lopen
Heerlijk door de bergen lopen (foto: Aart Heering)
Mooie bloemen in de Gran Sasso
Mooie bloemen in de Gran Sasso (foto: Aart Heering)

Yoëll Schutte

Mijn reistip voor Italië in 2018: maak een trip langs de Amalfikust! Huur een auto en rijd langs allerlei kleurrijke, schilderachtige kustdorpjes zoals Ravello, Positano, Amalfi en Sorrento. Deze bestemming is onder Italianen zelf ook erg populair. Vanaf hier bereik je ook gemakkelijk eilanden zoals Capri of de grote pizzastad Napels. Geniet van de zon, de zee en het strand (en een heerlijke limoncello!) in deze prachtige streek.

Positano aan de Amalfikust
Positano aan de Amalfikust (foto: Pixabay)

Edward Hendriks

Mijn tip voor de zomerperiode van 2018 is ook een bergachtig gebied, maar dan helemaal in het noordwesten: Valle d’Aosta of het Aostadal. Een regio die vooral bekendstaat als een wintersportgebied, maar waar de meeste mensen in de zomer hard doorheen scheuren op weg naar bekendere bestemmingen als Toscane.

Het Forte di Bard ligt op een strategische plek in het Aostadal
Het Forte di Bard ligt op een strategische plek in het Aostadal (foto: Edward Hendriks)

Toen ik er afgelopen zomer was, ben ik zeer verrast door de schoonheid van het landschap. Je kunt geweldig hiken of mountainbiken in Nationaal Park Gran Paradiso. Daarnaast is de hoofdstad Aosta met haar vele Romeinse overblijfselen een bezoek waard. Vergeet ook niet het Forte di Bard te bezoeken en – als het budget het toelaat – met de magische Skyway naar de top van de Mont Blanc te reizen.

Gerestaureerde restanten van het Romeinse amfitheater in Aosta
Gerestaureerde restanten van het Romeinse amfitheater in Aosta (foto: Edward Hendriks)

Bijkomend voordeel van het Aostadal: je rijdt er in een dag naartoe! Wil je meer weten over deze regio van cultuur- en natuurschoon? De mooiste plekken van het Aostadal vind je terug in dit artikel.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een bezoek aan Burano in de Lagune van Venetië moet de winterblues wel verslaan

7 Italiaanse manieren om de winterblues te verslaan

festival di sanremo 2018

Sanremo 2018: zo win je het Festival van San Remo