in ,

Om Italiaans te leren moet je zowel spreken als schrijven

Kun je Italiaans leren door alleen je spreekvaardigheid te oefenen? (foto: Pixabay)

Kun je vloeiend Italiaans leren door het alleen te spreken?

Je hebt Duolingo helemaal doorgewerkt, intuïtief wat grammatica begrepen en bent lekker je uitspraak aan het oefenen. Maar dan zit je vast en komt niet verder.

Er zijn steeds meer trainingen die puur zich richten op spreken. De zogenaamde conversatiecursussen zijn erg populair. Door middel van spelletjes en oefeningen word je gedwongen te spreken en je schaamte te overwinnen. Je hoort dat je de hele tijd met het Italiaans bezig bent en je moet moeite doen. Op het einde van de les ga je moe maar voldaan naar huis.

Maar heb je ook wat geleerd?

Meervoudige intelligentie

Een paar jaar geleden was de onderwijskundige Howard Gardner erg populair. Zijn theorie: dat er verschillende soorten vormen van intelligenties bestaan en als jij maar doet wat bij jou past, dan heb je wat je wilt leren zo onder de knie.

Zo zijn sommige mensen motorisch intelligenter (en moeten ze bewegingsspelletjes doen om een taal onder de knie te krijgen) en zijn alleen de mensen met een logisch-wiskundige knobbel gebaat bij veel grammatica.

Dit bleek echter een placebo-pil. Het werkt omdat jij denkt dat het werkt. Jij denkt dat je een ‘spreker’ bent en dus ga je enthousiaster aan het werk met je oefeningen omdat je denkt dat deze bij jou passen en omdat je dit leuker vindt. Daardoor boek je betere resultaten, omdat je daarin gelooft en harder werkt, niet omdat het per se zo is.

Cynische juf

Je staat in je goed recht om een tevreden en gelukkige leerling te zijn, maar vraag je ook af wat echt werkt! Er is geen heilige graal volgens mij, er is geen simpele eenduidige manier zoals : je moet gewoon heel veel spreken.

De duurdere taalscholen voor bedrijven werken nog steeds met Gardner, doordat het mensen het gevoel geeft zelf sturing te geven aan hun leerproces, maar in feite is het een verkooptechniek die niet noodzakelijk tot betere resultaten leidt, maar alleen tot meer tevreden studenten.

Net zoals de commitment bij commerciële bedrijven voor taaltrainingen hoger is omdat mensen een hogere prijs betalen. Ze haken dan minder snel af, zullen doorzetten (want ik heb er zoveel voor betaald). En zo houdt een duur systeem met veel tijd voor de docent zichzelf in stand.

In de taaltraining Dit is Italiaans (overigens heel voordelig) die ik heb gemaakt zitten veel output-activiteiten, maar een echt levende situatie kan ik niet nabootsen in een asynchrone, online cursus, omdat je daarvoor interactie nodig hebt met een mens.

Die onverwachte dingen doet waarbij je moet improviseren. Daarnaast zijn er andere voordelen van het hebben van een docent, waarbij vooral inspiratie en het controlerend vermogen voor veel mensen nuttig zijn. Ik probeer op afstand te inspireren, te verrassen en te controleren.

Ook van schrijven kun je leren spreken

Goed, dan ga ik je nu uitleggen wat je aan schrijven hebt bij het leren anticiperen en improviseren dat zo kenmerkend is voor een écht gesprek.

Schrijven is een vorm van output, net zoals spreken dat is. Maar waar je bij spreken vaak terugvalt op automatismen en dingen die je al weet is schrijven vaak meer doordacht. Bovendien zit je bij een conversatie vaak in een situatie waarbij je helemaal niet de tijd hebt om afgewogen beslissingen te nemen.

Bij het schrijven maak je je de woorden en de grammatica en het toepassen ervan eigen doordat je nadenkt bij wat je doet. Het proces van stilstaan, opzoeken, verbeteren, nuanceren is het proces wat je nodig hebt voor het verbeteren van je taalkennis. Schrijven maakt door de reflectie veel meer zichtbaar wat er precies gebeurt.

Je hoort mij niet zeggen dat conversatie niet belangrijk is, maar wellicht kun je je Italiaanse conversatie verder verbeteren – paradoxaal genoeg – door juist het schrijven te oefenen.

🇮🇹 Tip: wil je zelf Italiaans leren op je eigen tempo, wanneer het jou uitkomt? Meld je nu aan voor de online cursus Dit is Italiaans voor beginners, die je begeleidt naar een A1-niveau.

De cursus is speciaal samengesteld voor Dit is Italië, door een ervaren docente Italiaans. Boordevol uitdagende en afwisselende lessen, video’s, audiobestanden, oefeningen en een A1-toets om je die prachtige Italiaanse taal eigen te maken.

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar een nieuw huis in Italië – deel 8

‘Green pass’ moet Italiaanse toeristenzomer redden