Assisi, Umbrië
Assisi: een van de magische plekken die je in mei in Italië kunt ontdekken (foto: Unsplash)
in

Italië in mei

Ah, Italië in mei! Dit is feitelijk onze favoriete reismaand. In mei is alles groen, bloeiend en gezellig. Het weer is (meestal) goed en het is niet te warm. Bovendien is er in mei van alles te zien en te doen in Italië. Ga je even mee?

Misschien wel de beste maand voor een vakantie in Italië

Mei is om meerdere redenen een ideale maand om naar Italië af te reizen:

  • In mei is het vaak al prima weer om veel buiten door te brengen, maar is het overdag meestal niet te heet om iets te ondernemen (wat in juli en augustus vaak wel zo is).
  • Voor mensen met kinderen geldt dat de meivakantie vaak een goed alternatief is voor de dure zomervakantie.
  • In mei is de natuur in Italië op haar mooist en zijn de mensen vrolijk vanwege het voorjaar.

In dit artikel geven we je graag enkele tips voor je reis naar Italië in mei.

De meivakantie: wat ons betreft het ideale moment om met de auto naar Italië te rijden (foto: Edward Hendriks)

Mei is nog laagseizoen in Italië

Mei is – samen met april – onze favoriete maand voor een langere Italië-trip. Aan het eind van de maand april hebben kinderen in Nederland meivakantie. Afhankelijk van de vrije dagen in deze periode hebben kinderen soms wel 2 weken vrij van school. Een mooie gelegenheid voor een wat langere trip naar Italië!

Op de camping tref je in mei vooral Nederlandse gezinnen en Duitse gepensioneerden, verder is het nog heel rustig (foto: Edward Hendriks)

Tegelijkertijd is het een prima periode om al in je zomerse kleding op vakantie te kunnen. Mooi weer is geen garantie in de meivakantieperiode, maar de kans erop is wel aanzienlijk vergeleken met bijvoorbeeld maart of april. En als het eenmaal mooi weer is, liggen de temperaturen in Italië vaak boven de 20 graden.

De zon laat zich in deze periode regelmatig zien, maar ’s avonds en ’s nachts is het nog wel koud. Dat is iets om rekening mee te houden als je wilt gaan kamperen. Pak warme slaapzakken en een paar fijne fleecevesten in.

Let er ook op dat het in mei nog laagseizoen is in Italië, hoewel daar de laatste jaren wel verandering in begint te komen.

Een bezoek aan Fano op 1 mei (ook een feestdag in Italië); het is nog heel rustig op straat

Veel campings zullen weliswaar geopend zijn, maar het zwembad is dat nog niet altijd. Ook is er niet altijd animatie voor de kinderen en de kans is ook groot dat de campingwinkel nog niet in (vol) bedrijf is. Deze maand wordt er nog volop geklust om het terrein voor het hoogseizoen in orde te krijgen.

Maar daar zijn de prijzen dan ook naar. Gemiddeld kun je voor een derde van de prijs in het hoogseizoen op vakantie als je van de meivakantie profiteert. Voor een gezin met meerdere kinderen telt dat allemaal mee.

Daarom kom je in de meivakantie ook veel landgenoten tegen die net als jij willen profiteren van de zuidelijke zon en de zonnige tarieven. Hou er wel rekening mee dat het bij de echte toeristische hotspots alsnog flink druk kan zijn, ook al is het toeristenseizoen nog niet volledig op gang gekomen.

💡Bespaartips: op zoek naar een goedkope Italië-vakantie? Lees dan ook dit.

Het weer in mei

Mei is een voorjaarsmaand waarin de zomer al regelmatig doorsijpelt. Het is heerlijk om eind april en mei een roadtrip door Italië te maken. De dagen zijn langer en de natuur ontluikt in schitterende kleuren. Overal kun je de groene heuvels en de lentebloemen aanschouwen en de lucht is vol van heerlijke geuren.

Kamperen in mei in Italië? Pak wel een paar warme vesten in, zeker als je naar de bergen gaat (foto: Edward Hendriks)

Maar het is ook nog steeds voorjaar, met de nodige onvoorspelbaarheid. Wat dat betreft lijkt mij erg op de Hollandse zomer: het kan 15 graden zijn, maar ook 30 graden in de zuidelijke regio’s.

