in

6 Italiaanse digestieven en likeuren die je nog niet kende

Maraschino
Maraschino (foto: Wikimedia)

Van een digestivo gebaseerd op honderd soorten kruiden, tot een zoete vanillelikeur met hinten van sinaasappel. Met deze 6 Italiaanse digestieven en likeuren sluit je ieder diner verrukkelijk af.

Mirto

Mirto is hét kruidenbitter van Sardinië. Van de mirtestruiken die over het hele eiland te vinden zijn, worden twee soorten Mirto gemaakt: de Rosso en de Bianco. De populaire Mirto Rosso wordt gemaakt van de bessen van de plant, heeft een donkerrode kleur en is zoet van smaak.

mirte mirto
De bessen van de mirtestruik (foto: Wikimedia)

Minder bekend is de Mirto Bianco, die wordt geproduceerd van de bladeren en bloesem van dezelfde struik. Deze variant is een stuk droger. Veel Sardijnse restaurants, cafés en families hebben hun eigen ‘geheime’ recept. Het is aan te raden om tijdens je bezoek aan het mediterrane eiland zo veel mogelijk glaasjes van dit digestief te proberen!

Nocino

Oorspronkelijk uitgevonden en gemaakt in Modena, maar nu in heel Italië geproduceerd: Nocino. Een op jonge, groene walnoten gebaseerd digestief. Traditioneel worden de noten op de avond van Festa di San Giovanni (24 juni) geplukt en de drank op Giorno dei Morti (2 november) gedronken om de doden te eren. Nocino bestaat naast walnoten, uit kaneel, kruidnagel, suiker en alcohol. De aromatische, bitterzoete smaak is uniek en perfect na een hartige maaltijd.

Nocino wordt gemaakt van verse groene walnoten
Nocino wordt gemaakt van verse groene walnoten (foto: Pixabay)

Centerba

Centerba is een lichtgroen digestief dat vol zit met onder andere basilicum, kamille, rozemarijn, salie, jeneverbes, kruidnagel, tijm en citrusbladeren. De naam van de alcoholsoort suggereert dat Centerba wordt gemaakt van honderd kruidensoorten. Welke? Dát houden de fabrikanten al tweehonderd jaar geheim. Ze maken het drankje in de Abruzzen en het bevat zeventig procent alcohol. Als je fan bent van een branderig gevoel in je keel, dan is Centerba jou op het lijf geschreven!

Centerba
Centerba (foto: abruzzotrade.com)

Fernet

Nog zo’n kruidig gevaarte: het aromatische digestief Fernet. De drank bestaat uit veertig kruiden en specerijen, en helpt bij de vertering én het schoonmaken van je smaakpalet. Meestal drink je een klein glaasje pure Fernet. Maar je kunt het brouwsel ook mengen met espresso. Een mengsel dat beter bekend staat als caffè corretto.

caffè corretto
Caffè corretto (foto: Wikimedia)

Amerikanen en Europeanen mengen Fernet zelfs met cola en fruitsap. Het is aan te raden dit niet te doen in Italië. Dat is zo’n beetje hetzelfde als spaghetti eten met mes en vork en cappuccino bestellen na het diner.

Tuaca
Tuaca (foto: Wikimedia)

Tuaca

Een likeur gebaseerd op vanille, brandy en sinaasappelelementen, die wordt gerijpt in eikenhoutenvaten. Lekkerdere alcoholsoorten dan Tuaca bestaan bijna niet. De drank is zoet van smaak en goud-amber van kleur.

Tuaca is in het leven geroepen in Livorno, maar wordt nu geproduceerd in Louisville, Kentucky. Volgens de legende is de likeur speciaal gecreëerd voor Lorenzo I ‘il magnifico’‘ tijdens de renaissance, en herontdekt in de jaren 30. Het lekkerst is het om Tuaca puur en koud te consumeren.

Maraschino

Een van de weinige niet-zoete likeuren die is gebaseerd op kersen: Maraschino. De heldere substantie wordt gemaakt van hele en zure Marasca-kersen. Een smaak die je misschien wel kent van chipolatapudding. Zowel het vruchtvlees als de verpletterde kersenpitten, die zorgen voor amandelachtige hinten, worden in Maraschino gebruikt. Twijfel je tussen het grote aanbod Maraschino-merken? Met die van het merk Luxardo zit je in ieder geval goed!

Italiaanse digestieven - Maraschino
Maraschino (foto: Wikimedia)

Jouw favoriete Italiaanse digestieven of likeuren?

Welke van deze digestieven en likeuren staat op jouw verlanglijst? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Written by Anne de Vries

Anne de Vries is een afgestudeerd journalist met grote passies voor reizen, cultuur en gastronomie. Ze houdt van Italië vanwege z'n diversiteit: je bent er nooit uitgekeken. Ook verorbert ze graag de Italiaanse maaltijden die haar Sardijnse schoonmoeder haar zo nu en dan voorschotelt.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gomorra de serie seizoen 2

Gomorra de serie, seizoen 2

Column: het regent in Toscane