in , , ,

Bloem, water, gist, zout, passie

Pizzaatje bakken. Kan iedereen toch? Maar…  hoe smaakt-ie zoals in Italië? Bloem, water, gist, zout, passie geeft je de juiste tips. Het is een vertaling van het officiële boek van de Napolitaanse Pizza Vereniging. Jazeker, die bestaat. In Nederland zouden we toch ook een vereniging ter bevordering van de hutspot moeten hebben?

Naast vele recepten vind je in het boek twee hoofdstukken die gewijd zijn aan het deeg. Neem de tips ter harte. Zoals: neem echt genoeg zout, er gaat veel zout in een pizzabodem. De hoeveelheid staat vast, ongeveer 10 gram per pizza.

bloem water gist zout passie pizzaboek pizzarecepten 1

Italiëplein is de uitgever van de Nederlandse editie van het boek en heeft een prachtige website vol met gratis tips over de perfecte pizza bakken en een webshop vol pizzaproducten.

Een andere tip: zorg ervoor dat je het zout met het water mengt, dan een beetje bloem erbij, dan het gist en dan pas de rest van de bloem. Als je wil dat het deeg goed rijst (soms wel zo’n 8 uur!), dan moet het zout niet in contact komen met het gist.

De juiste ingrediënten voor de juiste pizza

Natuurlijk moet je de juiste ingrediënten gebruiken, wil je dat je pizza smaakt zoals in Italië. Dus niet de Euroshopper-passata gebruiken van de Appie, maar San Marzano-tomaten.

Dat doet Italiëplein handig, want die verkopen ze ook. Echt, ik deed het ook, het maakt een wereld van verschil! Alle houdbare ingrediënten kun je kopen op de website van Italiëplein, de verse, zoals kaas en salami in de Italiaanse speciaalzaak, bij de slager of de kaaswinkel. Goede olijfolie gebruiken, de juiste kaas.

Oké, soms gaan de Napolitanen wat ver in hun specialisme. Zo staat er in het boek dat je de gepelde tomaten voordat je ze op de pizza doet, moet fijnknijpen met de hand, om te ‘voorkomen dat ze in contact komen met metaal’. Je moet de partjes in de lengte snijden, ‘zodat ze de natuurlijke structuur van de tomaat volgen’.  Tja.

Witte pizza’s en groene pizza’s

De recepten zijn echt prachtig. Van de klassiekers tot pizza’s waar je nog nooit van had gehoord. Ze hebben allemaal een eigen pagina, met eenvoudig de ingrediënten van het beleg voor de pizza en een prachtige foto waar je trek van krijgt. Er is een indeling in klassieke pizza’s, pizza’s met tomaat, witte en groene pizza’s. Ik probeerde één keer eerder een witte pizza, met aardappel, ui en gorgonzola geloof ik. In dit boek staan wel negentien recepten voor pizze bianche.

bloem water gist zout passie pizzaboek pizzarecepten 3


Voor mij was de pizza met andijvie (uit de categorie ‘groene pizza’s ‘) een enorme verrassing. Ik zag verschillende recepten met andijvie in het boek, maar was er zelf nooit op gekomen om dit op de pizza te doen. Maar in de combinatie met wat andere ingrediënten was het echt heerlijk en is andijvie nu een herontdekte groente.

Ook probeerde ik de klassieker Margherita (maar nu met de echte originele ingrediënten en de juiste precieze bereiding) en een pizza met een dubbele bodem met aubergine. Echt, mijn gezin is zó blij met dit boek.

Meer dan een receptenboek

Het is ook een boek om op tafel te leggen. Er staan ook korte stukjes in over de geschiedenis van de pizza en een anekdote hier of daar over Napels zelf, altijd in relatie tot de pizza. Het is mooi om te lezen over een ambacht, het is wat dat betreft méér dan een receptenboek.

bloem water gist zout passie pizzaboek pizzarecepten 2

De enige ‘maar’ is dat het zo jammer is dat je voor de perfecte pizza een houtoven nodig hebt. Nou kan een lekkere pizza ook in de oven gebakken worden op een speciale pizzaplaat, maar het zal toch nooit helemaal die Napolitaanse pizza worden.

Maar je koopt toch dit pizzaboek in de hoop zélf de perfecte pizza te kunnen maken. Dat is dus een teleurstelling, want een houtoven is niet een ding dat je even makkelijk aan kunt schaffen. Je hebt een tuin nodig en een goed gevulde portemonnee, om maar eens wat te noemen.

Presentatie van het boek Bloem water gist zout passie

Wil je zelf aan de slag met een andijviepizza, San Marzano-tomaten of mozzarella di bufala? Koop dan dit prachtige boek. Het is verkrijgbaar bij Italiëplein en een aantal geselecteerde webshops.

Bloem water gist zout passie – recepten voor authentieke Napolitaanse pizza
door: Associazione Verace Pizza Napoletana
272 blz.
€ 29,95
Italiëplein, 2015
ISBN 9789082341706

Koop bij bol.com

Geschreven door Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze haalde in 2017 haar C2-certificaat bij de Universiteit van Siena en heeft 8 jaar Italiaanse les aan Nederlanders gegeven. Ze is gecertificeerd DITALS docente, wat betekent dat ze ook in Italie les mag geven aan buitenlanders.

7 Comments

Wat vind jij ervan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaanse bedrijven: Gucci

10 Italiaanse bedrijven die eigenlijk niet Italiaans (meer) zijn

Pizza würstel met knakworst en friet

Pizza bestellen in Italië