Meestal kom je qua temperatuur ergens tussenin uit. Met een beetje geluk geniet je deze maand van lekker zonnig weer en temperaturen ruim boven de 20 graden Celsius.

Maar in mei kan het zeker ook regenen en fris zijn, zeker ’s nachts, ’s ochtends en ’s avonds. Let hier in het bijzonder op als je naar de Alpen of de Dolomieten afreist.

Prima weer om actief te zijn in de buitenlucht. De maand mei raden we echt aan als je wilt gaan wandelen, fietsen of een andere actieve vakantie in Italië wilt beleven.

Als het eens een dagje regent of bewolkt weer is kun je natuurlijk ook een museum gaan bezichtigen of een stadje bezoeken.

Maximale gemiddelde temperatuur in mei (bron: ilmeteo.it)

De gemiddelde temperaturen in Italië in mei zijn:

  • Noord-Italië: 10-21 ° C
  • Midden-Italië: 13-22 ° C
  • Zuid-Italië: 16-24 ° C

De hoogste gemiddelde temperaturen voor de stad Rome komen op ongeveer 22 graden Celsius, maar normaal is ook rond de 15 graden. Als je echt naar het diepe zuiden (zoals Calabrië of Sicilië) reist, kun je in mei soms ook al echt zomerse temperaturen boven de 25 graden tegenkomen.

Wat voor kleding pak je in?

In mei is het weer in Italië af en toe dus al echt zomers. Je kunt geluk hebben een zomaar een week met 20+ graden en zon treffen. Maar regenen kan het zeker ook in deze periode.

En als het dan rond de 15 graden is, voelt het meteen heel anders aan. In de meivakantie heb je daarom nooit gegarandeerd zon. De kans is daarop wel het grootst naarmate je verder naar het zuiden afreist.

Hou er rekening mee dat het ook in mei slecht weer kan zijn, zoals je op deze video die wij tijdens de laatste meivakantie maakten, kunt zien

Dus wat voor kleding stop je in je reistas of koffer? Zowel zomerkleding als een paar warme truien en natuurlijk een zonnebril en regenkleding. Ja, een beetje van alles wat.

Italianen kleden zich vooral naar het seizoen in plaats van naar het weer. Zodra het officieel lente is, kleden ze zich lichter. De voorjaarsgarderobe komt weer uit de kast. Mogelijk wil je daar rekening mee houden als je niet te veel als een toerist over wilt komen.

💡Tip: kijk kort voordat je afreist naar Italië naar de weersverwachtingen via meteo.it. Je ziet dan snel genoeg of je meer warme of juist meer luchtige kleding in je koffer moet stoppen.

Activiteiten in mei

In mei merk je aan alles dat het nieuwe toeristenseizoen eraan zit te komen en op sommige populaire plekken wordt het ook al druk. In mei zijn er weer meer activiteiten in de buitenlucht dan in de voorgaande maanden.

Hou je van de Italiaanse keuken? In mei bezoek je verschillende festivals die draaien om de groenten van het seizoen. Ook heeft de lokale bevolking weer echt zin om naar buiten te gaan en het leven te vieren.

Hieronder schetsen we een aantal activiteiten die je in mei in Italië tegen kunt komen.

Dag van de Arbeid

Op 1 mei is het Festa del Lavoro in Italië, de Dag van de Arbeid. Dat wordt gevierd met vrienden en barbecues in parken. Maar ook met concerten op pleinen en veel gezelligheid. De Italianen hebben allemaal een vrije dag op 1 mei.

Internationale Museum Dag

In mei is ook de jaarlijkse Internationale Museum Dag. Hieraan is een thema gekoppeld, waaraan een groot aantal musea wereldwijd meedoen. Ook in Italië zijn op deze dag veel musea geopend voor het publiek. Bij sommige krijg je korting of mag je zelfs gratis naar binnen. IMD vindt op of rond 18 mei plaats.

Laatste zondag van de maand

De Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad kun je op de laatste zondag van de maand gratis bezoeken. Dit is niet alleen in de maand mei, maar het hele jaar door. Hou er wel rekening mee dat het dan drukker is dan normaal.

