in , , , ,

Val di Chiana in Oost-Toscane: Castiglion Fiorentino, Arezzo, Cortona

Het schitterende Piazza Grande in Arezzo, Oost-Toscane (foto's: Edward Hendriks)

Deze herfst reisden we af naar Oost-Toscane, het gebied even ten noordwesten van het Trasimeense Meer. De meeste toeristen in Toscane vind je aan de Toscaanse kust of in de omgeving van Pisa of Florence. Maar Arezzo en Cortona in de Val di Chiana (Valdichiana of Chianadal) worden vaak overslagen.

Val di Chiana kaart
Val di Chiana op de kaart (bron: Logge di Perugino)

Logisch misschien, want Toscane is groot en je kunt nu eenmaal niet alles zien. Maar deze streek verdient toch wat meer aandacht. De groene en heuvelachtige omgeving is werkelijk schitterend en in middeleeuwse steden als Arezzo vind je relatief weinig toeristen.

Val di Chiana
Val di Chiana, de heuvelachtige omgeving van Oost-Toscane

Helemaal rustig qua toerisme is het in de herfstvakantieperiode, wat ons betreft een ideale tijd om naar Toscane te gaan.

Vanuit onze uitvalsbasis bij Agriturismo Sant’Agata bezochten we middeleeuwse stadjes en steden als Castiglion Fiorentino, Cortona en Arezzo. Reis je even met ons mee?

Castiglion Fiorentino

Castiglion Fiorentino is een stadje op een heuvel aan de Chiana-vallei. Vanaf het centrale Piazza del Municipio heb je van onder de arcaden een geweldig uitzicht op de omgeving.

Uitzicht over het Chianadal vanaf Castiglion Fiorentino

Vlak buiten de middeleeuwse stadsmuur vind je een grote parkeerplaats waar je de auto neer kunt zetten. Vanaf daar loop je zo de smalle en charmante straatjes van het stadscentrum in.

Een van de stadspoorten van Castiglion Fiorentino

Oorspronkelijk heette de stad Castiglion, maar na een ruzie met Perugia in de middeleeuwen wilden de bewoners liever bij het machtige Florence horen. De Florentijnen deden de toevoeging aan de plaatsnaam.

Steegje in Castiglion Fiorentino

Castiglion is zo’n typisch Toscaans stadje waar je heerlijk een paar uurtjes rond kunt slenteren om vervolgens ergens bij een bar wat te drinken of te eten.

Doorkijkje in Castiglion Fiorentino

Boven op de heuvel vind je een parkachtige omgeving waarin zich het Cassero-fort met z’n indrukwekkende toren bevindt. Hier kun je ook het museum van Castiglion bezoeken, waar je overblijfselen van de Etrusken kunt vinden. Op gezette tijden (voornamelijk in het weekend) kun je de grote toren met een gids ook bezoeken.

De Torre del Cassero domineert het stadje

Acteur en filmregisseur Roberto Benigni – ja, die van La vita è bella – is trouwens geboren in Castiglion Fiorentino. Scènes uit die film werden deels hier en in de nabijgelegen steden Arezzo en Cortona opgenomen.

Website Musei Castiglion Fiorentino

Cortona

Na ons bezoek aan Castiglion Fiorentino, wilden we ’s middags naar Cortona. Cortona is een van oorsprong Etruskische stad die tegen een heuvel lijkt aangesmeten.

Cortona ligt op 500 meter hoogte en is tegen een heuvel aan gebouwd

Vanaf de hoger gelegen gedeelten in Cortona heb je een mooi uitzicht op het in Umbrië gelegen Trasimeense Meer. De stad zelf kenmerkt zich door straatjes en steegjes met veel hoogteverschil.

Cortona is vooral in trek bij toeristen uit de Verenigde Staten. Niet in de laatste plaats is dat te danken aan de Amerikaanse schrijfster Frances Mayes, die halverwege de jaren 90 een huis kocht in de heuvels even buiten Cortona en die vervolgens haar memoires publiceerde in het beroemde boek Under The Tuscan Sun, in het Nederlands vertaald als Een huis in Toscane. Uiteraard werd het ook verfilmd.

Frances Mayes bij haar huis in Cortona

Vanzelfsprekend wilden we Villa Bramasole, waar de schrijfster nog steeds een deel van het jaar woont, met eigen ogen zien. En als je ervoor staat snap je wel waarom tegenwoordig veel huizen in dit gebied aan bemiddelde Amerikanen worden verkocht. De huizenprijzen stegen navenant.

Het beroemde ‘huis in Toscane’: Villa Bramasole van Frances Mayes

Vanaf de villa is het slechts een klein stukje verder naar het gezellige historische centrum van Cortona. Zo eind oktober vindt het buitenleven hier nog volop plaats. Ook hoor je her en der wel wat gesprekken in het Amerikaans-Engels om je heen.

Het gezellige Piazza della Repubblica met het kenmerkende stadhuis van Cortona

Het centrale plein Piazza della Repubblica met het stadhuis uit de 13de eeuw is een echte eyecatcher. Hier vind je de toeristen en de locals gezamenlijk aan een aperitiefje. In de straatjes rondom het plein zijn diverse sfeervolle restaurants en eetcafés.

Piazza della Repubblica
Teatro Signorelli in Cortona: decor van een scène uit La vita è bella

Bezienswaardig is ook de in 1245 gebouwde Chiesa San Francesco, waar als relikwie een fragment uit het kruis van Jezus te bewonderen is.

