in , , , , ,

Eten in Rome: 17 goede en betaalbare restaurants

Lekker en betaalbaar eten in Rome: waar doe je dat? (foto: Unsplash)

Zoals elke in Rome wonende Nederlander krijg ook ik van landgenoten regelmatig de vraag naar een goed, typisch restaurant, bij voorkeur niet te toeristisch en uiteraard – ons kent ons – ook niet te duur. Het antwoord daarop is niet zo eenvoudig.

Rome telt een kleine 8.000 ristoranti en trattorie waarvan ik er zelf in de ruim 30 jaar dat ik hier woon toch wel een paar honderd van binnen heb gezien. Bovendien kun je in de boekwinkel en op het web tientallen gidsen vinden voor luxueuze, volkse, moderne, klassieke, monumentale, intieme, Romeinse, Italiaanse en exotische eetgelegenheden, dus wat zou ik daar dan nog aan toevoegen?

Eten zoals de Romeinen eten

Welnu, ik heb in dit artikel gekozen voor 17 restaurants waar ik zelf naar alle tevredenheid heb gegeten en die ik dus met een gerust hart kan aanbevelen. De eerste 15 daarvan zijn meest ouderwetse Romeinse trattorie en de laatste 2 zijn gewijd aan vegetarische en etnische eetgelegenheden, waarvoor de belangstelling rap toeneemt.

De Romeinse gastronomie is in de afgelopen jaren in dat opzicht een stuk veelzijdiger geworden – maar ik ga er toch vanuit, dat de toerist die wil do as the Romans do, allereerst kennis wil maken met de traditionele plaatselijke keuken en keukenmeesters. 

Daarna kun je altijd nog eens kiezen voor aan avondje Japans, Turks, Eritrees of vegan. Ik realiseer me verder dat in dit overzicht van alles ontbreekt. Zoals de wijken Garbatella, San Lorenzo en Pigneto, waar het krioelt van de gezellige eettenten, maar waar je als toerist niet zo gauw komt. Ook is de vis er wat bekaaid afgekomen, maar dat lossen we nog wel eens op.

Hier volgen 17 goede en betaalbare restaurants in Rome.

1. Ai Balestrari

Vlak bij Campo de Fiori, in de Via dei Balestrari (de Weg van de Kruisboogmakers, die dus duidelijk nog uit de Middeleeuwen stamt) wordt in de houtoven van de gelijknamige trattoria de naar mijn idee beste pizza romana van Romegemaakt: flinterdun, groot en knapperig, in tegenstelling tot de wat kleinere, meer gerezen Napolitaanse pizza. Het aantal varianten is groot, maar houd het simpel, want een pizzabodem waar teveel opgedonderd is, wordt slap en slof. Daarnaast is Ai Balestrari ook restaurant, met een ruime keuze aan voorgerechten, pasta’s, secondi (geen vis) en eigengemaakte dolci del giorno (desserts van de dag). En zoals het hoort, met een zomer- en een wintermenu en bijgerechten (groente) naar gelang het seizoen. Ook de fritti mogen er wezen, zodat een gefrituurde fiore di zucca (gevulde courgettebloem) of een portie olive ascolane een goed begin van de zitting is. Ze hebben voorts tapbier en een ruime keuze aan wijnen, terwijl ook de rode en witte huiswijn zich – voor 10 euro de liter – goed laten drinken.

Ai Balestrari Campo de Fiori 
Via dei Balestrari 41 
www.aibalestrari.com

(Enkele jaren geleden zijn er nog twee restaurants geopend onder dezelfde naam: in de wijk Prati en bij de Porta Pia. Kijk dus uit dat je bij de juiste reserveert.)

2. Dar Filettaro a Santa Barbara

Dar Filettaro

In heel Italië wordt kabeljauw gegeten, meestal in de vorm van stokvis. De bereiding verschilt per regio, en de Romeinse specialiteit zijn de filetti di baccalà, geweekte en ontzilte repen in een dikke laag frituur. Veel restaurants hebben ze als voorgerecht, maar op dit adres is het de hoofdmoot. De filetti waren ooit zelfs het enige wat hier geserveerd werd, maar inmiddels staan er ook voorgerechten, sla en desserts op het menu. Zijn succes heeft de filettaro echter vooral te danken aan de ambiance: een rustiek pleintje voor de kerk van Santa Barbara de Librai, de beschermheilige van de boekhandelaren, dat bij een beetje mooi weer vol gezet wordt met lange tafels, waar de gasten broederlijk aaneen geschaard zitten.

