in , , , ,

Dag 3: Vernazza – Cinque Terre in 5 dagen

Op zoek naar het ‘geheime’ rotsenstrand

Vernazza: het mooiste van de dorpen van de Cinque Terre
Vernazza: het mooiste van de dorpen van de Cinque Terre (foto's: Martine van Groenigen)

Dag 3 van onze Cinque Terre in 5 dagen alweer. Vandaag staat Vernazza op het programma. Na lang researchwerk zijn we er achter gekomen dat ook in Vernazza mooie strandjes zijn. We nemen vandaag de proef op de som. 

Waar beginnen we?

We beginnen de dag met een cappuccino op het balkonnetje van ons appartement in Rio. Een uitslaapdag vandaag, want Vernazza is met de Cinque Terre Express slechts 9 minuten rijden. Na een bewogen start, wanen we ons weer in het spoor van toeristen richting de trein. Ook Vernazza kun je aandoen met de boot. Hetzelfde verhaal geldt hier: reken voor de prijs het dubbele van de trein, en qua lengte van de tocht al helemaal.

Uitzicht vanaf het terras op de berg
Uitzicht op Vernazza vanaf het terras op de berg

Wat doen we?

Vernazza is het mooiste dorp van de Cinque Terre. Hoewel we genieten van de gekleurde huisjes en de mediterrane sfeer, gaan we direct door het dorp naar de kust. We willen strand vandaag, en zwemmen! Er zijn twee opties: een zandstrandje in de haven of een ‘geheim’ rotsenstrand ergens ver weg gelegen onder een rots. Op de website staat nog nét niet ‘zoek maar uit hoe je er komt’.

We beginnen in het haventje en liggen hier in de poppenkast zoals ik het noem. Zo’n 500 man op een strandje waarop je met ongeveer 50 man kunt liggen. Je ligt voor paal, maar goed: het is zand en er is een haventje, dus je kan zwemmen. Erg schoon is het water niet. Je hebt een beetje het idee dat je in de restjes van de vangst van de dag zwemt, maar nadenken doe je niet op vakantie.

Hup, erin. Het water is aangenaam warm maar toch nog lekker om af te koelen op een nog warmere zomerdag. Na een paar uur voelen we ons toch wel érg bekeken en nemen we afscheid van ‘Vernazza Beach.’

Het zandstrandje in de haven
Vernazza Beach: het zandstrandje in de haven

Waar eten we?

We lunchen met de eerste pizza van de vakantie: een overheerlijke pizza prosciutto. Vernazza lijkt nog drukker dan Riomaggiore, maar misschien komt dat doordat de straatjes ook net iets krapper ogen. De pizza smaakt goed en ondertussen doen we opnieuw research naar het geheime strand.

Het zal er rustig zijn want, ondanks dat het op tientallen websites staat, weet vast niemand het te vinden. Oké. Van een vriendin kreeg ik een ander restaurantje aangeraden waar we aan het einde van de middag naartoe zullen gaan.

Vinden we het strand?

Ja! Uiteindelijk is het supermakkelijk. Midden in het dorp links de rots onderdoor en je niet laten tegenhouden door het rood witte lintje waar ‘verboden’ op geschreven staat. Gewoon doen! Lekker Hollands. Eenmaal onder de rots door is het inderdaad een heerlijk strandje. Het zijn dan wel enkel stenen en rotsen, maar het uitzicht is fenomenaal. Een woeste kraakheldere zee. Fantastisch.

Aankomst bij het rotsenstrand
Aankomst bij het geheime rotsenstrand van Vernazza

Aanradertje: neem iets van slippers of van die hippe waterschoenen mee. Je zal ze nodig hebben, zeker bij dit strand. Je zal niet flatteus de zee in gaan, over eruit komen maar niet te spreken. Het is er druk, dus het geheime is eraf, maar dat is het helemaal waard. We vergeten zelfs de tijd en gaan pas rond 19.00 uur terug.

Het 'geheime' rotsenstrand: het was er druk
Het ‘geheime’ rotsenstrand: het was er druk

Waar drinken we?

Moe en voldaan van een echt goede stranddag willen we toch nog de heuvel op om een Aperol Spritz te drinken bij een fenomenaal uitzicht. Google Maps vertelt ons dat het 2 minuten lopen is. We zijn er sceptisch onder, maar beginnen aan de tocht. Door smalle Italiaanse gangetjes en achtertuintjes lopen we omhoog. Onderweg kijken we telkens om, om het uitzicht steeds mooier te zien worden.

Een welverdiende Aperol Spritz na het beklimmen van de berg
Een welverdiende Aperol Spritz na het beklimmen van de berg

Aangekomen bij het restaurant horen we dat het diner pas vanaf 21.00 uur is, maar we zeker een drankje kunnen drinken om even af te koelen. Gelukkig! In twee tot vijf minuten, veertig tot vijftig trappetjes te lopen gaat je niet in de koude kleren zitten. We genieten van het uitzicht op Vernazza en omliggende wijngaarden en dorpjes. Het is hier fantastisch, maar de trek wordt ons te gek: terug naar Rio voor het diner. 

Written by Martine van Groenigen

In 2016 woonde Martine van Groenigen een half jaar als au pair bij een Italiaans gezin. Ze leerde er alle kneepjes van de Italiaanse keuken en verloor er haar hart. Niet aan een man, maar aan het land zelf. Sinds haar terugkomst is er geen dag geweest dat ze zich niet afvraagt ‘wat voor weer het zou zijn in De Laars.’ Op Dit is Italië schrijft ze enthousiast over haar eigen ervaringen in Italië en haar ‘Italian Dream’ die steeds dichterbij komt.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pavarotti en Di Stefano

Column: Angelo

Gruppo del Gusto: de Groep van de Smaak van Italië

De Smaak van Italië