in , ,

Cinque Terre: 5 dorpjes in 5 dagen

Riomaggiore, Cinque Terre
Riomaggiore, Cinque Terre (foto's: Martine van Groenigen)

Ik was al weer veel te lang, lees: 3 maanden, niet in Italië geweest. Ik miste de taal, het eten en vooral de gemoedelijke sfeer. Toen ik eind april, een week na terugkomst uit Bardolino, een blik wierp op de site van een van mijn geliefde vliegtuigmaatschappijen, ging mijn hart dan ook sneller kloppen. Voor minder dan 100 euro’s heen en terug naar mijn grootste liefde: Italië. Het moest zo zijn.

Twee jaar geleden alweer woonde ik 6 maanden in Italië. En hoewel ik aardig wat mooie dingen gezien heb, was er sindsdien één plek waar ik bijna iedere nacht over droomde. Geen plek met witte stranden in de Stille Oceaan en ook niet terug naar de natuur ergens in de bossen van Botswana. Nee, gewoon in Europa. De Cinque Terre in Italië.

Riomaggiore
Riomaggiore

Vijf dorpjes

Een goed uur boven Pisa bevinden zich deze vijf dorpjes. Piepklein, maar zo mooi dat UNESCO Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso in 1997 met een plek op de Werelderfgoedlijst beloonde. Ik had ervan gehoord, erover gelezen, maar ze nog nooit met eigen ogen gezien. Tot 25 augustus. De dag dat mijn droom uitkwam en mijn reisgezelschap en ik om 06.10 uur in de regen Amsterdam Schiphol verlieten en we nog net op tijd in Pisa aankwamen om een echte cappuccino te drinken.

Manarola
Manarola

Zo kom je er

Je kunt er dus gemakkelijke naartoe vliegen vanaf Schiphol of een andere luchthaven die op Pisa vliegt. Met de auto kun je er ook naartoe. Het is dan ongeveer een dag rijden.

Vanaf Pisa bereik je Cinque Terre eenvoudig met het openbaar vervoer. Ik nam de trein naar La Spezia en stapte daar over op de heuse Cinque Terre Express die je in een vloek en een zucht langs alle dorpjes brengt.

Corniglia
Corniglia (foto: Wikimedia)

Een alternatief is natuurlijk dat je op de luchthaven van Pisa een auto huurt en in een ruim uur via de tolweg naar La Spezia rijdt.

Cinque Terre op de kaart
Cinque Terre op de kaart

Italiaanse charme anno 2018

Wij verbleven in Riomaggiore, het zuidelijkst gelegen dorp. Het is zoals je het je voorstelt. Italiaans op z’n Italiaanst. Oude stationnetjes, winkels zonder pinautomaat, maximaal twee geldautomaten per dorpje en zo’n duizend toeristen per dag. Naast de typisch Italiaanse sfeer met oude omaatjes die hun dorpje in de gaten houden vanaf het balkon, zie je ook veel moderne invloeden. Duidelijk meegenomen door de toeristen. Selfiesticks, barcodes om te scannen welke route je moet bewandelen én, misschien wel de nieuwste trend, de Instagram-modellen. 

Vernazza
Vernazza
Vernazza
Vernazza

Laat je niet bang maken

De rest van Cinque Terre was eveneens prachtig. Het overtrof ruimschoots al mijn verwachtingen. Het is echt net zo mooi als de foto’s je laten zien. Echt net zo druk als iedereen vertelt, zeker eind augustus, maar goed: dat is de Kalverstraat in Amsterdam ook. En het is echt keisteil om te lopen. Ja, je zult spierpijn in je kuiten krijgen, maar laat dat je niet tegenhouden. De temperatuur is, de sfeer is er gemoedelijk en het is geen schande als je twee keer op een dag pasta alla genovese eet.

Monterosso al Mare
Monterosso al Mare

Voorbereiding voor je trip naar Cinque Terre

De komende weken zal ik op Dit is Italië een aantal artikelen plaatsen over Cinque Terre. Welke terrassen zijn top en hebben het mooiste uitzicht? Wat kan je niet missen? Waar eet je de lekkerste bruschetta? En ga zo maar door. Om je helemaal voor te bereiden op eventueel een tripje naar het Italiaanse paradijs: Cinque Terre. 

Written by Martine van Groenigen

In 2016 woonde Martine van Groenigen een half jaar als au pair bij een Italiaans gezin. Ze leerde er alle kneepjes van de Italiaanse keuken en verloor er haar hart. Niet aan een man, maar aan het land zelf. Sinds haar terugkomst is er geen dag geweest dat ze zich niet afvraagt ‘wat voor weer het zou zijn in De Laars.’ Op Dit is Italië schrijft ze enthousiast over haar eigen ervaringen in Italië en haar ‘Italian Dream’ die steeds dichterbij komt.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

kookboekengeschiedenis in nederland

Italiaanse kookboekengeschiedenis in Nederland

Cannabis Store Amsterdam in Napels

Cannabis Amsterdam