in

Italiaans herfstrecept: spinaziesalade met artisjokken en parmezaanse kaas

spinaziesalade
Spinaziesalade (foto: Casa I Fortunelli)

En ineens is het herfst, ongemerkt gearriveerd. Het overvalt je elk jaar weer opnieuw. De dagen zijn nog heerlijk warm maar ineens is het ‘vroeg’ donker en koelt het ’s avonds af.

Aan de eindeloze schoolvakanties komt een einde, net als de talloze feesten. ’s Morgens ruik je de herfst, de eerste paddestoelen verschijnen op het veld, de bomen doen nog heel even hun best met hun volle groene tooi. Kastanjes, overal waar je kijkt. Elke keer weer als je langs de vijgenboom loopt even genieten van de heerlijke zoete geur en smaak van de vijg.

Twee keer in de week blaffende honden en geweerschoten, de jacht is begonnen. En dan toch die eerste gele en oranje bladeren. Het spektakel gaat beginnen. Het lijkt een wedstrijd, de ene boom is nog dieper rood of intenser geel, oranje of paars dan de andere. De groentetuin levert ons de laatste tomaten en courgettes. We worden nog even getrakteerd op een flinke portie pepers en paprika’s. En als ook die geoogst zijn, blijven spinazie, worteltjes, peterselie en rucola een beetje verlaten achter in een behoorlijk kale groentetuin.

Spinazie kun je natuurlijk traditioneel eten, verder is het uitermate geschikt om verse pasta een groene kleur te geven. Maar lunchen in de zon, nog heel even ‘nazomeren’, een boek, een heerlijk bord spinaziesalade en een flesje Barigi…

Ons hoor je niet klagen.

Ingrediënten

  • Verse spinazieblaadjes
  • Artisjokharten in stukken gesneden
  • Zongedroogde tomaatjes in stukjes
  • Mozzarella in blokjes
  • Eventueel plakjes rauwe champignons
  • Een paar krullen parmezaanse kaas
  • Goede olijfolie
  • Balsamicoazijn

Bereiding

Drapeer de spinazieblaadjes op een bordje. Verdeel de artisjokken, tomaatjes, mozzarella en parmezaanse kaas hierover. Maak een dressing van olijfolie, balsamicoazijn en zout (ongeveer 5 lepels olie en 3 lepels balsamico).

Een stukje geroosterd brood en geniet van dit heerlijke Italiaanse herfstrecept.

Francien Meuwissen en Frans de Rijk

Geschreven door Francien Meuwissen en Frans de Rijk

Wij - Frans en Francien - zijn eigenaren van Casa I Fortunelli; Het huis van de geluksvogels. In 2006 namen we de stap om in Piëmont een B&B en activiteitencentrum op te zetten. Hier in Italië kunnen wij de mooiste elementen van ons voormalig werk (voor Francien: musiceren en lesgeven, voor Frans: lesgeven en begeleiden als orthopedagoog), in een schitterende omgeving combineren met onze passies muziek, koken, wandelen, genieten en laten genieten. Naast de bed and breakfast dirigeert Francien twee koren en geeft ze muziekles. Frans' hartstocht voor koken, en in het bijzonder de eerlijke Italiaanse keuken, zien we dagelijks terug in het ontbijt en diner voor onze gasten. Daarnaast geeft ook hij les en zet hij zich als gemeenteraadslid in voor de gemeenschap.

Geef een reactie

Avatar

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

5 prachtige plekken in de buurt van Perugia

5 prachtige plekken in de buurt van Perugia

Italia, grande amore