in

Italië in september

Wat is er in september in Italië te doen?

Festival van de geverfde muren in Dozza
Festival van de geverfde muren in Dozza (foto: Wikimedia)

In Italië is de maand september nog onderdeel van het toeristenseizoen. In de populairdere gebieden, zoals rond het Gardameer en in Toscane is het meestal nog hoogseizoen, met navenante tarieven.

In september zijn de meeste Italianen wel weer aan het werk en de scholen gaan ook weer van start. Het gewone dagelijkse leven neemt deze maand weer z’n beloop. Daarom kun je verwachten dat het woon-werkverkeer in en om steden weer op het gebruikelijke niveau zit.

Maar in september zit je toch ook nog met één been in de vakantieperiode en kun je genieten van foodfestivals, optredens en muziek door het hele schiereiland. In dit artikel halen we een aantal interessante tips voor september in Italië voor je aan.

Weer in september

Het weer in september is door de bank genomen iets koeler dan in juli en augustus, maar nog steeds warm en aangenaam. Ook in september kan het overdag te heet zijn om activiteiten te ontplooien. Het is in Italië in deze maand meestal echt nog zomer.

De maand september is vaak een droge maand, waardoor je een flinke kans hebt op goed weer. De accommodaties aan de kust zijn al wat rustiger doordat de meeste toeristen (en de Italianen zelf) inmiddels huiswaarts zijn gekeerd.

Max. temperatuur in Italië in september (bron: cinqueterre.eu.com)
Min. temperatuur in Italië in september (bron: cinqueterre.eu.com)

Noord-Italië

Het weer in Noord-Italië is vanzelfsprekend het koelst in september. Je ziet in het noorden vaak een flinke neergang in temperatuur, maar vrijwel altijd blijft het, in ieder geval rondom Milaan, zo tussen de 12 (minimum) en de 24 graden Celsius (maximum) gemiddeld.

Uiteraard kan er in het noorden weleens een drupje regen vallen, maar meestal heeft dat niet veel gevolgen voor de temperatuur. Ook is de regen meestal weer gauw voorbij.

Midden-Italië

In Midden-Italië, inclusief Toscane, Umbrië en Rome, gaan de temperaturen in september slechts een klein beetje naar beneden ten opzichte van de vaak bloedhete augustusmaand. Gemiddeld kun je rekenen op waarden tussen de 17 en de 26 graden Celsius.

Ook in het midden van Italië kan er weleens en buitje vallen in deze maand, meestal zonder grote gevolgen.

Zuid-Italië

In het zuiden van Italië, zoals de stad Napels of het hippe Apulië of het altijd interessante Sicilië zijn de temperaturen het hoogst. In september blijft het hier meestal droog en warm. Je kunt rekenen op gemiddelden tussen de 22 en de 27 graden Celsius. Uitschieters naar boven zijn echter goed mogelijk.

Waarheen in september

Waar ga je in september in Italië naartoe? Eigenlijk heb je dat voor het kiezen. Voor Italianen begint het gewone leven weer in september, na een lange zomer(vakantie).

De meeste plekken zijn rustiger qua toeristen en het is dus meer genieten. Aan het strand en in de kuststreken is het lekker warm, maar zonder de drukkende hitte van augustus.

Venetië in september
Venetië in september (foto: Pexels)

Hou je meer van kunst en geschiedenis? Dan is september misschien wel de beste maand om naar Italië te gaan. De grote kunstschatten van Pompeï, Florence, Venetië of Rome laten zich beter bewonderen als het iets koeler is dan in de ondraaglijke zomerhitte.

Ook onderzoek van HomeToGo blijkt dat er in september bovengemiddelde interesse is voor de bestemmingen Sardinië en Sicilië.

  • De Italiaanse eilanden Sardinië en Sicilië staan respectievelijk op plaats 5 en 7 in de Top 10 van vaakst geboekte bestemmingen.
  • De gemiddelde accommodatieprijs is op deze Italiaanse eilanden in september het laagst vergelijken met bestemmingen buiten Italië, respectievelijk €91 en €89 per nacht.

Bijkomend voordeel: september is voordeliger

Hoewel september nog wel echt hoogseizoen is in Italië, gaan de prijzen voor accomodaties in vergelijking met augustus toch flink omlaag. De prijs die je in september voor je Italië-vakantie betaalt, speelt dus mogelijk ook een rol.

Sardinië én Sicilië zijn populair en flink voordeliger in september (bron: HomeToGo)

Feesten en festivals in september

De grote massa aan zomerfestivals en -feesten is dan misschien voorbij in september, er is altijd wel iets leuks te doen op de bestemming van jouw keuze. Hier zijn een aantal activiteiten die plaatsvinden in september:

De Palio van San Rocco

Deze vindt plaats in Figline Valdarno in Toscane tijdens de eerste week van september. Het schijnt dat dit een van de eerste palio’s in de regio is geweest. Rondom de paardenraces zijn er vijf dagen van feestgedruis.

Tocatì

In Venetië kun je genieten van een internationaal straatspelenfestival. Geniet van al die spellen die je zo leuk vond om in je jeugd op straat te spelen.