Heb niet de illusie dat je er – op amper honderd meter van Campo de Fiori – als toerist alleen zit, maar een kniesoor die daar op let. Neem een paar filetti, vergezeld van een Romeinse salade – puntarelle in het koude seizoen, gallinella of rughetta wanneer het warmer wordt – en overgoten met een karafje huiswijn, en daarna nog een, en het kan een gedenkwaardige avond worden.

Dar Filettaro a Santa Barbara 
Largo dei Librari 88 
tel. (0039)06 6864018; geen website 

3. Da Sergio alle Grotte

Niet ver van de vorige twee ligt, verscholen in een nauwe steeg, nog een van die typische nogal Spartaans ingerichte ouderwetse eettenten met rood-wit geblokte kleedjes. Je moet er gericht naar zoeken, want Sergio’s nering staat nauwelijks aangegeven, zodat de clientèle voor een groot deel bestaat uit habitués. Ook bij Sergio kun je, na een stevige antipasto misto all’italiana, de gebruikelijke Romeinse pasta’s krijgen, naast de puttanesca, eigenlijk een Napolitaanse specialiteit, maar ook in Rome populair. Of de pikante arrabbiata, die meestal niet echt scherp is, want daar zijn de Romeinen niet aan gewend, dus vraag er gerust wat – bij voorkeur verse – peperoncino bij. Als secondo serveert Sergio vis (niet echt bijzonder, maar ik heb er ooit een goede frittura mista genoten en op de menukaart staat keurig aangegeven welke ingrediënten uit de vriezer komen). Bij de verschillende soorten vlees springt de abbacchio (lamskotelet) er uit, naast typisch Romeinse volksgerechten als coratella (alle soorten orgaanvlees: heerlijk!) en fagioli con le cotiche (met zwoerd gekookte witte bonen). En dat alles voor zeer schappelijke prijzen.

Da Sergio alle Grotte 
Vicolo delle Grotte 27 
tel. 00396 6864293; geen website

4. Armando al Pantheon

Armando al Pantheon

Armando is een klassieker in het toeristische hart van Rome en ook nog eens vlak bij de Camera dei Deputati, de Italiaanse Tweede Kamer. Dat maakt dat dit kleine familierestaurant zowel voor lunch als avondeten bijna altijd vol is en ik heb in de loop der jaren ook de prijzen behoorlijk zien stijgen. Maar het is wel een unieke locatie, de sfeer is gezellig en de keuken goed. Met ouderwets Romeinse kost als trippa alla romana (rundermaag) en coda alla vaccinara (in smakelijke sugo gesmoorde ossenstaart), naast eigen specialiteiten als eend met pruimen en parelhoen in donker bier. Natuurlijk ontbreken ook de typische pasta’s niet – gricia, amatriciana, cacio e pepe en eigengemaakte ravioli – en weet de bediening alles van de wijn die zij serveert.

Armando al Pantheon 
Salita dei Crescenzi 31
www.armandoalpantheon.it

5. Antica Birreria Peroni

Antica Birreria Peroni

Dicht bij de buitenlandse persvereniging, maar ook bij de Via del Corso en Piazza Venezia, biedt de Antica Birreria Peroni al sinds 1906 een unieke mengeling van een Duitse bierhal en een Romeinse hostaria. Alles draait hier om bier, en dan vooral het inheems Romeinse bier bij uitstek, Peroni. (Probeer een pul Gran Riserva van de tap!) De keuken is eenvoudig, maar van een uitzonderlijke Romeins-Mitteleuropese fusion: ik geloof niet dat je ergens anders in Rome spaghetti al gulasch kunt krijgen. De fritto misto is uitstekend, de braadworst met zuurkool ook, maar je kunt ook een zeer Italiaanse bresaolacarpaccio of bistecca fiorentina krijgen. Wie niet voor een kleintje vervaard is, kan zich storten op de spaccafegato (leversplijter): braadworst, knakworst, varkenszwoerd en witte bonen. Eén pul is daarbij niet genoeg, zo weet ik uit ervaring. Voor het geld hoef je het niet te laten en daarom is de klandizie ook gemengd Italiaans-toeristisch.