Feste e sagre

April, mei, juni en juli zijn ook echt de maanden van de feste e sagre. De dorpsfeesten ter ere van de oogst van dat moment. Elke worst, paddenstoel, kastanje, groente, fruit en wijn heeft zijn eigen feest. Het moet dan ook wel heel gek lopen als je niet zo’n lokaal feest aantreft tijdens je verblijf in mei.

In mei zijn de artisjokken rijp (foto: Edward Hendriks)

Giro d’Italia

Naast de Tour de France is dit een van de grootste wielerevenementen ter wereld. Een groot deel van de maand mei staat traditioneel in het teken van de Giro d’Italia. Als je van fietsen houdt – maar ook van een feestje – dan is het leuk om een van de plaatsen aan te doen waar de renners langskomen. Door het coronavirus gaat de Giro in mei niet door, maar vindt deze in het najaar plaats.

Mille Miglia

Ben je meer van het autoracen? Dan is de Mille Miglia met z’n klassieke raceauto’s uit de jaren 30 tot en met 50 misschien iets voor je. De tour start elk jaar in mei vanaf Brescia en eindigt daar ook weer. Vanwege het coronavirus wordt de Mille Miglia in 2020 uitgesteld tot oktober.

Pinksteren in Italië

Pinksteren is soms in juni en soms in mei. Het ligt eraan wanneer het Pasen is geweest, want Pinksteren is altijd 50 dagen daarna. Niet overal wordt Pinksteren uitbundig gevierd, maar vooral in het midden en zuiden van het land zijn er lokaal en op kleine schaal activiteiten, zoals optochten en markten.

Pinksteren in Italië
Pinksteren in Italië

Reistips voor een bezoek in mei aan Italië

Welke bestemming kies je als je in mei naar Italië wilt reizen? Eigenlijk kun je overal heen in deze voorjaarsmaand. Maar toch hebben we een aantal specifieke tips voor mei voor je op een rij gezet.

De meren

Om te kamperen aan een van de Italiaanse meren is het in mei soms nog wel een beetje (te) koud, maar je kunt natuurlijk ook in een hotel of vakantiehuisje terecht.

Het Comomeer is vooral in de lente adembenemend mooi. Laat je niet afschrikken door de rich and famous, ook als je reist op een budget kun je hier genieten van het uitzicht. Bijvoorbeeld met een picknick langs de kant van het water.

Wil je iets meer zon en hogere temperaturen opzoeken? Rij dan wat verder door naar het magische Trasimeense Meer in het midden van Italië.

Castiglione del Lago bij het Trasimeense Meer
Castiglione del Lago bij het Trasimeense Meer (foto: Wikimedia)

Cinque Terre

Ook aan de Ligurische kust is de bloemenpracht nu op z’n mooist. Trek de tijd uit voor een lange wandeling langs de plaatsjes van de Cinque Terre. Dat is nu nog te doen, voordat het echt druk en warm wordt.

Toscane

Het begint cliché te worden, maar Toscane kan eigenlijk altijd. Het voordeel van mei is dat in de natuur alles nog mooi groen is. Die slingerende wegen tussen de heuvels door met de prachtige kunststeden van Toscane… Eigenlijk kun je je geen betere periode voorstellen dan mei.

Piazza del Campo in Siena: op de toeristische hotspots kan het al druk zijn in mei (foto: Edward Hendriks)

Toch kan het in mei echt al druk zijn in San Gimignano, Lucca, Pisa, Siena, Florence en op al die andere wereldberoemde hotspots. Als je écht een rustige tijd in Toscane wilt beleven, kun je misschien beter al in april of vroeger afreizen.

Rondreis door een Italiaanse regio

Heb je altijd al eens een rondreis willen maken door Toscane, Apulië, Veneto of een andere Italiaanse regio? Dan kunnen we de meimaand van harte aanbevelen.

Neem je eigen auto of huur er eentje en maar een onvergetelijke trip van 1, 2 of misschien wel 3 weken. Het mooiste is het natuurlijk om met een Fiat 500C over die kronkelende wegen en door de groene heuvels te cruisen en het voorjaar op te snuiven, af en toe stoppend voor een mooi uitzicht, een lekker kopje Italiaanse koffie of een gelato.