Ferrara Balloons Festival

Het belangrijkste en grootste festival rondom heteluchtballonnen in Italië en een van de grootste in z’n soort in Europa. Het duurt 10 dagen en je krijgt de opmerkelijkste vormen luchtballonnen te zien. In 2019 is het van 6 tot en met 15 september.

Expo del Chianti Classico

Muziek, wijnproeverijen, lekker eten. De belangrijkste ingrediënten voor een Italiaans festival zijn aanwezig op het Expo del Chianti Classico in Greve.

MITO Music Festival

In Milaan en Turijn geniet je in september van muziek, de hele maand lang. Een geweldige mogelijkheid om deze mooie steden te ontdekken, terwijl je ook met muziek van allerlei genres kennismaakt.

Regata Storica di Venezia

Een fantastische historische regatta met races in allerlei categorieën, in en om Venetië. Je kans om het meeste uit je trip naar Venetië te halen.

The Venice Glass Week

Een ander festival in Venetië staat compleet in het teken van glas. Het gaat dan vooral om het ambachtelijk gemaakte Murano-glas. Van 9 tot en met 16 september kun je kijken naar en meedoen aan workshops glasblazen, sportieve activiteiten, cocktails drinken aan de een glazen bar, je laten rondleiden en nog veel meer.

Macchina di Santa Rosa

Dit is een processie rond de patroonheilige van Viterbo, Sint Rosa. Een verlichte toren van wel 30 meter hoog met daarop het standbeeld van St. Rosa wordt rondgedragen door mensen in oude kostuums. Prachtig om mee te maken.

San Vito

De eerste dagen van de maand is het feest van San Vito in Palermo, op Sicilië. Er worden scènes uit het leven van San Vito nagespeeld en er is een grote optocht. Bijkomend voordeel: op Sicilië heb je (vrijwel) gegarandeerd goed zomerweer in september en kun je nog lekken zwemmen bij de vele mooie stranden.

Rievocazione Storica

Tijdens dit festival in Cordovado wordt een trouwerij uit 1571 nagespeeld. Ook hier kun je genieten van een grote optocht, verschillende toernooien en boogschietwedstrijden waaraan veel locals deelnemen.

Festa della Madonna degli Ammalati

In Misterbianco op Sicilië is op de tweede zondag van de maand het ‘feest van de madonna van de zieken’. Tijdens het festival wordt het mirakel gevierd waarbij de kerk gespaard bleef na een uitbarsting van de Etna in 1669. De feestelijkheden gaan voor 5 dagen op rij door.

Festa della Rificolona

Het Festa della Rificolona in Florence is het feest van de lampionnen. Op 6 en 7 september elk jaar zijn er veel activiteiten in de stad. Ook hier een processie die wordt geleid door de kardinaal van Florence. Ook in sommige andere delen van Toscane wordt het feest gevierd.

Madonna van de Zee

Het feest van de Madonna van de Zee wordt gevierd in Patti op Sicilië, in het tweede weekend van de maand. Een gouden beeld van de madonna wordt naar zee gedragen in een rijk gedecoreerde processie. Bij zee aangekomen wordt de madonna in een boot gezet voor het vervolg van de processie over het water. Natuurlijk gaat ook dit feest gecombineerd met veel eten en wijn, muziek en dans.

Notte Bianca

De Notte Bianca of de Witte Nacht is een feest in de hoofdstad Rome. Elk jaar in het tweede weekend van september is het zo ver: alle pleinen in de stad worden omgetoverd tot plekken waar de muziek en het vermaak tot in de kleine uurtjes doorgaat. Ook theaters, musea en winkels zijn geopend, de hele nacht lang. In Rome kun je tegen een gereduceerd tarief gebruikmaken van de bus en de metro.

San Gennaro

Sint Januarius is de patroonheilige van Napels. De viering van San Gennaro vindt op de 19de van september plaats. Het draait allemaal om het al dan niet stollen van zijn bloed. Dit is een van de belangrijkste religieuze festivals in Italië. Maar ook tijdens dit festival komt ook de inwendige mens uitgebreid aan zijn trekken.

Festival del Muro Dipinto

Tijdens het festival van de geverfde muren in Dozza komen kunstenaars van over de hele wereld naar dit middeleeuwse stadje in de buurt van Bologna om muren van gebouwen te schilderen.

Street-art in Dozza (foto: Merel Diemont)

San Cipriano en San Cornelio

Op Sardinië kun je in september een 8-daags feest rond de patroonheiligen meemaken. Middeleeuwse kostuums, traditionele dans en muziek en natuurlijk ook eten en wijn maken er deel van uit.

Rome in september
Rome in september (foto: Pixabay)

Italië in september: een aanrader

Je ziet het zelf: in september is er bijzonder veel te doen in Italië. En dan was dit nog maar een kleine selectie van alle feesten en activiteiten die je overal in Italië kunt vinden.

Wat zijn jouw ervaringen met Italië in september? Heb je nog leuke tips? Schrijf die dan hieronder op, zodat ook anderen ervan kunnen genieten.

Veel plezier in Italië deze nazomer! En kun je pas in oktober naar Italië? Geen punt, ook dan is Italië mooi!

Bron: lifeintaly.com

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De graftombe van Pim Fortuyn in Provesano

Column: terug in Provesano

Online een Italiaanse film kijken