in , , ,

Voorpret: meivakantie in Trentino

De luxe chalets van Camping Lago dit Levico (foto: Camping Lago di Levico)

De kinderen (en mijn vrouw die in het onderwijs werkt ook) hebben meivakantie. Tot na de Hemelvaart. Twee weken de tijd om Italië weer eens op te zoeken. En dat gaan we dan ook doen. In eerste instantie wilden we naar Legoland (inderdaad, dat ligt niet in Italië), maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Het werd toch weer Italië. Hoe kan het ook anders als hoofdredacteur van een Italiësite?

We gaan naar Trentino-Zuid-Tirol, naar het Levico-meer. Camping Lago di Levico ligt daar te lonken aan een van de mooiste kleine meren van Italië. Hopelijk werkt het weer mee!

Het weer in Italië

Om met dat laatste te beginnen: we hebben door de bank genomen aardig goede ervaringen met het weer in Italië in mei. Meestal is het zo rond de 20 graden. Niet te warm, lekker genoeg om je niet helemaal in te hoeven pakken en het vakantiegevoel te krijgen. Ja, met de gemiddelde temperaturen in mei in Italië kun je prima uit de voeten.

Lekker dorpjes bezoeken, naar een pretpark voor de kinderen en andere activiteiten doen. Dat was de afgelopen zomer wel anders. In augustus 2015 was het bloed- en bloedheet. Veel meer dan binnen voor de tv zitten en wachten tot de ergste hitte over was konden we toen niet.

Dat is een van de redenen waarom we meestal juist in het voorjaar of najaar naar Italië gaan. Een twee weken durende meivakantie is dan een perfecte gelegenheid.

meivakantie in Italië - het weer
Het ziet er op het moment nog wat grauw uit op de bestemming (foto: webcam MeteoLevicoTerme.it)

Maar het ziet er nu naar uit dat we geen last krijgen van de hitte. Hoewel er een lange, hete zomer is voorspeld, zien we daar in de vooruitzichten van de komende 2 weken nog niet veel van terug. Niet in de regio Trentino-Zuid-Tirol, tenminste. Er staan ons soortgelijke temperaturen (lees: kil en nat) als in Nederland te wachten, als we de verschillende Italiaanse weersites moeten geloven.

Maar ja, we zitten dan ook in de Dolomieten en daar kan het flink spoken. Hopelijk valt het straks allemaal toch wel mee. Want met 11 graden Celsius op de camping, dat vinden we wel wat fris.

Meivakantie in Italië: laagseizoen

Een andere reden om in de meivakantie naar Italië te gaan is natuurlijk het laagseizoen. De campings in Italië zijn pas net geopend en de Italianen hebben geen vrij. Nederlanders hebben meivakantie, maar het grootste deel van de mensen blijft in Nederland of in de buurt van Nederland. En een deel zal inderdaad op ‘onze’ camping in Italië zitten.

Leuk voor onze kinderen, dan hebben ze zo vriendjes om mee te spelen. Het scheelt natuurlijk enorm in het tarief. Waar we nu voor ruim anderhalve week 600 euro in een mobile home betalen, daar gaat het hoogseizoentarief makkelijk 3 keer over de kop. Dan moeten we de kans op minder weer maar even voor lief nemen.

Op de camping in Italië

Het is jaren geleden dat we naar een camping in Italië zijn geweest. Ons oudste kind was 1,5 jaar oud (nu is ze 8), toen we in een tentje op een camping in de Dolomieten sliepen. In de tussentijd zijn we natuurlijk regelmatig in Italië geweest, maar kozen we eigenlijk altijd voor een agriturismo.

Maar voor de kinderen is een camping natuurlijk wel erg leuk, zeker als er veel andere kinderen zijn, er een (verwarmd!) zwembad is en er genoeg dingen te doen zijn. Daarom doen we dit jaar maar weer eens een camping.

Echt kamperen is het natuurlijk niet – we zitten in een ‘Chalet Komfort Levico’ – maar het komt er het dichtste bij. Een safaritent had ook gekund, maar dat leek ons een beetje te veel risico zo eind april, begin mei. In de Dolomieten dalen de temperaturen in deze periode zo tot rond een paar graden boven nul.

meivakantie in Trentino op Camping Lago di Levico
De luxe chalets van Camping Lago di Levico (foto: Camping Lago di Levico)

De laptop mee

Als freelance copywriter houdt het werk nooit echt op en eigenlijk is dat maar goed ook. Daarom gaat de laptop mee en doe ik op de camping nog een paar tekstklusjes. Dat vind ik geen probleem.

Als het zonnetje schijnt en ik met een lekker drankje op de houten veranda van mijn mobile home wat kan werken, hoor je mij niet klagen. Natuurlijk moet ik ook deze website een beetje in de gaten houden. En ik zal kijken of ik tijdens ons verblijf in Trentino nog een blogje met wat foto’s kan plaatsen.

De vakantievoorbereidingen

Zoals altijd vertrekken we ’s ochtends heel vroeg, om dan in één dag te rijden en ’s avonds aan te komen. We rijden de route via Oostenrijk, ruim 1.000 kilometer, maar dat vinden we goed te doen.

Van jongs af aan is een autovakantie voor mij een échte vakantie, hoewel je natuurlijk ook goed kunt vliegen naar Italië. Onze kinderen doden de tijd met spelletjes, een kleurboek, stripverhalen, muziek en films op dvd op de achterbank.

Met de auto naar Italië
Met de auto naar Italië (foto: Edward Hendriks)

Zelf komen we helemaal in de vakantiestemming door de avond van tevoren eieren te bakken en die op witte en bruine bolletjes te doen. En natuurlijk door de auto strategisch in te pakken, zodat we tijdens de reis bij de belangrijke dingen kunnen.

Even nog het vignet voor Oostenrijk in de hoek van de voorruit plakken en de route bestuderen. De fotocamera opladen en de vakantiechecklist nog maar eens nalopen. Een briefje schrijven voor de verzorgers van de poes, de cavia’s en de planten.

De spanning voor de vakantie loopt zo vlak van tevoren altijd wat op. Zijn we niks vergeten? Hebben we wel genoeg warme kleren bij ons? En dat alles bij elkaar maakt voor mij het echte vakantiegevoel!

Wie gaat er nog meer naar Italië met de meivakantie? Met de auto of het vliegtuig? En waarnaartoe?

Written by Edward Hendriks

Bijna 25 jaar geleden kwam ik voor het eerst in Italië en sindsdien keer ik er elk jaar terug (meestal voor meerdere keren per jaar). In het dagelijks leven ben ik copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een maffiathriller bovendrijven én begon ik in de zomer van datzelfde jaar met dit webmagazine. De thriller 'Bloedgeld' kwam uiteindelijk in 2012 uit. Inmiddels heb ik drie thrillers gepubliceerd en werk ik aan nieuwe manuscripten. Samen met een aantal enthousiaste andere italofielen blijf ik bloggen voor Dit is Italië.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Column: een tripje naar Otranto

Italiaanse eetregels die buitenlanders overtreden

Italiaanse eetregels die buitenlanders overtreden