De San Francesco in Cortona

Arezzo

Arezzo is een grote stad van zo’n 100.000 inwoners, die niet vaak op de must-see-lijstjes van toeristen in Toscane staat. Toch is het een stad die barst van de schoonheid en de bezienswaardigheden.

Arezzo is een mooie middeleeuwse stad in Oost-Toscane

De stad ademt een dorpse sfeer uit en de middeleeuwse bouwwerken vind je hier nog overal. Het centrale Piazza Grande is misschien wel een van de mooiste pleinen van heel Italië. Niet voor niets was dit plein en de omgeving het decor van meerdere films zoals – daar is-ie weer – La vita è bella en The English Patient.

Het schitterende Piazza Grande in Arezzo

Het plein is tweemaal per jaar het toneel van een historisch volksspel waarin de verschillende buurten van de stad het tegen elkaar opnemen, uitgedost in middeleeuwse kledij. Dat doet denken aan de palio, zoals die bijvoorbeeld in Siena en in andere Toscaanse dorpen en steden wordt gehouden.

Elk eerste weekend van de maand is er een grote antiekmarkt op het Piazza Grande. Mocht je hier niet in het eerste weekend zijn, dan vind je ook verschillende antiekwinkeltjes aan het plein en in de straatjes rondom het plein.

Een ander mooi plein in Arezzo is het Piazza San Francesco, waar je de San Francesco-basiliek vindt. In deze kerk kun je fresco’s van de kunstenaar Piero della Francesca uit de 15de eeuw bewonderen.

De kathedraal van Arezzo aan het Piazza del Duomo

Maar zeker niet te missen in Arezzo is de gigantische Duomo van Arezzo met de tombe van de paus Gregorius X. Een imposante, gotische kathedraal met veel kunstschatten uit de gotiek en de renaissance.

Linker zijschip in de kathedraal van Arezzo
De tombe van paus Gregorius X

Direct achter deze kathedraal vind je het Parco il Prato met het Fortezza Medicea. Een parkachtige omgeving die een oase van rust vormt in het centrum van de stad. Vanaf dit punt heb je ook een mooi uitzicht over het dal en de omgeving. In de zomermaanden zijn hier regelmatig optredens en concerten in de open lucht.

Het Parco il Prato, een oase van rust in de stad

Zin om te shoppen? Dat kan prima in de lange Corso Italia en z’n zijstraten. Aan het geheel opgeknapte Piazza Sant’Agostino met fontein en de gelijknamige kerk vind je veel gezellige barretjes en eetgelegenheden. Wat hadden we graag nog een tijdje langer in Arezzo verbleven!

Vespa in de Corso Italia
Een Vespa in de Corso Italia

Nog meer shoppen? Valdichiana Outlet Village

Valdichiana Outlet Village

Ben je echt in de shopping mood? Of het het slecht weer in Toscane (ja, dat kan gebeuren!), dan is een bezoek aan Valdichiana Outlet Village zeker aan te bevelen. Hier vind je meer dan 130 winkels van luxe (Italiaanse) merken als Gas, Diadora, Fila, Nike, Adidas, Gap, Kiko, Levi’s, Benetton en veel meer.

Het winkelcentrum heeft een klassiek-Italiaanse inrichting

Alles is hier te koop met flinke kortingen die op kunnen lopen tot wel 70% van de regulier winkelprijs. Voor de inwendige mens zijn er een restaurant en verschillende bars. Voor de kinderen is er een grote speeltuin.

Valdichiana Outlet Village bevindt zich in Foiana della Chiana, vlak naast de A1 – Autostrada del Sole even ten westen van het Trasimeense Meer. Het is elke dag geopend van 10 uur tot 20 uur.

Het mooiste van Oost-Toscane

Dat waren ze, een aantal van de mooiste plekken in Val di Chiana, Oost-Toscane. We bezochten tijdens onze trip onder andere ook nog Castiglione del Lago, maar dat ligt direct aan het Trasimeense Meer en daarmee in Umbrië. Ik zal er in een apart reisblog aandacht aan besteden, want dit stadje is – als een van de mooiste dorpjes van Italië – zeker een bezoek waard.

De Val di Chiana-streek in Oost-Toscane

Hieronder kun je een sfeerimpressie van ons bezoek aan Castiglion Fiorentino, Cortona, Arezzo (en Castiglione del Lago) op video bekijken.

Het mooiste van Oost-Toscane in de herfst

Ben jij weleens in de Val di Chiana of in het oosten van Toscane geweest, weg van de échte toeristische hotspots van San Gimignano, Lucca, Pisa, Siena en Florence?

Laat jouw persoonlijke tips voor bezienswaardigheden achter in een reactie onder dit bericht.

Written by Edward Hendriks

In het dagelijks leven ben ik copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een maffiathriller bovendrijven én begon ik in de zomer van datzelfde jaar met dit Online Italië Magazine. De thriller 'Bloedgeld' kwam uiteindelijk in 2012 uit. Inmiddels heb ik drie thrillers gepubliceerd en werk ik aan nieuwe manuscripten. Samen met een aantal enthousiaste andere italofielen blijf ik bloggen voor Dit is Italië.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wendy, Paul en hun kinderen Stan, Noor en Linde vertrokken naar Italië

Zo verging het ons de eerste maanden in Italië

Italiaanse serie 1994

Winactie: 1994, het vervolg op 1993