Erice - mooie Italiaanse dorpen
In Erice heb je op 750 meter hoogte een schitterend uitzicht op Sicilië (foto's: Edward Hendriks)
in , , ,

Erice, een van de mooiste Siciliaanse stadjes

Kerken, keramiek, koekjes, kabelbaan en een middeleeuws karakter

In het compacte historisch centrum van Erice vind je smalle steegjes die worden geflankeerd door kleine huisjes, talrijke kerken en antieke monumenten. Het is heerlijk om hier een beetje doelloos rond te dwalen en dan op een terrasje neer te strijken voor een Italiaans zomerdrankje of een knapperige pizza als lunch.

De entree van Erice
De middeleeuwse entree van Erice

Tour door Erice

Tijdens je wandeling door Erice stuit je vanzelf op enkele van de ruim 60 oude kerken die dit stadje sieren. Waaronder de Sant’Orsola, de San Giovanni Battista, de San Giuliano, de San Martino, de San Domenico en de San Cataldo.

Madonna van Custonaci
De Madonna van Custonaci (foto: Wikimedia)

Natuurlijk breng je even een bezoek aan de Chiesa Madre, de Dom en dus de belangrijkste kerk van Erice. Hier vind je ook een mooie Madonna met kind, gemaakt door Domenico Gagini. Ook is er de Madonna van Custonaci, een kopie uit de 18de eeuw van het origineel.

Maar de buitenkant van deze Duomo is eigenlijk net zo mooi.

Duomo van Erice
De Duomo van Erice

Doe gelijk even de sfeervolle Spaanse Wijk aan, waar je een klein museum aantreft dat aandacht besteedt aan de oude ambachten van West-Sicilië. Ook tref je in de straatjes rond het museum ongetwijfeld het keramiek en de kleedjes aan waar Erice om bekendstaat.

Steegje in het historisch centrum van Erice
Steegje in het historisch centrum van Erice

In de oude citadel van Erice wonen slechts zo’n 500 mensen. De meeste inwoners van Erice (in totaal zo’n 28.000) wonen in Casa Santa (daar hoef je trouwens niet heen), dat aan de stad Trapani (ook beslist een bezoek waard!) grenst.

De San Giuliano-kerk
De San Giuliano-kerk

Let er wel op dat het in de kleine citadel op de berg in de zomermaanden kan uitpuilen van de toeristen. Ga dus bijvoorbeeld, zoals ikzelf heb gedaan, tijdens een tripje in de herfst. Je kunt de vele bezienswaardigheden van Erice makkelijker bekijken, er meer tijd voor nemen en er staan geen tientallen andere toeristen op je foto’s. En in oktober is het weer vaak bijzonder goed op Sicilië.

Erice is wel toeristisch
Erice is wel toeristisch (en tijdens mijn bezoek in oktober was het nog rustig)

Het uitzicht vanaf Erice

Maar afgezien van deze bezienswaardigheden is Erice alleen al een bezoek waard vanwege het uitzicht. Je kijkt uit over de diepblauwe Middellandse Zee, over de stad Trapani, over de zoutpannen van Marsala en als het helder weer is over bijna het gehele binnenland van Sicilië. Als je geluk hebt kun je vanuit hier zelfs de Etna zien, die aan de andere kant van het eiland ligt. En aan de andere kant, over water, mogelijk de Egadische Eilanden.

Uitzicht op de kustlijn van Sicilië vanaf Erice
Uitzicht op de kustlijn van Sicilië vanaf Erice

Hou er wel rekening mee dat het zelfs in de zomer boven op de berg altijd flink koeler is dan in Trapani. Het is aan te raden een trui of een vestje in je dagrugzak te steken. In het voor- en najaar en in de winter is de berg van Erice soms ook in dichte mist gehuld. Jammer voor het uitzicht, maar toch ook wel bijzonder omdat je dan mysterieuze foto’s van de straatjes en steegjes kunt maken.

Zicht op de zoutvlakten van West-Sicilië
Zicht op de zoutvlakten van West-Sicilië

De ligging van Erice op West-Sicilië

Normandisch kasteel: Castello di Venere

Het Normandische kasteel in Erice, het Castello di Venere, heeft zijn oorsprong in de godin van de vruchtbaarheid. Waar nu het kasteel staat, stond in de vroege oudheid een tempel gewijd aan Potnia.

Castello di Venere Erice
Het Normandische kasteel, Castello di Venere, in Erice

Potnio was de godin van de vruchtbaarheid en ze werd aanbeden door de Elymiërs, een oude pre-Romeinse beschaving die in dit deel van Sicilië woonde. Erice was hun religieus centrum, terwijl het nabijgelegen Dorische tempel van Segesta het politieke centrum vormde. Verder is er niet veel bekend van deze oude beschaving.

Elymeërs Sicilië
Zo’n 10 eeuwen voor Christus zaten de Elymeërs in dit deel van Sicilië (bron: Wikimedia)

Volgens een legende is dit ook de plaats waar Erix werd begraven nadat hij na een bokswedstrijd tegen Hercules stierf. Erix was de zoon van Aphrodite en als eerbetoon werd Erice naar hem vernoemd.

Kat in Erice
Nieuwsgierige katten zijn er ook in Erice

Potnia werd door de Grieken als Aphrodite en door de Romeinen als Venus aangeduid. Vandaar de naam Castello di Venere, Kasteel van Venus.

Kerken Erice
Een van de vele andere kerken op Erice

De Noormannen veroverden Erice op de Arabieren in de 12e eeuw en kozen de uitstekende rots met het fenomenale uitzicht op de omgeving als hun uitvalsbasis. Vandaag de dag rest van het kasteel niet veel meer dan de muren, maar is alleen al om het uitzicht een bezoek meer dan waard.

