in ,

Recept: pastasalade met gerookte zalm en venkel

71 Pastasalade met gerookte zalm en venkel
Heerlijk voor de zomerdag: pastasalade met gerookte zalm (foto: Elisabetta Cascino)

Met deze pastasalade met gerookte zalm en venkel zet je in een handomdraai een gezonde én smakelijke maaltijd op tafel. Pastasalades zijn ideaal: eenvoudig, perfect om restjes in te verwerken en je kunt ermee variëren op basis van wat je in de koelkast of voorraadkast hebt liggen.

De rokerige smaak van de zalm met de lichtzoete, gebakken venkel zijn samen een verrassend lekkere combi. Je kunt er makkelijk extra groenten aan toevoegen, zoals tomaatjes of komkommer. Verse kruiden zorgen voor nog meer smaak. Munt en basilicum, zoals in dit recept, passen er goed bij, maar ook peterselie of dille doen het prima.

Kijk vooral wat je nog in huis hebt, zo voorkom je verspilling. Tot slot gaat er een frisse dressing overheen van citroen, olijfolie, mosterd en honing. En een handje geroosterde pijnboompitjes voor een lekkere crunch maakt het helemaal af.

Deze salade is niet alleen lekker als lunch, maar ook als bijgerecht voor een picknick of barbecue. Buon appetito!

Ingrediënten voor de pastasalade

Hoofdgerecht voor 4 personen

  • 280 gram korte pasta (schelpjes, penne, farfalle)
  • 1 grote venkelknol (circa 400 gram)
  • 200 gram gerookte zalm
  • 1 flinke hand verse kruiden (bv. munt, basilicum, dille, peterselie of een combinatie)
  • zout

Voor de dressing

  • sap van 1 citroen (circa 40 ml)
  • 40 ml extra vergine olijfolie
  • 2 tl mosterd
  • 2 tl honing (liefst rauwe honing)
  • zout en peper

Bereiding van de pastasalade

  1. Zet een pan met 3 liter water op om straks de pasta in te koken.
  2. Verwijder de steeltjes van de venkel en snijd eventuele bruine plekjes weg. Snijd de venkel doormidden en vervolgens in de lengte in gelijkmatige smalle reepjes (dit gaat het gemakkelijkst met een mandoline).
  3. Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan, voeg de venkel toe en verwarm 1 minuut goed door. Voeg een scheutje water (of witte wijn) toe en laat de venkel 5-7 minuten smoren, totdat hij iets zachter is maar nog wel een bite heeft. Breng op smaak met een snufje zout en haal de venkel van het vuur. Zet apart tot verder gebruik.
  4. Snijd de gerookte zalm in kleine stukjes of reepjes.
  5. Zout het pastawater (1 theelepel per liter).
  6. Voeg de pasta toe aan het kokende water en kook deze gaar volgens de kooktijd op de verpakking. Roer af en toe om te voorkomen dat de pasta aan de bodem van de pan blijft plakken.
  7. Giet de pasta af in een vergiet en spoel kort af onder koud water om het kookproces te stoppen. De pasta mag nog lauw aanvoelen. Doe de pasta in een ruime kom.
  8. Meng de venkel en de gerookte zalm door de pasta.
  9. Hak de verse kruiden fijn en strooi ze over de pastasalade.
  10. Maak de dressing door alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar te mengen.
  11. Meng de dressing door de pastasalade. Bestrooi met zwarte peper en laat de smaken goed intrekken. Bewaar de salade zo nodig in de koelkast.
  12. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en strooi ze over de salade vlak voor het serveren. Eet de pastasalade op kamertemperatuur.

Tip: de dressing trekt na een tijdje in de pasta. Serveer de salade met een halve citroen en wat extra olijfolie, zodat je ‘m aan tafel makkelijk kunt opfrissen.

Written by Elisabetta Cascino

Elisabetta Cascino houdt zich graag bezig met alles wat met Italië te maken heeft, vooral op culinair gebied. Als half Italiaanse heeft zij van kleins af aan een sterke band met de mediterrane levensstijl en keuken. Met haar achtergrond als voedingsdeskundige deelt ze op haar website mijnmediterraneleefstijl.nl haar kennis over het mediterraan dieet. Je vindt er recepten, artikelen en e-books die je helpen om gezond te koken en leven volgens deze levenswijze. Daarnaast organiseert Elisabetta af en toe een kookworkshop.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een pizza hawaii is gek, maar het kan gekker

Column: een gekke pizza

Klaprozen in het landschap van Toscane

Klaprozen in Toscane: hét lentetafereel dat je niet mag missen