Napule, een muurschildering in de levendige wijk Rione Sanità (foto's: Iris en Joël)
in , , ,

Ontdek Napels’ leukste wijk: Rione Sanità

Napels zien en sterven. Volgens de Duitse schrijver Goethe moet je, voordat je sterft deze bijzondere stad gezien hebben. Het valt niet te ontkennen dat Napels een bijzondere stad is met veel historie, cultuur en vooral karakter.

Maar wat maakt Napels nu precies zo bijzonder? Natuurlijk kun je net als de meeste toeristen door het ​centro storico​ van Napels dwalen. Met zijn prachtige kerken, overblijfselen uit de Oudheid en wereldberoemde pizzeria’s. Er is echter een ander deel van de stad waar de ziel van Napels zich nog duidelijker laat zien. Waar? In Rione Sanità.

De ligging van de wijk Rione Sanità in Napels (bron: Google Maps)

Porta San Gennaro is een van de vier stadspoorten van het ​centro storico​ van Napels en ligt aan de Via Foria. Aan de overkant van deze weg zie je de volkswijk Rione Sanità liggen.

Een dorpje in de stad

Net buiten het historisch centrum, maar laat je niet misleiden hierdoor. Als je Rione Sanità in loopt voelt het alsof je een dorpje in gaat. Tussen statige gebouwen die in de 17de eeuw gebouwd werden voor de Napolitaanse adel, vind je nu de kleurrijke kramen van de Borgo dei Vergini-markt. Ondertussen scheuren er continu scooters over de weg die als een aorta door de wijk loopt.

De markt in Rione Sanità

De hoofdweg loopt helemaal tot aan het Cimitero delle Fontanelle. Een serie grotten achter in de wijk met meer dan 40.000 schedels van anonieme doden. Tijdens de grote pestepidemie en andere tijden van ramp liet men de armste doden uit de stad hier achter.

Enkele van de 40.000 schedels van het Cimitero delle Fontanelle

Er is echter ook voldoende vrolijkheid in de wijk te vinden. Rione Sanità is namelijk ook de geboorteplaats van Napels’ bekendste acteur: Totò, de prins van de lach.

Eerbetoon aan acteur Totò in de wijk

Een ander persoon die nog volop geëerd wordt hier is bisschop San Vincenzo. De kerk midden in de wijk is zelfs naar hem vernoemd. Niet officieel, maar alle bewoners noemen het de Chiesa San Vincenzo. Volgens de legende stopte San Vincenzo in 1836 de cholera-epidemie in Rione Sanità. In heel Napels is San Gennaro de beschermheilige van de stad. Maar hier komt hij op de tweede plaats.

Bakkerijen, pizzeria’s en wijnbars

De rijke traditie die Napels op culinair gebied heeft vind je ook in overvloed terug in Rione Sanità. Bakkerijen, pizzeria’s en zelfs wijnbarretjes vind je in deze woonwijk. Het is ook geen toeval dat de bekendste banketbakkerij (Poppella) en een van de populairste pizzeria’s van de stad (Concettina ai Tre Santi) hier te vinden zijn.

Lokale specialiteiten van Poppella

Bij Concettina ai Tre Santi heeft men een variant op de Napolitaanse traditie van de ​caffè sospeso g​emaakt. De pizza sospeso is een pizza die je extra afrekent en achterlaat voor iemand anders. Mensen uit de buurt, die het niet breed hebben kunnen zo een gratis pizza afhalen. En de koffie in Rione Sanità? Die wordt in dit deel van Napels op de scooter bezorgd.

Na de caffè sospeso is er nu ook de pizza sospesa

De wijk die ooit door rijke families bewoond werd is zoals je al hoort niet altijd zo gebleven. Door de aanleg van de brug die nu dwars over de wijk ligt werd Rione Sanità geïsoleerd van het centrum.

Belangrijke gebouwen en historische plekken werden niet langer onderhouden, armoede en criminaliteit groeiden. In de afgelopen jaren is Rione Sanità echter herboren. Het harde werk van stichtingen die door bewoners zelf gestart zijn hebben er voor gezorgd dat er vele parels bij zijn gekomen.

Palazzo dello Spagnolo

Zo zijn de eeuwenoude catacomben van San Gennaro en San Gaudioso onder de kerk opengesteld voor publiek, waarmee tientallen banen zijn gecreëerd. Daarnaast telt de wijk veel street art van internationale kunstenaars, grote muurschilderingen die symbool staan voor positiviteit en optimisme. Die moeten vooral de kinderen laten zien dat Rione Sanità ook ​letterlijk​ mooier wordt.

Handel op de markt in de wijk

Kleur aan de wijk

Maar hetgeen dat de wijk Rione Sanità het meeste kleur geeft? Dat zijn haar bewoners. En die kom je overal tegen, want het leven speelt zich hier zoals in heel Napels vooral op straat af.

Processie in Napels

Rione Sanità ligt daarnaast in een vallei. Je komt er alleen als je er moet zijn en je rijdt er dus niet toevallig doorheen. Continu wordt er getoeterd en gegroet, want iedereen kent elkaar. En als je toevallig verdwaalt in deze prachtige wijk? Dan is er direct iemand die je te hulp schiet, want zo is Napels…

Written by Iris en Joël

Iris en Joël zijn twee Nederlandse locals in Napels, in Rione Sanità. Na vele bezoekjes als toeristen, besloten ze van de stad hun echte thuis te maken. Niet lang daarna startten zij ‘Ontdek Napels’. Hiermee laten Joël & Iris aan Nederlandse en Belgische toeristen zien wat Napels zo’n fantastische plek maakt. Onder andere door tours en activiteiten, maar ook volledige reizen te organiseren.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italianen hielpen bij de Watersnoodramp in 1953

Gulle Italianen

11 niet te missen Italiaanse films op Netflix