Sophia Loren, een Italiaanse legende
Sophia Loren, een Italiaanse legende (beeld: YouTube)
in ,

Column: Sophia Loren, een Italiaanse legende

In de serie ‘Italiaanse legendes’ wil ik vandaag een ode brengen en schrijven aan een van de grootste iconen van het Italiaanse filmdoek: Sophia Loren. Haar schoonheid verblindde en deed menig mannenhart op hol slaan. Haar onberispelijke licht hoorbare Napolitaanse accent werd in de jaren zestig als woest aantrekkelijk gezien. In één oogopslag wist ze je te raken en dan was er nog niets gezegd of geschreven over haar spel, haar toneelcharme en haar enorme passie voor het leven en alle facetten die daarbij komen kijken.

Met Napoli in haar hart veroverde ze de wereld. Hoewel in Rome geboren onder de naam Sofia Villani Scicolone, groeide ze op in Pozzuoli, waar haar grootmoeder woonde. Alleen tijdens de oorlog is ze tijdelijk in Napels geweest. Haar schoonheid viel al vroeg op, toen zij op 15-jarige leeftijd meedeed aan de Miss Italia-verkiezing. Deze won ze niet, maar helemaal onopgemerkt is ze niet gebleven.

Sophia Loren bij de Miss Italia-verkiezing in 1950
Sophia Loren (derde van links) bij de Miss Italia-verkiezing in 1950 (foto: publiek domein)

Doorbraak

Na de nodige acteerlessen brak ze door inde film L’oro di Napoli. De kaskraker van Vittorio de Scicca. Inmiddels was Sofia Villani Scicolone uitgegroeid tot de ster die we tot op de dag van vandaag de dag waarschijnlijk allemaal nog kennen als Sophia Loren.

De filmnaam die vele jaren later op verschillende soorten platina van de verschillende BAFTA en Grammy Awards gegraveerd zal staan. Toen zij in 1962 een Oscar won voor La ciociara trilde Italië op zijn grondvesten en was haar glorie als Italiaans export merk compleet.

Tegenwoordig wordt ze nog altijd in één adem genoemd met andere illustere Italiaanse sterren, waaronder Luciano Pavarotti, Federico Fellini en Monica Bellucci.

Symbool van Italië

Persoonlijk weet ik eigenlijk niet heel veel over ‘La Loren’. Alleen dat ze al heel vroeg in mijn leven binnenkwam en ik haar altijd met fascinatie heb bekeken. Een blauwe maandag heb ik nog Italiaanse les gehad en werd de film Una giornata particolare aan ons vertoond. Een prachtige film waarin zij schitterde naast die andere Italiaanse legende, Marcello Mastroianni. In de beroemde scène tussen de witte lakens worden haar ogen en haar lach vaak in close up genomen, want, Carlo Ponti had het goed gezien… Sophia Loren betovert je.

De film is geregisseerd door haar voormalig echtgenoot en regisseur Carlo Ponti met wie La Loren getrouwd was. De film speelde zich af in tijden van de Tweede Wereldoorlog waar La Loren smoorverliefd wordt op haar tegenspeler Mastroianni die uiteindelijk homoseksueel blijkt te zijn (wat in de tijd van fascistisch Italië uit den boze was). Een romantisch verhaal met dramatisch einde. Italië ten top.

Na al het succes

In de afgelopen 10 jaar is ze steeds wel op de achtergrond aanwezig geweest. Alleen zocht ze de schijnwerpers niet meer moedwillig op. Zo heb ik haar nog als vlaggendraagster gezien tijdens de opening van de Olympische Winterspelen in Turijn, waar Luciano Pavarotti voor de allerlaatste keer het Nessun Dorma ten gehore bracht.

Als actrice maar vooral als uitdraagster van het Italiaanse dolce vita, bracht ze haar kookboek Koken con amore opnieuw uit . Ze is immers een van de symbolen die de Italiaanse Staat groot heeft gemaakt.

Koken con amore
Koken con amore

Sophia Loren opnieuw in de bioscoop

Daar waar ik dacht dat Sophia Loren, met kaskrakers als La ciociara, De man van La Mancha, Aida, El cid en C’era una volta, inmiddels echt tot het filmmuseum behoorde en ze voorgoed het witte doek vaarwel had gezegd, had ik het goed mis…

Een paar dagen geleden las ik in de Corriere della Sera en Il Giornale dat La Loren haar rentree gaat maken in een film die wordt geregisseerd door haar zoon Edoardo Ponti. ‘De 84-jarige Loren keert terug op het witte doek in de film La vita davanti a sé gebaseerd op de gelijknamige roman van Roman Gary.’ Er was al eens een verfilming uitgebracht naar aanleiding van het boek, onder de titel Madame Rosa.

In de versie van Ponti speelt La Loren wederom de Joodse vrouw die haar tijd in het concentratiekamp Auschwitz heeft overleefd en in een dorpje nabij Bari zorgdraagt voor een Senegalees jongetje van 12 jaar dat door zijn moeder is verlaten. Wat er dan precies gaat gebeuren, daar moeten we nog even op wachten, of het boek gaan lezen.

De film komt volgend jaar uit en zal in verschillende bioscoopzalen te zien zijn.

Sophia Loren in 2014
Sophia Loren in 2014 (foto: Wikimedia)

Betrokkenheid

Ik begrijp wel dat Sophia Loren nog één keer een film wil maken. Naast haar immense liefde voor haar zoon en andere kinderen is dit een onderwerp dat La Loren nauw aan het hart ligt. Ze heeft nooit haar betrokkenheid voor kinderen en humanitaire vraagstukken onder stoelen of banken gestoken.

Zelf kwam ze uit een arm gezin, waarin gastvrijheid en zorg voor elkaar hoog in het vaandel stonden. Daarom is ook deze rol eentje die haar op het lijf geschreven is. Loren was immers zelf een klein meisje toen de oorlog uitbrak en zal dus als geen ander de emotie uit die tijden over weten te brengen.

Persoonlijk ben ik reuze benieuwd. Blij dat ze weer een film maakt en zeer nieuwsgierig of en hoe ze weer gaat schitteren. Zoals veel Italianen altijd zeggen: ‘La Loren is tijdloos: tijdloos in schoonheid, tijdloos in kwaliteit en tijdloos in details. Ze weet als geen ander te belichamen waar Italië voor staat en waarom de Italiaanse cultuur zo belangrijk is om gedeeld te worden met de rest van de wereld.’

Zelfs op 84-jarige leeftijd straalt La Loren naar mijn mening nog steeds een enorme klasse uit. Haar onberispelijke schoonheid is nog altijd zichtbaar en met La Loren op het doek kunnen we er bijna zeker vanuit gaan dat oude tijden herleven in een nieuw eigentijds jasje.

Jeroen Wollaers van Nieuwsuur in gesprek met Sophia Loren in 2018:

Written by Reinout Bosman

Reinout Bosman is een veelzijdige internationale spreker, schrijver en marketeer. 'Al jaren ben ik gefascineerd door Italië en al zijn facetten en schoonheden. Op jonge leeftijd ben ik verliefd geworden op Italië, waar ik al een aantal jaren woon. Als ‘import-Italiaan’ leer ik iedere dag weer van dit charmante en cultureel rijke land. En sta ik af en toe versteld van de dagelijkse gebeurtenissen die zowel hilarisch als bizar kunnen zijn. All’italiano, laten we dat maar concluderen.'

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spider-Man in Venetië

Column: met Spider-Man naar Venetië

Zo overleef je de zomer in Italië