in , , ,

Sicilië – heerlijke gerechten van een Italiaans eiland

Op Sicilië kun je heerlijk eten, maar is dit ook een heerlijk kookboek?

Sicilië - heerlijke gerechten van een Italiaans eiland

Er liggen op het moment twee kookboeken over Sicilië in de boekhandel. Uit De smaak van Sicilië plaatste ik eerder een recept van cannoli. Naast dit Siciliaanse kookboek is er ook de uitgave van Uitgeverij Good Cook: Sicilië – heerlijke gerechten van een Italiaans eiland. Daar staan lekkere traditionele gerechten in zoals caponata, arancini, venkelsalade, sarde a beccafico en het traditionele toetje biancomangiare.

Allemaal heerlijke gerechten die dit kookboek over Sicilië legitimeren. De schrijvers van het kookboek, Giancarlo en Katie Caldesi, zijn de eigenaren van Italiaanse restaurants en een kookschool in Londen.

Sicilië – heerlijke gerechten van een Italiaans eiland

De beste, eenvoudige ingrediënten

Het boek begint met een verhaal over hoe belangrijk het is alleen de beste ingrediënten te kiezen. Mee eens! Maar vervolgens worden in een recept ingemaakte groenten gebruikt, in plaats van te kiezen voor het vertellen hoe je het moet aanpakken van de verse variant. En áls ik dan ingemaakte groenten moet gebruiken, had ik graag de tips gezien in het boek voor hoe ik goed moet inmaken. Da’s namelijk best hip tegenwoordig!

Hoe bereid je aubergines?

Iedereen heeft zijn variant van melanzane alla parmigiana, maar ik vind het jammer als kookboekenschrijvers kiezen voor minder lekker om een gerecht zo gezonder te maken. De aubergines in dit gerecht moeten in mijn mening toch gewoon druipen van de olijfolie. Als je aubergine grilt in de oven blijft het een beetje gummi-achtig. Niet lekker. Maar uiteraard wel heel gezond.

De kweepeer (foto: Pixabay)

Te weinig foto’s

Verder mis ik in dit kookboek veel foto’s van de gerechten. Er staan wel mooie sfeerfoto’s in van Helen Cathcart, maar ik kijk in een kookboek toch het liefste naar de plaatjes om me te verlekkeren en om enthousiast te worden. Niet iedereen loopt het water in de mond bij alleen het lezen van een recept.

Moderne recepten en andere ingrediënten

Ook staat er een recept in voor glutenvrije focaccia, voor de fans onder de lezers van glutenvrije gerechten, maar dat lijkt op de foto die er daar wel bij staat, helemaal niet zo mooi gerezen brood. Focaccia moet gewoon barsten van de luchtbellen!

Wél leuk is de uitgediepte interesse voor gerechten met amandelen (pistache is dan weer veel minder aanwezig, had ook gekund). De twee gerechten met kweepeer en één met romanesco-bloemkool vind ik een grappig idee.

Sicilië - heerlijke gerechten van een Italiaans eilandSicilië
door: Giancarlo en Katie Caldesi, Helen Cathcart (foto’s)
272 blz.
€ 24,95
Uitgeverij Good Cook, mei 2017
ISBN 9789461431646

Koop bij bol.com

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een Italiaans examen

10 plekken die je niet mag overslaan in Venetië

10 plekken die je niet mag overslaan in Venetië