Antica Birreria Peroni 
Via di S. Marcello 19 
www.anticabirreriaperoni.it

6. Vecchia Roma

Ze zijn er nog, ook in hartje centrum, die knusse ouderwetse eettenten do’ se magna bene e se paga poco (waar je goed eet en weinig betaalt). Zo een, in de trendy en van uitgaansgelegenheden vergeven wijk Monti, is Vecchia Roma. De naam is toepasselijk, want sinds deze trattoria ruim een eeuw geleden werd geopend, is er in de inrichting niet zo veel veranderd. Op het menu staan, naast pizza’s, alle klassiekers van de Romeinse en Abruzzese keuken, waarbij de rigatoni con pajata er uit springen. Romeinser dan deze pasta kan het niet, maar toch hebben betrekkelijk weinig restaurants haar op het menu staan. Wat pajata is, verklap ik hier niet, maar elke Nederlander die ik het heb laten proeven was er weg van. Interessant is ook de scamorza radicchio e gorgonzola, gegrilde hangop kaas met roodlof en gorgonzola kaas. Je kunt hier desgewenst ook een afgeprijsd driegangenmenu krijgen. (De meeste restaurants in Rome doen daar niet aan.) En 4 euro voor een halve liter huiswijn is ook niet slecht. Zorg ’s zomers wel dat je niet in een hoekje komt te zitten, want bij een volle bak kan het behoorlijk warm worden.

Trattoria Vecchia Roma 
Via Ferrucio 12 b-c 
www.trattoriavecchiaroma.it

7. Trattoria Monti

Dit andere restaurant in Monti is een stuk minder volks. Inrichting, menu, wijnkaart en rekening, alles straalt meer prestige uit, en dat maakt de Trattoria Monti tot een interessante afwisseling. De kaart is klein, dat moet ook wel als je weinig kant en klaar hebt staan, maar offreert smakelijke vondsten. Wat te denken van de tagliolini (platte spaghetti) met verse ansjovis, in grotten gerijpte schapenkaas en sultana rozijnen? Meer Siciliaans dan Romeins, maar zeker origineel. Iets traditioneler is de lamsrug met saus van gekookte most en gebakken aardappelen. Voor de liefhebbers zijn er ook nog gefrituurde hersentjes met courgettes. En zoals het een moderne eetgelegenheid betaamt, heeft het menu ook een vegetarische afdeling, waar leuk met groenten en verschillende soorten kaas word gestoeid. Kortom, weer eens wat anders in Rome. 

Trattoria Monti 
Via di San Vito 13
Trattoria Monti zit op Facebook 

8. Perilli a Testaccio

De uitgaanswijk Testaccio is gastronomisch het domein van het quinto quarto (het vijfde kwart), waarmee in Rome traditioneel het orgaanvlees wordt aangeduid, ofwel dat wat overbleef voor het volk nadat de prelaten de betere delen voor zichzelf hadden gereserveerd. Rondom het Mattatoio, het voormalige gemeentelijke slachthuis dat nu een cultureel centrum is, kwamen zo tientallen eethuizen op met deze specialiteit. Een van de oudste en meest bekendeChecchino dal 1887, een uitmuntend restaurant met een luxe uitstraling, dat echter al in alle gidsen staat en behoorlijk duur is. (www.checchino-dal-1997.com) Maar in Testaccio heb je tal van alternatieven, waar ongeveer dezelfde kost wordt geserveerd tegen beduidend schappelijker prijzen. Een daarvan is Perilli, waar uiteraard alles van het quinto quarto op het menu staat: trippa, coratella, pajata, ossobuco, animelle (zwezerik). Andere specialiteiten zijn de, ook typisch Romeinse, fegatelli di maiale con lauro, gebakken varkenslevertjes met laurierblad, en het maialino al forno, speenvarken uit de oven. Voor minder avontuurlijk ingestelde geesten en magen zijn er natuurlijk ook nog altijd de standaardgerechten.

