in , ,

9 redenen om Brescia te bezoeken

Brescia, de beste bezienswaardigheden (foto: Luca Bravo/Unsplash, overige foto's: Stef Smulders)

In 2023 is Brescia samen met Bergamo de Culturele Hoofdstad van Italië. Reden om de stad eens te bezoeken en de hoogtepunten te verkennen.

Brixia, zoals Brescia in het Latijn heet, telt een kleine 200.000 inwoners en is daarmee na Milaan de grootste stad in Lombardije.

Brescia ligt in het noordoosten van de regio, tussen de meren van Iseo en Garda. Net als alle belangrijke Italiaanse steden kent Brescia een lange geschiedenis en zijn de sporen daarvan nog ruimschoots terug te vinden.

Ligging Brescia Noord-Italië
De ligging van Brescia in Noord-Italië (bron: Google Maps)

Het historische centrum is uitstekend te voet te verkennen, maar er is ook een wittefietsenplan en voor grotere afstanden een metro (één lijn).

Dit zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Brescia:

1. Piazza Paolo VI (voorheen Domplein)

Piazza Paolo VI Brescia
Waarschijnlijk het mooiste plein van Brescia: Piazza Paolo VI

Brescia beschikt over vele pleinen waarvan dit (samen met Piazza della Loggia) waarschijnlijk wel het mooiste is, ruim van opzet, met zowel middeleeuwse als renaissancistische en neoklassieke gebouwen, zoals de dom en de oude kerk en de Broletto.

Het Palazzo della Loggia

Bovendien zijn er vele terrassen om even uit te rusten en van een hapje en drankje te genieten terwijl je de omgeving op je laat inwerken.

Duomo di Brescia
Duomo van Brescia

De nieuwe en de oude dom (la Rotonda) liggen gezusterlijk naast elkaar ten zuiden van het middeleeuwse gemeentehuis, de Broletto (13e eeuw) met zijn opvallende Torre del Popolo.

Broletto

De romaanse dom (11e eeuw) ligt iets lager dan de nieuwe en staat bekend als la Rotonda vanwege de opvallend ronde vorm. Het erachter liggende presbyterium is pas eind 15e eeuw toegevoegd.

Binnen imponeert de hoge koepel op brede pilaren. Links in de kerk en achter het altaar zijn nog wat Romeinse mozaïeken te vinden en in de crypte enkele fresco’s in Byzantijnse stijl.

De bouw van de grote nieuwe dom nam maar liefst 3 eeuwen in beslag en de hoge koepel werd pas in 1825 voltooid. Rechtsachter in de kerk is een reliekhouder met (zegt men) de rechterarm van de heilige Benedictus te bewonderen.

2. Piazza della Loggia

Piazza Loggia Brescia
Piazza della Loggia

Dit plein is in de 15e eeuw op de plaats van de oude middeleeuwse markt gerealiseerd, om als wereldlijke tegenhanger van het religieuze centrum van het Domplein te dienen.

Het opvallendste gebouw is de Loggia zelf, het bestuurscentrum ten tijde van de Venetiaanse overheersing die drieënhalve eeuw duurde. De grote koepel (van lood) is echter pas in 1914 aangebracht.

Aan de andere kant van het plein staan twee bijna identieke gebouwen, gescheiden door een klokkentoren met een fraaie astronomische wijzerplaat. Samen heten de gebouwen de Monte di Pietà en het oudste deel, rechts, is van eind 15e eeuw, terwijl het nieuwere deel van een eeuw later is.

Een klein monument herinnert aan de slachtoffers van een terroristische aanslag in 1974, de fameuze anni di piombo in Italië. Bij de bar serveren ze heerlijke piadine, een soort wrap die typisch is voor het noord-oosten van Italië.

3. Piazza della Vittoria

Piazza Vittoria Brescia
La Torre della Rivoluzione op Piazza della Vittoria 

Het modernste van de 3 belangrijkste pleinen van Brescia is in de fascistische periode aangelegd wat duidelijk tot uiting komt in de architectuur van de omliggende gebouwen, zoals het Palazzo delle Poste.

Palazzo delle Poste Brescia
Palazzo delle Poste in fascistische bouwstijl

De opvallende hoge bakstenen toren is de Torrione, met 57 meter de eerste wolkenkrabber van Italië, gebouwd in 1932.

De eerste wolkenkrabber van Italië in Brescia
Torrione, de eerste wolkenkrabber van Italië verrees in Brescia

Aan de overkant hiervan, onder de Torre della Rivoluzione, bevindt zich een soort spreekgestoelte van rood marmer, de Arengario, van waaruit Mussolini het volk bij de opening van het plein toesprak.

Arengario Brescia
De Arengario op het Piazza della Vittoria (foto: Wikimedia)

Overigens was Mussolini nog tot mei dit jaar ereburger van Brescia daar waar andere steden hem deze eer allang hadden afgenomen!

1932: inhuldiging Piazza della Vittoria door Mussolini

4. De Romeinse Tempio Capitolino

Deze tempel is in het jaar 79 na Christus onder keizer Vespasianus gebouwd en al begin 19e eeuw weer uitgegraven uit de aarde die er door verschuivingen vanaf de Cidnéo-berg (van het kasteel) overheen was gestort.

