in ,

Recept: vegetarische lasagne met spinazie en ei

Een heerlijk recept voor een vegetarische lasagne volgende de mediterrane keuken
Een heerlijk recept voor een vegetarische lasagne volgende de mediterrane keuken (foto: Elisabetta Cascino)

De Italiaanse keuken kent veel klassiekers en lasagne is daar natuurlijk een van. Denk aan de traditionele lasagne met tomatensaus en gehakt (lasagne al ragù), of lasagne alla siciliana met gekookte ham en doperwtjes. Ook het toevoegen van spinazie of plakjes gekookt ei aan lasagne is niet ongebruikelijk in de Italiaanse keuken.

Voor deze vegetarische versie gebruiken we de lekkerste ingrediënten, maar zonder gehakt of ham. De toevoeging van ei en spinazie aan de lasagne maakt het een compleet en voedzaam gerecht. Voor de echte vleesliefhebber is er altijd de optie om gehakt toe te voegen, maar je zult merken dat je het vlees in deze lasagne helemaal niet mist!

Misschien minder klassiek, maar wel lekker, is om er een frisse groene salade naast te serveren. Overgebleven lasagne warm je de volgende dag nog eens op, of je bewaart het in de diepvries: handig voor drukke dagen wanneer je geen tijd hebt om te koken. Buon appetito!

Ingrediënten voor de vegetarische lasagne

Hoofdgerecht voor 4 personen

Voor de bechamelsaus

  • 50 gram roomboter (+ iets extra)
  • 50 gram bloem
  • 500 ml melk
  • snufje nootmuskaat
  • zout en peper

Voor de tomatensaus

  • milde olijfolie (om in te bakken)
  • 1 uitje
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 teen knoflook
  • 500 ml passata (gezeefde tomaten)
  • 1 blik tomatenblokjes
  • zout en peper

Verder heb je nodig

  • 10-12 lasagne all’uovo of volkoren lasagne bladen
  • 3 hardgekookte eieren, gepeld en in plakjes gesneden
  • 30 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 600 gram verse spinazie, geslonken en uitgelekt

Bereiding van de vegetarische lasagne

Maak de bechamelsaus

  1. Smelt de boter in een pan op laag vuur. Voeg de bloem toe en roer met een garde tot een gladde pasta (roux). Laat dit al roerend een minuut garen, zonder dat het bruin wordt.
  2. Schenk geleidelijk de melk erbij, terwijl je blijft roeren met de garde, zodat er geen klontjes ontstaan. Blijf roeren tot je een gladde saus hebt.
  3. Breng op smaak met een snufje nootmuskaat, zout en peper.
  4. Laat de saus ongeveer 10 minuten op laag vuur indikken. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. De saus is goed als hij de achterkant van een lepel bedekt zonder meteen terug te druipen.
  5. Is de saus te dik? Voeg dan een klein scheutje water of extra melk toe. Is de saus te dun? Strooi er een beetje extra bloem bij en roer goed door.

Tip: als je de saus even laat staan, kan er een vel ontstaan. Dit voorkom je door een stukje plasticfolie op de saus te leggen of af en toe even door te roeren.

Maak de tomatensaus

  1. Hak de ui, wortel en bleekselderij heel fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit de groenten op zacht vuur gedurende 10 minuten, tot ze zacht zijn.
  2. Hak de knoflook fijn en fruit deze 1 minuut mee.
  3. Roer de passata en de tomaten uit blik erdoor. Laat de saus 30 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout en een snufje peper.

Lasagnebladen voorkoken (optie)

Tip: als je de lasagnebladen even voorkookt, nemen ze minder saus op en blijft je lasagne smeuïger.

Dit doe je als volgt:

Breng een ruime pan water aan de kook en kook de lasagnebladen per 2 of 3 stuks (om plakken te voorkomen) 1 minuut in het kokende water. Haal ze eruit en leg ze uitgespreid op een schone theedoek of bakpapier om te voorkomen dat ze aan elkaar kleven.

De lasagne opbouwen

  1. Vet een ovenschaal in met wat boter en bedek de bodem met een dun laagje tomatensaus. Leg hier een laag lasagnebladen op, gevolgd door ⅓ van de bechamelsaus, ⅓ van de tomatensaus en ⅓ van de geraspte kaas.
  2. Leg hierop een nieuwe laag lasagnebladen en verdeel daarover de volgende ⅓ van de bechamelsaus, de spinazie, de plakjes ei, de volgende ⅓ van de tomatensaus en weer ⅓ van de geraspte kaas.
  3. Bedek dit weer met een laag lasagnebladen en verdeel de resterende tomatensaus erover. Eindig met de overgebleven bechamelsaus en de laatste laag geraspte kaas.
  4. Verdeel er een paar kleine blokjes boter over de bovenkant en schuif de lasagne in een voorverwarmde oven van 180°C. Bak de lasagne in circa 30 minuten goudbruin af.

Written by Elisabetta Cascino

Elisabetta Cascino houdt zich graag bezig met alles wat met Italië te maken heeft, vooral op culinair gebied. Als half Italiaanse heeft zij van kleins af aan een sterke band met de mediterrane levensstijl en keuken. Met haar achtergrond als voedingsdeskundige deelt ze op haar website mijnmediterraneleefstijl.nl haar kennis over het mediterraan dieet. Je vindt er recepten, artikelen en e-books die je helpen om gezond te koken en leven volgens deze levenswijze. Daarnaast organiseert Elisabetta af en toe een kookworkshop.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Toeristen vluchten weg na de uitbarsting van de Etna begin juni 2025

Toeristen verrast door plotselinge uitbarsting van de Etna

Column: aan het werk in de tuin van ons huisje op Sardinië