Perilli a Testaccio 
Via Marmorata 39 
www.trattoria-romana.it/perilli

9. Roma Sparita

Trastevere is de Romeinse uitgaanswijk bij uitstek. Veel authentieke trasteverini zul je er niet aantreffen en het grootste deel van het jaar kun je er zowat over de hoofden lopen. Aan eetgelegenheden geen gebrek, maar Roma Sparita onderscheidt zich van de meeste andere eettenten door haar locatie. Het rustieke Piazza di Santa Cecilia, waar het ruime terras voor het restaurant op uitkijkt, ligt vlak bij het hart van de movida, maar is opmerkelijk kalm en daarmee echt nog een stukje ‘verdwenen Rome’. Net als voor de meeste andere uitspanningen in Trastevere geldt ook hier: verwacht geen haute cuisine, maar als je je bij de lokale specialiteiten houdt, dan kun je je er geen buil aan vallen. Kies daarom bij voorbeeld tagliolini cacio e pepe (specialiteit van het huis) en coda alla vaccinara. Of ga voor een simpele pizza. Met een litertje huiswijn en aangenaam gezelschap is het hier in de zomerzoelheid wel te wezen.

Ristorante Pizzeria Roma Sparita
Piazza Santa Cecilia 24
www.romasparita.com

10. Ba’Ghetto

Ba’Ghetto

Het voormalige joodse getto is in korte tijd een gastronomisch centrum van belang geworden. Vanouds kon je hier joodse restaurants vinden als Piperno, waar nog altijd de beste carciofi alla giudia (in olijfolie dubbel gefrituurde grote artisjokken) van Rome kunt krijgen, maar waar nu ook niet-koosjere kost wordt geserveerd. (www.ristorantepiperno.it) In de afgelopen jaren is daar een tiental meer orthodoxe gelegenheden bij gekomen, die een interessante mix te bieden hebben van  plaatselijke joodse gerechten (die gelden als de meest oorspronkelijke Romeinse keuken) en invloeden uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Een daarvan is Ba’Ghetto aan de Via del Portico d’Ottavio, de ‘hoofdstraat’ van het ghetto, met een voornamelijk toeristische – al dan niet joodse – klandizie. Couscous, falafel en burik, maar ook bucatini all’amatriciana met droog rundvlees in plaats van spek, spinazie met rozijnen en pijnboompitten, koosjere risotto alla pescatora en gebakken zwezerik met artisjok: de kaart is een schoolvoorbeeld van mediterrane fusion. De kaart biedt bovendien drie volledige menu’s, waarvan een vegetarisch.

De Joodse Bakker in Rome

En als je dan toch aan bij de Portico d’Ottavio bent, ga dan ook even langs de koosjere banketbakker op nummer 1, waar altijd een rij staat voor de pizza ebraica, koeken van ongerezen deeg met een veelheid aan gekonfijte vruchten, die staan in de maag maar desondanks smaken naar meer.

Ba’Ghetto
Via del Portico d’Ottavia 57
www.baghetto.com

11. Tre Pupazzi

Als je wilt lunchen in de buurt van het Vaticaan, laat je dan geen poot uitdraaien aan de Via della Conciliazione, de protserig brede allee die van de Tiber naar het Sint Pietersplein leidt. Ga in plaats daarvan naar de Borgo Pio, de voornaamste straat van het belendende volkswijkje. Je vindt hier een stuk of tien trattorie, die schappelijk geprijsde Romeinse kost serveren en druk bezocht worden zijn door geestelijken en seminaristen uit de hele wereld op bezoek in het Vaticaan. Ik kwam graag in Tre Pupazzi, met zijn kleine terras, ruime interno en unieke bediening door twee oudere, onmetelijk chagrijnige broers. Die zijn inmiddels van het toneel verdwenen en de tent is grondig vernieuwd, maar heeft nu een andere specialiteit: naast Romeins wordt er ook Portugees gekookt, met onder meer maar liefst 17 verschillende bacalhau (kabeljauw-) gerechten. Aan de andere kant van het Pieterplein, voorbij de parkeergarage, ligt La Vittoria, ook een niet te dure trattoria, waar je al gauw een roedel bisschoppen tegen het lijf loopt. Extra attractie is hier het ruime terras met zicht op het Vaticaan, vanwaar je op zondag de paus het Angelus-gebed kunt zien voordragen. (Via delle Fornaci 15; www.ristorantelavittoria.it)

