in ,

Italiaanse eetregels die buitenlanders overtreden

Italiaanse eetregels die buitenlanders overtreden

Een van de zaken die toeristen het meest waarderen aan Italië, is natuurlijk de Italiaanse keuken. Maar pas op: er zijn een paar rigide regels over het wat, waar, wanneer en hoe van eten. In dit artikel behandelen we een paar eetregels die je tijdens een verblijf in Italië gemakkelijk zou kunnen overtreden.

Geen parmezaan over je hoofdgerecht

Ben je in Italië, pas dan op met Parmezaanse kaas. Je komt misschien in de verleiding om deze Italiaanse delicatesse over je hoofdgerecht uit te strooien, omdat hij nu eenmaal op tafel staat, maar hij mag alleen over de pasta en over risotto. En zelfs dan zijn er nog regels.

Geen parmezaan over pasta of risotto met zeevruchten

Pasta of risotto met schelpen of andere zeevruchten? Ook daar gooi je geen Parmigiano overheen. De sterke smaak van kaas overvleugelt de subtiele smaak van vis, dat is de reden. Vreemd genoeg serveren veel pizzeria’s wel pizza’s met zeevruchten, maar dat schijnt dan wel weer te kunnen in combinatie met mozzarella.

LEES OOK:
Op reis naar Italië

Geen cappuccino of caffè latte na de ochtend

Een klassieke eetregel. Cappuccino of andere koffie met melk is ONTBIJTkoffie. Die drink je dus niet meer na een uurtje of elf in de ochtend. De melk in de koffie wordt gezien als te machtig, dus niet iets wat je op een volle maag neemt. Dus ZEKER niet ’s avonds na het diner. Dat is gewoon een regelrechte belediging van de kok. Een espresso kan daarentegen altijd. En ook een caffè macchiato wordt toegestaan.

Geen warme dranken bij het eten

Nu we het er toch over hebben, thee en koffie worden niet bij een maaltijd gedronken. Je bestelt je thee of koffie NA de lunch of het diner. Italianen vinden de Britse gewoonte om melk in je thee te nemen helemaal bizar. Maar daar kunnen wij ons dan ook wel weer wat bij voorstellen.

Niet eten en lopen tegelijk

Even een broodje ‘on the go’? Not done, in Italië. In Nederland en Vlaanderen en ook in veel andere Westerse landen is het heel gewoon om even een broodje te kopen en dat onderweg op te peuzelen. Italianen, met hun slowfood-cultuur, vinden dit over het algemeen fout. Eten draait om even de tijd nemen voor jezelf, voor de anderen in je gezelschap en de maaltijd. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Zoals voor Italiaans ijs, dat massaal tijdens de avondwandeling (de passeggiata) wordt gegeten.

LEES OOK:
Column: een duizelingwekkende liefdesgeschiedenis in Florence

Geen salade als voorafje

Een salade is in Italië geen voorgerecht. Ook geen echt bijgerecht. Ze wordt meestal als laatste gegeten, na het hoofdgerecht. Waarom? Omdat ze meestal met olijfolie en azijn worden gegeten, die bekendstaan om hun digestieve werking.

Geen kleurrijk eten als je ziek bent

Voel je je niet helemaal goed? Eet dan ‘wit’, in plaats van ‘bont’. Pasta met witte saus of gewoon met olijfolie. Zelfs Parmezaanse kaas is dan toegestaan.

Wat zijn jouw ervaringen met de eetregels in Italië?

Bron: thelocal.it

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su DitIsItalie.nl. DitIsItalie.nl is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, campings, vakantiehuisjes, reizen en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

6 Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Voorpret: meivakantie in Trentino

Meivakantie in Trentino – deel 2