De resten vormen de grootste archeologische vindplaats uit de Romeinse tijd in Noord-Italië. Een deel van de tempelfaçade is gereconstrueerd en geeft een goede indruk van het origineel. Naast de tempel ligt het Romeinse theater, van latere datum.

5. Castello

Het kasteel van Brescia

Vanuit het historische centrum brengt een redelijk korte klim je naar het kasteel van Brescia op de Cidnéo-heuvel.

De immense poort met de San Marco Leeuw heet je indrukwekkend welkom. Voor een groot deel stamt het kasteel uit de 16e eeuw, ten tijde van de Venetiaanse overheersing.

Kasteelpoort Brescia
De poort naar het kasteel van Brescia

De verschillende bolwerken zijn omgevormd in parkachtige plaatsen waar het aangenaam vertoeven is terwijl je het panoramische uitzicht over de stad kunt bewonderen.

Ook zijn er 2 musea, een over het Risorgimento (de periode van de eenwording van Italië, eind 19e eeuw) en een over oude wapens. De centrale Torre Mirabella is het oudste overgebleven bouwwerk van het kasteel, onderdeel van een basiliek uit de 5e eeuw.

6. Piazza Tito Speri

Piazza Tito Speri Brescia
6. Piazza Tito Speri

Net als veel Italiaanse steden kent Brescia relatief weinig groene gebieden en daarom is het pleintje met het standbeeld van Tito Speri, een zoveelste strijder voor de vrijheid van de stad, zo’n aangename verrassing.

Met het parkje en de paar terrasjes is het een kleine oase in de steenwoestijn. Een leuke pleisterplaats voor na een bezoek aan het Capitoleum en het kasteel.

7. Museo Santa Giulia

In feite bestaat dit museum uit 3 kerken en een klooster waarvan de Longobardische San Salvatore (9e eeuw) met het 8ste-eeuwse klooster de interessantste is. Er zijn fraaie zuilen en decoraties te zien.

Het beroemdste stuk van het museum is de Vittoria Alata, de gevleugelde victorie, een manshoog bronzen sculptuur uit de 1ste eeuw die bij het opgraven van de Capitoleum-tempel tevoorschijn kwam.

8. De straatjes en steegjes

Wandelend door het oudste deel van het centrum is een ontdekkingsreis langs fraaie historische gebouwen. Neem de tijd en maak van de gelegenheid gebruik voor een drankje en hapje bij een van de vele restaurants en bars.

9. De Maddalenaheuvel

Via Panoramica Brescia
Via Panoramica

De heuvels ten noordoosten van Brescia duidt men vaak aan als de ronchi, ofwel bouwrijp gemaakte gronden. Hier zie je de luxe villa’s van de rijkere inwoners van Brescia liggen.

In de derde bocht van de Via Panoramica naar de top kun je rechts een glimp van de fraaie, zogeheten Tomba del Cane opvangen: een grafmonument voor 2 notabelen van de stad die er echter niet begraven mochten worden (alleen toegestaan in officiële kerkhoven).

De volkslegende wil dat er in plaats van de 2 een hond begraven ligt, al is dat nooit bewezen. Op de Maddalena zijn verscheidene wandelroutes uitgezet.

Zelf Brescia bezoeken?

Brescia kun je prima bezoeken vanuit Milaan en omgeving of de regio van het Gardameer.

Je kunt vliegen op Bergamo Airport of met de auto – vanuit Utrecht is Brescia zo’n 1.100 kilometer rijden.

Voordelige accommodatie in de vorm B&B’s, vakantiehuizen en hotels vind je hier.

Ben je zelf weleens in Brescia geweest? Heb je nog tips voor anderen? Laat een reactie achter!

Written by Stef Smulders

Stef Smulders is een Nederlander die in 2008 met echtgenoot Nico en hond Saar naar Italië emigreerde om daar een B&B te beginnen. Hij verkocht zijn huis, liet familie en vrienden achter en deed een sprong in het onbekende. In 2014, bijna vijf jaar later, deed hij in het boek ‘Italiaanse Toestanden’ verslag van zijn belevenissen. Over de aankoop van een huis met een wispelturige makelaar, de verbouwing ervan met een eigenwijze aannemer, maar ook leuke en leerzame ontmoetingen met bijzondere Italianen. ‘Italiaanse Toestanden’ is inmiddels het hoogstgewaardeerde Italiëboek op bol.com en is in het Engels, Italiaans en het Spaans vertaald. In 2016 schreef hij het vervolg: 'Meer Italiaanse Toestanden' en in 2017 verscheen deel 3, 'Nóg Meer Italiaanse Toestanden'. In 2021 publiceerde Stef zijn eerste bundel met zeer korte komische verhalen verschijnen, onder de titel ‘Bezoekuur en 99 Andere Korte Komische Verhalen’. Zeer recent verscheen de bundel ‘Het Echte Italië’ over het dagelijkse leven in Italië.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zonsondergang in de Abruzzen

Oogsttijd in Abruzzo

Cavatappi met pesto en groente

Recept: cavatappi met pesto en groente