Tre Pupazzi
Borgo Pio 183
www.ristorantetrepupazzi.it

12. Osteria di Birra del Borgo

Osteria di Birra del Borgo

Mocht je van een bezoek aan het Vaticaan een gezonde dorst en eetlust hebben gekregen, loop dan een paar honderd meter uit de grootste toeristische drukte naar een originele biertent met uitstekend voedsel. In deze statige maar onopvallende Romeinse straat is een voormalige garage omgebouwd tot een modern ingerichte biertempel met grote lederen fauteuils, knusse tafeltjes en een lange bar waar je naast bier ook wijn en cocktails kunt bestellen. Middenin deze grote ruimte troont de tap, met 24 verschillende bieren van het fust (en niet uit een metalen vaatje, zoals meestal in Italië). Sommige daarvan, zoals de Trenta Denari (dertig zilverlingen: het Vaticaan is dichtbij), een gepeperde pale ale, worden in de Osteria zelf gebrouwen en de ketels zijn op zich al een attractie. Het aanbod is voor elk wat pils en de barman kan je alles van zijn bieren vertellen en laat ze je nog proeven ook.

Maar het gaat hier over eetgelegenheden en dat is Osteria ook. Klassieke voorgerechten als supplìfiori di zucca (gefrituurde courgettebloemen), polpette (gehaktballetjes in tomatensaus), kaas en tartaar doen het goed als appetizers naast het bier. Daarnaast schaft de pot een serie primi piatti, waaronder originele ravioli di ricotta con pesto. Als hoofdgerecht kun je kiezen tussen vlees van de grill en groentespijzen als gevulde paprika uit de oven. Maar de ware aanrader is  de extra lang gerezen vederlichte Romeinse pizza die hier in repen (in trancia) wordt geserveerd. Voor de liefhebbers is er een ‘atypisch parcours’ van vijf verschillende soorten pizza met vijf bijpassende bieren.

Osteria di Birra del Borgo
Via Silla 26
www.osteria.birradelborgo.it

13. Cantina Cantarini

Even buiten het centrum, vlak bij de drukke Via XX Settembre, liggen de Horti Sallustiani, de antieke Tuinen van Sallustius. Aan het gelijknamige pleintje ligt een trattoria waar sinds de jaren ’60 niet veel is veranderd, met inbegrip van ober Nello die hier al 60 jaar werkt. Ook de spijskaart is nog altijd dezelfde en dat is maar goed ook, want de Cantina Contarini maakt volgens mij de beste trippa van Rome. (Inderdaad, alweer orgaanvlees, maar de interioravormen nu eenmaal het kenmerkend element van de Romeinse keuken.) Naast de gebruikelijke pasta’s biedt de Cantina klassiekers aan als coniglio alla cacciatora (konijn op jagerswijze) en pollo alla romana con peperoni (met rode en gele paprika’s gesmoorde kip). Vrijdag en ’s weekends wordt ook vis geserveerd. De laatste keer dat ik hier was, ben ik verliefd geworden op de fegato alla marchigiana (lever op de manier van De Marken, de trots van eigenaar en personeel die alle uit die streek afkomstig zijn): ligt gepaneerde kalfslever, boterzacht gebakken met salie. Met een erg goede spaghetti alla gricia (carbonara zonder ei) vooraf, een stevig aangemaakte puntarelle salade ernaast en een flesje Verdicchio erbij mis je de haute cuisine echt niet!

Cantina Cantarini
Piazza Sallustio 12
www.ristorantecantinacantarini.it

14. All’Orsetto

Vlak bij Piazza del Popolo en Piazzale Flaminia is dit een uitstekende plaats om na een mooie stadswandeling eens echt Romeins aan geblokte tafelkleedjes te gaan lunchen. Je zit dan niet tussen alleen maar toeristen want de Orsetto is ook een populaire bestemming voor de werknemers van de omliggende kantoren: makkelijk bereikbaar, stevige kost, prettig geprijsd en met een bijzonder hartelijke bediening die onder Nederlandse journalisten in Rome al bekend staat als Mamma Silvia. Een aanrader is hier het antipasto della casa, een mengeling van ham, kaas, worst, olijven, ingelegde groenten met een vers gebakken focaccia (witte pizza).

Eén antipasto met zijn tweeën is wel voldoende, want de porties zijn genereus en als je daarna nog een spaghetti carbonara neemt, dan is er echt geen plaats meer voor de secondo en dat zou jammer zijn. De keuze is traditioneel, maar gevarieerd: abbacchio (lam), ossobuco (mijn favoriet), salti in bocca alla romana (de lokale variant op de slavink), gegrilde vis en patate al forno (aardappels uit de oven, veel lekkerder dan de patate fritte). Voeg daarbij dat de rode en witte huiswijn best te drinken is – voor maar 6 euro de liter! – dan kun je je voorstellen dat menige lunch hier ietwat zwabberend eindigt.