Een roadtrip maken met de Fiat 500C: wij tekenen ervoor! (foto: Pixabay)

Breng een bezoek aan de eilanden

Heb je trek in een zomers aandoende vakantie? Dan is mei een prima periode om naar Sicilië, Sardinië of een van de kleinere eilanden af te reizen. In mei is het nog niet te warm om de vele bezienswaardigheden op je gemak te bekijken.

Aan de andere kant heb je ook al kans op een paar mooie stranddagen, zodat je alvast een voorproefje neemt op de zomer.

Ragusa op Sicilië
Ragusa op Sicilië (foto: Pixabay)

Boottocht langs de Amalfikust

Is het mooi weer in mei? Dan is een boottocht langs de schitterende Amalfikust zeker aan te bevelen. Geniet aan boord van een heerlijke maaltijd met een goede wijn terwijl je al het moois bekijkt tot als een schilderij aan je voorbijtrekt.

Beklim de vulkanen van Italië

Altijd al eens de Etna, de Stromboli of de Vesuvius willen beklimmen? Pak je kans in mei! Het weer is er vaak prima voor: niet te warm, niet te koud. Prima weer om een stevige wandeling te maken en te genieten van het uitzicht bovenop. Let erop dat je op de toppen van de Etna en de Vesuvius nog altijd sneeuw kunt aantreffen in mei!

De Etna: eindpunt van de Apennijnen
De Etna: eindpunt van de Apennijnen (foto: Wikimedia)

Tips voor campings in de meivakantie

Wil je in de meivakantie kamperen? Zoek dan een camping uit waar de kinderen een leuke tijd hebben (dan heb je die zelf ook). Hier zijn 13 tips voor geschikte campings in de meivakantie in Noord-Italië.

Let op: nog steeds laagseizoen

We hebben het al een paar keer gezegd, maar we noemen het nog maar eens: in mei is het nog steeds laagseizoen in Italië, in tegenstelling tot in Nederland en België. Hoewel de toeristenstroom op de populaire plekken al goed op gang is gekomen, moet je er rekening mee houden dat sommige attracties nog gesloten kunnen zijn.

In april of mei naar Italië reizen (bijvoorbeeld in de meivakantie) betekent dat er op de campings nog geen activiteiten worden georganiseerd en dat het zwembad mogelijk nog gesloten is, ook al is het nog zo lekker weer.

Tip: controleer voorafgaand aan het boeken van de camping of het zwembad (of een van de zwembaden) geopend is, als dat belangrijk voor jou of je kinderen in.

Voor veel mensen is het voorjaar daarentegen een ideaal moment om naar Italië te reizen. De heuvels zijn groen, de bloemen bloeien, de mensen zijn vrolijk en het weer is nog niet te warm om iets te ondernemen (de belangrijkste reden om het hoogseizoen te mijden).

Mei is perfect voor een actieve vakantie in Italië (foto: Unsplash)

Bereid je voor

Hou rekening met zowel warm als koel weer. Het kan droog zijn, maar de kans is ook aanzienlijk dat je in een flinke bui terechtkomt. Ga je kamperen? Zorg dan voor warme slaapzakken. Zeker als je naar het bergachtige Noord-Italië afreist.

Als je met de auto reist moet je erop letten dat er zomerbanden onder je auto zitten en dat je niet per ongeluk nog op wintersloffen rijdt.

In mei kunnen de temperaturen – zeker die op de weg – al behoorlijk oplopen, waardoor zomerbanden de enige juiste banden onder je auto zijn.

Ook is het verstandig je auto voor de trip naar Italië even aan een inspectie (te laten) onderwerpen. Zij alle vloeistoffen bijgevuld, is het profiel van de banden in orde, heb je alle spullen bij je die je bij je moet hebben?

Reis je net als wij regelmatig in mei naar Italië? En heb je goede tips voor andere Italië-liefhebbers? Laat dan hieronder jouw reactie achter.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 niet te missen Italiaanse films op Netflix

Standbeeld op plein in Bologna

Het beste van Bologna