in , ,

Willem Alexander en Máxima op staatsbezoek naar Italië

Willem Alexander en Máxima op staatsbezoek naar Italië

Op uitnodiging van president Mattarella brengen koning en koningin een vierdaags staatsbezoek – van 20 tot 23 juni – aan Italië. Daarbij wordt ook een staatsbezoek gebracht aan Vaticaanstad, waar de paus hen zal ontvangen. Naast Rome gaat het koninklijk paar ook naar Milaan en Palermo.

In de Siciliaanse hoofdstad, waar hoog buitenlandse bezoek niet zo heel gebruikelijk is, heeft de plaatselijke pers meteen na de aankondiging met groot enthousiasme gereageerd.

Kennismaking met de Italiaanse president

Een staatsbezoek is ook niet niks. Op 23 januari 2014 vond ook al een koninklijk bezoek plaats aan Italië, maar daarbij ging het nog om een kennismakingsbezoek van de kort daarvoor aangetreden koning met het Italiaanse staatshoofd, toen nog president Napolitano.

Vriendschap en handel

Maar dat was een betrekkelijk vluchtige aangelegenheid vergeleken met wat er nu te gebeuren staat. Een staatsbezoek is een bijzondere gelegenheid die dient om nog eens de duurzame vriendschap tussen twee staten te benadrukken en die in de loop der jaren ook steeds meer aanleiding is geworden tot het zenden van een uitgebreide parallelle handelsmissie. Daarom reizen er ook twee ministers mee. Die van Buitenlandse Zaken vergezelt de koning en koningin en de bewindspersoon van Buitenlandse Handel staat aan het hoofd van de delegatie van Nederlandse zakenlieden en industriëlen die van de gelegenheid gebruik willen maken om in contact te komen met mogelijke Italiaanse partners.

1985

Het laatste staatsbezoek van Nederland aan Italië dateert al weer van 1985. Foto’s uit die tijd tonen een nog jeugdig ogende koningin Beatrix en de 89-jarige president Sandro Pertini, die toen bijna aan het eind van zijn zevenjarige termijn was. Ook Beatrix en Claus hadden een ontmoeting met de paus, Johannes Paulus II.

Staatbezoek aan Italië door Beatrix in 1985
Staatbezoek aan Italië door Beatrix in 1985 (foto: ANP)

Zij bleven toen in Rome, waar Pertini een staatsbanket aanbood en het vorstenpaar de Italiaanse Academie van Wetenschappen en het Nederlands Instituut in Rome verkende Ook toen kwamen Nederlandse en Italiaanse industriëlen bijeen in het hoofdkantoor van werkgeversvereniging Confindustria. Als tegenprestatie bood het Nederlands koninklijk paar een galavoorstelling aan in de Basilica di Santa Maria in Aracoeli.

Bezoek van Napolitano

Omgekeerd bracht oud-president Giorgio Napolitano met zijn vrouw Clio van 26 tot 28 juni 2012 een staatsbezoek aan Nederland. Ook daar stond, naast ontmoetingen met de voorzitters van Kamer en Senaat en een rondleiding langs technisch-economische hoogstandjes, een staatsbanket, op Paleis Noordeinde, op het programma.

Land van dierbare betovering

Koningin Beatrix roemde toen Italië als ‘een land van dierbare betovering’. ‘In de schoonheid van het Italiaanse landschap zien wij het indrukwekkend samengaan van wat de rijkdom van de natuur biedt met hetgeen de scheppende mens in opeenvolgende generaties tot stand heeft gebracht,’ betoogde zij. En wie zal het daarmee oneens zijn?

Foto boven: Pixabay

Written by Aart Heering

Historicus die al meer dan 30 jaar in Italië woont, waarvan 20 als journalist en 12 als medewerker pers en politiek van de Nederlandse ambassade in Rome. Is sinds mei 2022 weer werkzaam als journalist. Actief lid van de Gruppo del Gusto, de gourmetgroep van de buitenlandse persvereniging in Rome.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Oud en Nieuw in Lecce

Column: Oud en Nieuw in Lecce

De Mille Miglia vorig jaar

Recordaantal Nederlanders aan start Mille Miglia