All’Orsetto
Via Flaminia 8
tel. 06 3219809; geen website

15. Il Calice d’Oro

Tot slot nog een adres buiten het centrum, in de volkswijk Tufello, een flink eind buiten het centrum maar goed te bereiken met de Metro B1. Il Calice d’Oro (Gulden Kelk) ligt tussen weinig interessante flatgebouwen, maar wel vlakbij de mooie Città Giardino, de sierlijke,  uit de jaren ’20 daterende, Romeinse Tuinstad. Het simpele interieur is opgetuigd met hellebaarden, zwaarden en schilden van kruisridders, omdat de uitbater een fanatieke liefhebber is van Graal legendes. De kracht van het restaurant zit hem in de ruime binnenplaats, waar je zodra het mooi weer wordt echt buiten bent onder een bladerdak van moerbeibomen. Veel buurtbewoners doen dat ook, zodat het er vaak vol zit met gezinnen en vriendengroepen, terwijl er vrijwel nooit een toerist komt. De keuken is voor een eenvoudig restaurant behoorlijk geraffineerd, met visspecialiteiten als moscardini (kleine inktvisjes) al sugotonnarelli neri al ragù di spigola (verse zwarte pasta met zeebaarsragoût ) en de op lage temperatuur gegaarde kabeljauw met verschillende groenten en kruiden. In de wijk en daarbuiten is Il Calice vooral vermaard om zijn tonnarelli alle vongole en polpette alla casalinga (gehaktballetjes van de huisvrouw). Bij mooi weer verdient het aanbeveling om te reserveren en als alles vol is kun je als tweede keus even verderop terecht bij Capra e Cavoli (de kool en de geit, www.capraecavoli.net), waar je ook buiten op een ruim terras kunt eten. Hier is de pizza goed, naast een originele, met Parmezaanse kaas bestrooide, frituur van aardappelschillen.

Il Calice d’Oro
Via Monte Beni 16
www.ristorantecalicedoro.it

16. Il Margutta (vegetarisch)

De vegetarische keuken is ook in Rome in opkomst, maar het krioelt er nog niet van de specifiek vegetarische restaurants. Dat hoeft eigenlijk ook niet, want ook in de traditionele eetgelegenheden komt de vegetariër over het algemeen best aan zijn trekken. De klassieke Romeinse keuken was tenslotte gebaseerd op armeluisvoedsel, van mensen bij wie slechts zelden vlees op tafel kwam. (Dat ging vooral naar prelaten en potentaten.)

Bij de pasta’s is er dus keus te over: pasta ai ceci (met kikkererwten), tonnarelli cacio e pepe (vierkante spaghetti met gesmolten kaas en peper), penne all’arrabbiata (met tomaat en Spaanse peper), ravioli con ricotta e spinaci (gevuld met ricottakaas en spinazie): het is allemaal vegetarisch en je hoeft echt geen vegetariër te zijn om dat lekker te vinden.

Ook typisch Romeinse antipasti voorgerechten zijn vaak vegetarisch, zoals de fritto alla romana (een frituur van groente en kaas) en mozzarella (di bufala) e pomodoro. Voor de pizza geldt in wezen hetzelfde. Keus genoeg en als je een simpele marinara bestelt (met peperoncino en extra knoflook), dan is vlees echt overbodig en wordt zelfs de vegan gelukkig.

Bij de hoofdgerechten is de keus wat minder rijk. In veel restaurants kun je nog kiezen tussen piatti di terra e di mare, ofwel vlees en vis, maar je komt altijd goed weg met een parmigiana (aubergine en mozzarella uit de oven), een frittata (omelet) of een soufflé.

Overigens kun je ook weleens zonder zo’n secondo piatto. Een voorgerecht, een goede pasta en een groente is meestal ruim voldoende, ook zonder een al te vaak met weinig fantasie op de grill gekwakt stukkie vlees.

Inmiddels hebben steeds meer restaurants, zoals ook het hierboven genoemde Ba’ Ghetto, naast een vlees- en een viskaart nu ook een vegetarische kaart, bij andere zijn de vlees- en visloze gerechten als zodanig aangegeven. En je kunt natuurlijk altijd bij de ober te rade gaan.

