in ,

Meelwormen: de pasta van de toekomst

Meelwormen-pasta

Bij het televisieprogramma Landinwaarts zag ik culinair specialist Janny van der Heijden (ook bekend van het boek Pasta di Janny) pasta maken met hét voedsel van de toekomst. Dat eten van de toekomst zou een maaltijd zijn met daarin insecten, zoals de meelworm.

Veel eiwitten

De meelworm is eigenlijk een larve van een kever en bevat veel eiwitten. Daarmee vervang je een maaltijd op basis van vlees. En minderen met vlees, daarover willen veel mensen nadenken. Om mensen echter enthousiast te krijgen voor het eten van meelwormen, moet je echter wel met iets heel goeds komen.

Dus liet Janny zich voorlichten over het vermalen van gevriesdroogde meelwormen voor het bereiden van verse pasta. Hét Italiaanse gerecht in een nieuw jasje. Door het vermalen van de meelworm krijg je een soort bloem, die je mengt met de gewone 00-bloem die je gebruikt voor het maken van verse pasta.

Meelwormen in je pasta... Mjam!
Daar zijn ze dan… de meelwormen als basis voor de pasta!

Proefpersonen

Ik vond het een grappig idee en nodigde 4 Nederlandse kennissen uit om dit bij mij te komen proberen. Ik denk dat je hiervoor de juiste doelgroep moet zoeken. Mensen die bereid zijn te denken buiten de gevestigde paden. Gelukkig vond ik 4 proefpersonen die de uitnodiging aangingen om het experiment bij mij thuis aan te gaan.

Ik bestelde een potje gevriesdroogde meelwormen bij een internetwinkel. Want nee, de gevriesdroogde meelworm ligt anno 2016 nog niet in de betere supermarkt of delicatessezaak. Ze werden thuis bezorgd en nadat ik het vriendje van mijn 4-jarig zoontje grote ogen had laten opzetten toen ik hem als tussendoortje een meelworm aanbood in plaats van een zakje chips, ging ik aan de slag.

Meelwormen-pasta
Pasta alla meelwormen

Farfalle all’amatriciana maakte ik, met wat geroosterde paprika erbij. Ik deelde mijn activiteit op Facebook en de daarop volgende dagen fluisterden verontruste buren mij toe: hoe zit dat nou met die meelwormen? Ik liet de link van het filmpje van Landinwaarts aan een Italiaanse vriendin zien die van koken houdt. Maar zij liet me weten dat als de dag daar is dat we over moeten gaan op het eten van insecten, zij toch écht vegetarier zal worden.

De smaak van meelwormen

Hoe smaakt dat dan? Nou, de smaak van een gevriesdroogde meelworm is een beetje nootachtig. En als je ze verwerkt in pasta is de smaak vergelijkbaar met die van volkorenpasta. Ik mocht mijn man er tijdens het eten niet op attenderen dat  hij meelwormen aan het eten was. Ik had het hem al verteld, maar hij wilde zichzelf graag voor de gek houden. Mijn zoontje deed er helemaal niet moeilijk over. Als jij ergens laconiek over doet, dan doen kinderen er ook niet moeilijk over. Dat is mijn ervaring. Het grootste probleem van de meelworm is niet zijn smaak, maar het idee dat je wormpjes aan het eten bent. Of larven.

Meelwormen in de salade
Meelwormen in de salade: ook lekker! (foto: Wikimedia)

Wat denk jij? Ligt de meelwormenpasta over 10 jaar in de Italiaanse supermarkt tussen de boekweitpasta en de linzenpasta?

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dingen die je vergeet als je een tijdje niet in Italië bent geweest

Column: dingen die je vergeet als je een tijdje niet in Italië bent geweest (deel 3)

Wie vlucht en wie blijft - Napels

Wie vlucht en wie blijft – Elena Ferrante