in , ,

Ontdek de romantische route van het Langhe- en Roero-gebied

Strada Romantica delle Langhe e del Roero

Langhe Roero

De Strada Romantica delle Langhe e del Roero is een route die je de kans biedt om een aantal prachtige panoramische plekken te ontdekken. De 11 stopplaatsen zijn gekozen omwille van hun speciale ligging en het zicht op het natuurlijke landschap van de Langhe en Roero. Op elke stopplaats vind je een informatiebord met verhalen over het land.

De Langhestreek wordt bezocht omwille van haar kwaliteitswijnen, haar wereldvermaarde truffels en lokale delicatessen.

De romantische route start in Vezza d’Alba (1u15min. rijden van Agriturismo Verdita, 60 km) en eindigt in Camerana (45min. rijden van Agriturismo Verdita, 37 km).

De afstanden tussen de dorpen zijn niet groot, maar door de vele bochten, doe je er wel een tijdje over. Je neemt dus best een hele dag de tijd om te genieten van de landschappen die variëren tussen wijngaarden, hazelnootplantages en heuvelachtige bossen.

Hoogtepunten van de Strada Romantica delle Langhe e del Roero

 1. Vezza d’Alba: Steile heuvels, kliffen en diepe dalen: dit zijn de bekende ‘rocche’ (rotsen) van het Roero-gebied, aan de linkerzijde van de Tanaro-rivier. Vezza d’Alba werd hier meer dan 1000 jaar geleden gebouwd en de ruines van het kasteel dat behoorde aan de Roero-familie herinneren daaraan. Bezoek in Vezza de mooie barokke kerk van San Bernardino en de 2 interessante kerken San Martino en Madonna dei Boschi, die gelegen zijn tussen de gehuchten Valle Sanche en Valle Maggiore.
 2. Magliano Alfieri: Dit was het ‘koninkrijk’ van de Alfiero-familie, die in de 17de eeuw het kasteel liet bouwen dat nu het stadscentrum domineert en dat ooit bewoond werd door een bekende Italiaanse dichter, Vittorio Alfieri. Nu is het kasteel eigendom van het gemeentehuis.
 3. Neive: Let op de klokkentoren, een laatste overblijfsel van het oude kasteel. Buiten het dorp, langs de Tinella-rivier op weg naar Mango is er ook een heel mooie klokkentoren, die hoort bij de kerk van Santa Maria del Piano.
 4. Treiso: Hier is er een klassieke barokkerk gewijd aan de maagd Maria en rondom de stad staan verschillende kapelletjes. Tijdens de herfst worden op deze heuvels de Nebbiolo-druiven geplukt, waarmee o.a. de beroemde Barbaresco-wijn wordt gemaakt.
 5. Trezzo Tinella: Op de grens tussen Langhe en Monferrato is dit kleine dorpje tussen de bossen gelegen. Er is een klein kerkje, een typische Piedmontese neoklassieke constructie.
 6. Benevello: dit is het eerste punt van de Alta Langa. Op het dorpsplein staat een kasteel uit de 12de eeuw. Dit diende als surveillance post voor de weg die leidt van de Langhe naar Alba.
 7. Sinio: Ook dit dorp wordt gedomineerd door een kasteel, gebouwd op de ruïnes van een ander gebouw. Het theatergebouw van deze gemeente is een vroeger kerkgebouw.
 8. Cissone: Dit dorp domineert de kleine vallei uitgesleten door de Riavolo rivier. De omliggende bossen zijn vol paadjes waar je heerlijk kunt wandelen.
 9. Murazzano: dit dorp bevindt zich op een strategische positie en heeft één van de beste bewaarde uitkijktorens van de Alta Langa, gezien de Saracenen deze regio vaak kwamen plunderen. Bezoek ook het Tovegni Palazzo dat gebouwd werd in een eclectische stijl.
 10. Mombarcaro: Op mooie dagen geniet je hier van het wondermooie uitzicht van de Maritieme Alpen tot Monte Rosa.
 11. Camerana: Dit dorp bestaat uit diverse gehuchten langs de Bormida-vallei. Een prachtig natuurgebied is de Riserva Naturale Sorgenti del Belbo, gelegen tussen Camerana, Montezemolo en Saliceto. In de winter kun je hier heerlijk langlaufen.

Geschreven door Natascha van Agriturismo Verdita (Merana, Piëmonte)

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Regiogids 100% Noord-Italië

Eataly Torino

Eataly Torino: walhalla van eten en drinken op z’n Italiaans