Met deze pastasalade met gerookte zalm en venkel zet je in een handomdraai een gezonde én smakelijke maaltijd op tafel. Pastasalades zijn ideaal: eenvoudig, perfect om restjes in te verwerken en je kunt ermee variëren op basis van wat je in de koelkast of voorraadkast hebt liggen.
De rokerige smaak van de zalm met de lichtzoete, gebakken venkel zijn samen een verrassend lekkere combi. Je kunt er makkelijk extra groenten aan toevoegen, zoals tomaatjes of komkommer. Verse kruiden zorgen voor nog meer smaak. Munt en basilicum, zoals in dit recept, passen er goed bij, maar ook peterselie of dille doen het prima.
Kijk vooral wat je nog in huis hebt, zo voorkom je verspilling. Tot slot gaat er een frisse dressing overheen van citroen, olijfolie, mosterd en honing. En een handje geroosterde pijnboompitjes voor een lekkere crunch maakt het helemaal af.
Deze salade is niet alleen lekker als lunch, maar ook als bijgerecht voor een picknick of barbecue. Buon appetito!
Ingrediënten voor de pastasalade
Hoofdgerecht voor 4 personen
- 280 gram korte pasta (schelpjes, penne, farfalle)
- 1 grote venkelknol (circa 400 gram)
- 200 gram gerookte zalm
- 1 flinke hand verse kruiden (bv. munt, basilicum, dille, peterselie of een combinatie)
- zout
Voor de dressing
- sap van 1 citroen (circa 40 ml)
- 40 ml extra vergine olijfolie
- 2 tl mosterd
- 2 tl honing (liefst rauwe honing)
- zout en peper
Bereiding van de pastasalade
- Zet een pan met 3 liter water op om straks de pasta in te koken.
- Verwijder de steeltjes van de venkel en snijd eventuele bruine plekjes weg. Snijd de venkel doormidden en vervolgens in de lengte in gelijkmatige smalle reepjes (dit gaat het gemakkelijkst met een mandoline).
- Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan, voeg de venkel toe en verwarm 1 minuut goed door. Voeg een scheutje water (of witte wijn) toe en laat de venkel 5-7 minuten smoren, totdat hij iets zachter is maar nog wel een bite heeft. Breng op smaak met een snufje zout en haal de venkel van het vuur. Zet apart tot verder gebruik.
- Snijd de gerookte zalm in kleine stukjes of reepjes.
- Zout het pastawater (1 theelepel per liter).
- Voeg de pasta toe aan het kokende water en kook deze gaar volgens de kooktijd op de verpakking. Roer af en toe om te voorkomen dat de pasta aan de bodem van de pan blijft plakken.
- Giet de pasta af in een vergiet en spoel kort af onder koud water om het kookproces te stoppen. De pasta mag nog lauw aanvoelen. Doe de pasta in een ruime kom.
- Meng de venkel en de gerookte zalm door de pasta.
- Hak de verse kruiden fijn en strooi ze over de pastasalade.
- Maak de dressing door alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar te mengen.
- Meng de dressing door de pastasalade. Bestrooi met zwarte peper en laat de smaken goed intrekken. Bewaar de salade zo nodig in de koelkast.
- Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en strooi ze over de salade vlak voor het serveren. Eet de pastasalade op kamertemperatuur.
Tip: de dressing trekt na een tijdje in de pasta. Serveer de salade met een halve citroen en wat extra olijfolie, zodat je ‘m aan tafel makkelijk kunt opfrissen.



Comments