Middeleeuws straatje in Erice
Middeleeuws straatje in Erice

Torretta Pepoli

Het kasteel van Pepoli is een op de klif van Erice gebouwde stenen huis in art nouveau-stijl uit 1881 met torens en een indrukwekkend panoramisch uitzicht op zee. Het is het voormalige jachtverblijf van graaf Agostino Pepoli. Maar het ligt op de plek van het oorspronkelijke kasteel uit de tijd van de Arabische veroveringen.

Torretta Pepoli in Erice
De geheel gerestaureerde Torretta Pepoli in Erice

Enkele jaren terug is Torretta Pepoli volledig opgeknapt, zodat het er nu weer als nieuw uitziet. Je kunt het dagelijks bezoeken van 10.00 uur tot 18.00 uur. Maar ook het zicht erop vanaf de citadel is al prachtig.

Giardini del Balio

Ook een bezienswaardigheid in Erice zijn de Tuinen van Balio. Deze zijn niet zo groot, maar wel mooi aangelegd. Als het warm weer is kun je hier de koelte opzoeken onder de bomen en de godin Venus als fontein op de foto zetten. Het is ook een plek om lekker bij te komen van je wandeling door de straatjes en langs de vergezichten van Erice.

Venusfontein in de Giardini del Balio
Venusfontein in de Giardini del Balio

De stadsmuren van Erice

De oudste monumenten van Erice worden gevormd door de stadsmuren. Deze stammen nog uit de tijd van de eerste bewoners van Erice, de Elymeërs.

Uit de oudheid stammen ook de resten van de tempel van Venus. Nadat Erice door de Cathagers werd verwoest raakte de stad enige tijd in de vergetelheid. Totdat de Arabieren Sicilië veroverde.

Op deze videobeelden zie je dat het ook mistig kan zijn in Erice:

Festivals en evenementen

Erice is ook erg populair om zijn (muziek)festivals. In de zomermaanden komen hier vele internationale bezoekers op af.

De belangrijkste feesten en festivals door het jaar heen zijn:

 • De jaarlijkse viering van Pasen.
 • Het jaarlijkse Erice Muziekfestival.
 • In september: Settimana Internazionale di Musica Medievale e Rinascimentale (een week die is gewijd aan muziek uit de middeleeuwen en de renaissance).
 • Erice Natale: een reeks kerstconcerten vanaf half december tot de tweede week van januari.

Bekijk ook dit. Spectaculaire dronebeelden van de citadel:

Praktische tips voor bezoek aan Erice

 • Erice is goed bereikbaar met je huurauto of met het openbaar vervoer, maar het leukste is het wel om de kabelbaan vanuit Trapani te nemen. Dat kost € 9 voor een retourtje per persoon. In capsules voor 8 personen ga je in zo’n 10 minuten naar de top van de Monte San Giuliano op 750 meter hoogte. Het vertrekstation van de kabelbaan (Stazione di Valle) vind je aan de SP31 richting Erice, op de kruising met de Via Capua. Kijk voor meer info op de webste van Funivia Erice.
Stazione di Valle Trapani -Erice
Stazione di Valle Trapani – Erice (bron: TrapaniUp)
 • Door de hoogte en de mogelijkheid van mist is het in Erice meestal wat kouder dan in Trapani. Het is handig om een sjaal, trui of vestje mee te nemen (hoewel het tijdens mijn bezoek in oktober gewoon warm en helder was in Erice).
 • Er is veel te zien in Erice. Trek er daarom minimaal een halve dag voor uit. Neem lekker de tijd om rond te dwalen en te genieten van het uitzicht.
 • In september is een bezoek nog specialer. Dan is er in tal van kerken de mooiste muziek te horen, verzorgd door vele muzikanten, tijdens het Festival van Middeleeuwse en Renaissance Muziek.
 • In de hoofdstraat, de Corso Vittoria Emanuele, vind je op nr. 14 de Pasticceria van Maria Grammatico. Dit is misschien wel de allerbeste Siciliaanse banketbakkerij. Ze is beroemd vanwege haar heerlijke amandelkoekjes en gebakjes van marsepein.
Banketbakker Maria Grammatico uit Erice
Maria Grammatico in haar banketbakkerszaak (beeld: YouTube)
 • Overnachten is hier vrij prijzig als gevolg van het toerisme, daarom kun je beter in Trapani overnachten (ik zat hier heel goedkoop via Airbnb).
 • Ook de prijzen van maaltijden liggen als gevolg van het massale toerisme een stuk hoger. Maar een lekkere pizza met een Italiaans biertje erbij hoeft nooit veel te kosten in Italië, en ook niet in Erice.
Pizza eten in Erice
Gewoon doen: genieten van pizza en bier in Erice

Ben jij weleens in Erice geweest? En heb je nog iets toe te voegen aan dit verhaal? Laat dan hieronder jouw reactie achter.

Geschreven door Edward Hendriks

In het dagelijks leven ben ik copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een maffiathriller bovendrijven én begon ik in de zomer van datzelfde jaar met dit Online Italië Magazine. De thriller 'Bloedgeld' kwam uiteindelijk in 2012 uit. Inmiddels heb ik drie thrillers gepubliceerd en werk ik aan nieuwe manuscripten. Samen met een aantal enthousiaste andere italofielen blijf ik bloggen voor Dit is Italië.

One Comment

Wat vind jij ervan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn Puglia van Saskia Balmaekers

Mijn Puglia – Saskia Balmaekers

Caio Mussolini 2

Mussolini, kandidaat voor het Europees Parlement