Dit gezegd zijnde, volgt hier dan toch nog een tip voor een restaurant dat zich beroemt op de oudste vegetarische keuken van Italië.

Il Margutta ligt prachtig, in de gelijknamige straat vlak bij Piazza di Spagna, die het domein is van galeriehouders en kunstenaars. Dat maakt het niet tot de goedkoopste eetgelegenheid van Rome, maar ook weer niet schreeuwend duur.

De kaart biedt interessante spijzen als carpaccio van rauwe en gekookte artisjokken, basilicumsoep met tomaat, risotto met tuinbonen en pecorino kaas, eigengemaakte pici (dikke spaghetti) in knoflook en olie, groententempura en gebakken aubergineballetjes. Het aantal gerechten is beperkt en verschilt per seizoen, want de groenten komen uit eigen tuin, volgens het ecologische chilometro zero-principe.

Wil je écht vegetarisch eten in Rome, dan moet je hier zijn.

Il Margutta veggy food & art
Via Margutta 118
www.ilmargutta.bio

17. Asmara (etnisch)

Uitheems eten was tot voor kort ongewoon in Rome. Als een Romein exotisch ging dineren, dan ging hij naar een Siciliaans of Toscaans restaurant, maar veel verder ging de belangstelling niet. Daar is nu wel verandering in gekomen. Een jaar of 20 geleden zag je veel pizza a taglio (stukjes pizza van de bakplaat)-tenten vervangen worden door Chinese eetgelegenheden, die vaak 10 jaar later, toen ze in de gaten kregen dat je veel geld kon vangen voor stukjes rauwe vis, plotseling Japans werden.

De tientallen Chinese restaurants die Rome nu telt, zijn goedkoop maar over het algemeen niet bijzonder. En ze zijn aangepast aan de Italiaanse gewoonten, zodat je eerst de rijst of bami (tagliatelle cinesi) krijgt en daarna pas groente of vlees. De afhaalchinees en de all you can eat-Japanner zijn nu ook in Rome ingeburgerd, maar je hoeft nu niet direct naar Rome te komen om te chinezen.

Dat neemt niet weg dat de stad inmiddels ook verfijnde oosterse restaurants kent zoals de uitstekende gourmet-Chinees Dao Restaurant aan de Viale Jonio (www.daorestaurant.it) en Hamasei (www.roma-hamasei.com), de eerste echte Japanner in Rome, in de centrale Vai della Mercede.

Voor een snelle lunch zijn er inmiddels ook tientallen kebaptenten verrezen en Indiase restaurantjes, vooral in de buurt van het Stazione Termini.

Daarnaast heeft Italië ook nog een eigen koloniaal-gastronomische traditie, in de vorm van Eritese en Ethiopische restaurants. Een van de betere daarvan is het op het eerste gezicht onooglijke Asmara, dichtbij het Stazione Termini.

Het heeft een vegetarisch menu op basis van groenten, kikkererwten en linzen en een menu met onder meer koeskoes met rundvlees en met groenten gesmoord schaapsvlees. Probeer de zighinì, een soort zuurdesem pannenkoekjes gevuld met vlees, groente en de typische kruidenmix berberé.

Asmara
Via Cernaia 36
www.ristorantecucinaeritrea.roma.it

Meer beste restaurants in Rome?

Je heb weleens bij een van deze uitstekende restaurants in Rome gegeten? Welk restaurant was jouw favoriet? Ga je op andere plekken eten in Rome en wil je jouw adresjes van goede én betaalbare restaurants met ons delen? Laat het weten!

Zelf het beste van Rome ontdekken?

Rome is de wereldhoofdstad van de cultuur. Hier vind je alles wat je zoekt én meer. Daarom raak je eigenlijk nooit uitgekeken op deze stad. Ben je er klaar voor om alle bezienswaardigheden van Rome én de lekkerste restaurants zelf te gaan ontdekken?

Tip: bekijk nu de beste en voordeligste accommodaties in Rome.

Written by Aart Heering

Historicus die al meer dan 30 jaar in Italië woont, waarvan 20 als journalist en 12 als medewerker pers en politiek van de Nederlandse ambassade in Rome. Is sinds mei 2022 weer werkzaam als journalist. Actief lid van de Gruppo del Gusto, de gourmetgroep van de buitenlandse persvereniging in Rome.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Camping La Sorgente Valle d'Aosta

10 x de beste campings in het Aostadal

American Sfoglino van Evan Funke