Een kerstfeest is niet compleet zonder de traditionele lekkernijen en in Italië gaat dat gepaard met de uitbundigheid die je van een typisch Italiaanse familie kunt verwachten. Er wordt niet één lekkernij als dessert geserveerd, maar meerdere. Zeker als er gasten van buiten de familie aanwezig zijn, wil de familie zich van haar beste kant laten zien en zal de familie haar gasten zo veel mogelijk lekkers voor zetten dat uiteraard ambachtelijk door de gastvrouw is bereid.
Doordat de verschillende regio’s in Italië zich ieder aan hun eigen tradities vast zijn blijven houden, kent Italië een behoorlijke diversiteit aan culinaire gerechten en dit geldt natuurlijk ook voor de lekkernijen.
Hieronder vind je een overzicht van de lekkerste en de meest bekende Italiaanse kerstlekkernijen. Welke heb jij al geproefd en heb je nog andere Italiaanse kerstspecialiteiten ontdekt die je aan dit lijstje toe zou willen voegen? We horen graag van je!
Inhoudsopgave
Panettone
Laten we gelijk beginnen met de meest geliefde lekkernij in Italië: de panettone. De panettone komt oorspronkelijk uit Milaan, maar wordt nu van Noord- tot Zuid-Italië gegeten en heeft daarmee de positie bemachtigd van meest populaire kerstlekkernij. De naam is een vergrootwoord van het Italiaanse woord voor brood: pane.
Letterlijk betekent panettone dus ‘groot brood’ en daarmee verklapt het ook al wat het nou eigenlijk is. De panettone is een zoet brood, licht van structuur met hier en daar stukjes gekonfijt fruit en rozijnen. Hoewel je tegenwoordig ook ‘korte’ versies kunt kopen, is de traditionele panettone zo’n 30 cm hoog.
Pandoro
De pandoro staat op nummer twee op de lijst met meest populaire kerstlekkernijen en lijkt veel op de panettone. pandoro betekent letterlijk ‘brood van goud’ en vindt zijn oorsprong in Verona.
Ook de pandoro is een zoet brood met lichte structuur, maar in tegenstelling tot de panettone worden er in de pandoro geen gekonfijt fruit of rozijnen gedaan en is de pandoro een stuk zoeter door de toevoeging van vanille en de poedersuiker die eroverheen gestrooid wordt.
De vanille geeft de binnenkant van het brood ook een gelige kleur en vandaar ook de verwijzing naar goud. De pandoro wordt evenals de panettone door hechte vrienden en familie aan elkaar gegeven als kerstgeschenk.
Torrone en cobaita
Torrone wordt in Italië als een typische kerstlekkernij gezien, maar in Nederland smullen we daar het hele jaar door van; daar kennen we het namelijk als noga. De Italiaanse torrone wordt gemaakt van stijfgeklopte eiwit, honing en suiker en wordt vervolgens gevuld met noten, amandelen of pinda’s.
Op het eiland Sicilië wordt een geheel eigen versie van de torrone gemaakt met Arabische invloeden: de zogeheten cobaita. Deze is compleet bedekt met sesamzaad.
Cantuccini toscani
Ook zeer geliefd en welbekend in heel Italië zijn de Toscaanse cantuccini. Dit zijn harde droge koekjes met amandelen en ze worden vaak samen met een dessertwijn als vin santo gegeten.
Van oorsprong worden de koekjes rondom Kerstmis gegeten, maar tegenwoordig eet men ze eigenlijk het hele jaar door. Ook hier trouwens, want de koekjesschappen bij de Albert Heijn liggen er vol mee.
Buccellato
De buccellato is een typisch Siciliaanse kerstlekkernij. Het heeft de vorm van een tulband en is gemaakt van zandtaartdeeg.
De buccellato kan verschillende vullingen hebben. De meest traditionele vulling is een mix van gedroogde vijgen, gekonfijt fruit en stukjes chocolade. Een andere optie voor de vulling is een mengeling van amandelen, gekonfijte pompoen en chocolade.
Struffoli
In Napels gooien ze het over een heel andere boeg en gaan ze voor de frituur. Hier komen namelijk de struffoli vandaan. Dit zijn kleine gefrituurde deegbolletjes die veel weg hebben van de Nederlandse oliebollen.
De struffoli worden echter na het frituren nog bedekt met een laagje honing en voorzien van strooidecoratie in alle kleuren van de regenboog. Daarna worden ze als een soort piramide op een bord gepresenteerd, met vaak nog stukjes gekonfijt fruit of sukade erdoor.
Voor welke Italiaanse lekkernij ga jij deze kerst?
Ben je in Italië rond de feestdagen, neem dan zeker één van de bovenstaande populaire lekkernijen (of doe eens gek: zoek ze allemaal) mee naar huis om de Hollandse kerst een Italiaans tintje mee te geven. Zeker de panettone en pandoro vallen bij vrijwel iedereen in de smaak!
Buon Natale!
Comments