in , ,

Zoektocht naar het beste restaurant van Italië

Van Eijkeren schrijft reisverhalen. Eerder schreef hij over zijn belevenissen tijdens lange ritte door Duitsland, tijdens een tocht over de West (Suriname, Aruba en de Antillen), over België (‘wat is toch Het Grote Probleem van België) en over Zuid-Afrika.

Met zijn passie voor lekker eten kon een boek over het land waar de gastronomie is uitgevonden niet ontbreken. Het plan dat de schrijver heeft is simpel: hij stapt in zijn zwarte Fiat Grande Punto en laat zich aan de hand van tips en adviezen van de lokale bevolking sturen naar ‘het beste restaurant’.

Alleen het woord van de Italianen zelf

Alle gidsen en lijsten worden hierbij genegeerd, alleen het woord van de Italianen zelf geldt. Van Eijkeren wil alleen lokaal eten, zoals de Italianen dat doen, in eenvoudige restaurants waar grote families aan de tafels zitten.

Het levert een reis op die begint in Grandata (even boven Milaan) en onder meer via Orvieto, Napels, Macerata, Lucca, Portofino en Venetië kriskras door Italië voert.

Als de reis na 34 hoofdstukken en evenzoveel plekken in Italië ten einde is, moet Van Eijkeren meer dan 10.000 kilometer in zijn Punto hebben afgelegd. Hij eet in de meest onooglijke hokken, aan boord van een schip, midden in het territorium van de Camorra, in de stad en op het platteland, maar ook in dure hotels.

Criteria voor het beste restaurant van Italië

Halverwege de reis blijkt de opgave steeds moeilijker te worden. Er is simpelweg te veel en het is te lekker. Als Van Eijkeren zijn lijstje naloopt, komt hij op aanvullende criteria:

  1. Het moet niet te simpel, te trattoria-achtig zijn.
  2. Het moet ook niet te duur, te Michelinsterrerig zijn.
  3. Het moet een échte eetgelegenheid zijn. Hotels vallen dus af.
  4. Het moet niet te excentriek zijn.
  5. Het moet ook niet te gewoon zijn.
  6. Het eten moet niet te sterk seizoensgebonden zijn.

Van Eijkerens reis leidt ons hoofdstukken met titels als ‘Kikkererwten in Milaan’, ‘Keizeramanieten in San Cesareo’, ‘Kalfskop in Gradisca d’Isonzo’, ‘Olijvenkoek in Chiavari’ en meer. Het boek is echter niet een aaneenschakeling van gerechten (hoewel die zeer smaakvol worden beschreven), maar meer een echt reisverhaal, dat ons kennis laat maken met de verschillen tussen het land dat van alle landen waarschijnlijk de meeste culturele diversiteit binnen de landsgrenzen kent.

Een mooie en lekkere reis door Italië

Het is een mooie reis, die op een humoristische en gevatte manier geschreven is, met overduidelijk veel liefde voor eten en wijn. Van Eijkeren heeft (zeker voor een Hollander) opmerkelijk veel verstand van goed en lekker eten en kan goede en minder goede wijn feilloos van elkaar onderscheiden. Naar eigen zeggen eet hij alles en daarbij schuwt hij zeker geen ‘moeilijker’ eten zoals ingewanden. Alleen om toetjes geeft hij niet zoveel.

‘Het beste restaurant van Italië’ is een boek dat lekker wegleest en waarbij je tegelijkertijd regelmatig het water in de mond loopt. Heerlijk als smaakmaker voor een vakantie in Italië, maar verwacht geen geheime tips over culinaire adresjes die nog ontdekt moeten worden.

Uiteindelijk concludeert Van Eijkeren dat het beste restaurant toch L’Ambasciata moet zijn, waar het 10 jaar geleden allemaal met een idee begon. Het spreekt voor zich dat het bij uitstek in dit boek over de reis, in plaats van over het doel gaat.

Het beste restaurant van Italië
door: Dylan van Eijkeren
256 blz.
€ 17,90
De Geus

Written by Edward Hendriks

Bijna 25 jaar geleden kwam ik voor het eerst in Italië en sindsdien keer ik er elk jaar terug (meestal voor meerdere keren per jaar). In het dagelijks leven ben ik copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een maffiathriller bovendrijven én begon ik in de zomer van datzelfde jaar met dit webmagazine. De thriller 'Bloedgeld' kwam uiteindelijk in 2012 uit. Inmiddels heb ik drie thrillers gepubliceerd en werk ik aan nieuwe manuscripten. Samen met een aantal enthousiaste andere italofielen blijf ik bloggen voor Dit is Italië.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er was eens de RCA…

Bella Italia Suzanne Vermeer

Vakantielectuur: Bella Italia van Suzanne Vermeer