in , ,

De Zilveren Lepel Kookschool Groente

De Zilveren Lepel Kookschool Groente

Gezond eten, dat is niet iets waar veel mensen iets op tegen hebben. Maar persoonlijk heb ik het niet erg op dieetboeken. Vaak lijken dat toch een beetje slappe aftreksels van lekkere gerechten of gerechten te zijn waarbij je vooraf al weet dat je na de maaltijd nog honger zult hebben. Salades, tja. Een fijnere insteek vind ik dan ook altijd een vegetarisch kookboek of een kookboek met groente in de hoofdrol. Ik ben, wat ze in Italië een buona forchetta, een ‘goede vork’ noemen. Iemand die wel houdt van een lekker hapje en daarbij niet zuinig is met opscheppen. Het kookboek De Zilveren Lepel Kookschool Groente lijkt me dan ook op het lijf geschreven.

De Zilveren Lepel: hét kookboek voor Italiaans eten

De Zilveren Lepel was al hét kookboek voor Italiaans eten. De kookbijbel. De makers van dat boek zijn verder gegaan en hebben nu een serie uitgebracht. PizzaDolci en Pasta verschenen al eerder bij Uitgeverij Unieboek Het Spectrum.

Nou zijn groenten wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij de Italiaanse keuken. De meesten van ons zullen denken aan pasta en pizza. Zelf vind ik het ook leuk om Italiaanse taarten en aperitieven te maken. Maar de Italiaanse secondo (het hoofdgerecht), daar zat ik altijd een beetje mee als ik dat in Nederland wilde maken.

Zilveren Lepel kookboek groente 1
Soep van groene asperges – een recept uit De Zilveren Lepel Kookschool Groente

Minderen met vlees

Pasta is een voorgerecht in Italië en het hoofdgerecht bestaat meestal uit een stuk vlees of vis met wat bijgerechten. Ik ben zelf niet zo van de vleesgerechten en beschouw mezelf als een flexitariër. Ik probeer te minderen met vlees. Dit boek is voor mensen zoals ik een uitkomst. Lekkere bijgerechten maar ook gerechten die kunnen dienen als een volledige maaltijd in Nederland. Zoals hartige taarten en ovenschotels.

Het boek is leuk ingedeeld in de hoofdstukken: stomen, koken, stoven, bakken/frituren, braden en de oven. Zelf ben ik een ovenfreak, dus dan weet ik meteen waar ik moet kijken. Interessante gerechten met venkel, raapstelen, radicchio rosso (roodlof) courgette, artisjok, aubergine. De klassieke Italiaanse groenten.

Zilveren Lepel kookboek groente 2
Gevulde courgettes uit de oven – een recept uit De Zilveren Lepel Kookschool Groente

Traditionele groentegerechten

Er staan ook een aantal traditionele groentegerechten in: de gevulde courgette, caponata en de melanzana parmigiana. Dat zijn dan ook echt gerechten waarbij ik het leuk vind om te kijken hoe dít kookboek het klaarmaakt, want iedereen heeft daar zijn eigen versie van. Voor de leek op het gebied van de Italiaanse keuken is het heel goed dat deze gerechten erin staan. Het zijn niet voor niets klassiekers.

Iedereen kan koken met De Zilveren Lepel!

Thuis maakte ik alvast de soep van groene asperges en de gevulde courgettes uit de oven. En wat hebben we gesmuld! Wat me wel opvalt: er wordt weinig gebruik gemaakt van kruiden. Weinig rozemarijn, salie en tijm. De instructies en recepten zijn heel eenvoudig. Echt iedereen kan koken met De Zilveren Lepel Kookschool Groente erbij. En ook nog eens gezond!

zilveren lepel groente kookboek

De Zilveren Lepel Kookschool
Door: Italiaanse kookschool (vertaald door Jacques Meerman)
176 blz.
prijs: € 15
Unieboek Het Spectrum, juli 2016
ISBN: 9789000350483

Bestel bij bol.com

Koop bij bol.com

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze haalde in 2017 haar C2-certificaat bij de Universiteit van Siena en heeft 8 jaar Italiaanse les aan Nederlanders gegeven. Ze is gecertificeerd DITALS docente, wat betekent dat ze in Italië les mag geven aan buitenlanders. Lotje verzorgde de cursus Dit is Italiaans voor beginners.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet naar huis

Column: we willen nog niet naar huis!

Suburra

Suburra