in , ,

11 tips om de hitte in Rome te overleven

7 tips om de hitte in Rome te overleven
7 tips om de hitte in Rome te overleven (foto: Pixabay)

Rome kan in de zomermaanden bijna ondraaglijk heet en druk worden, maar dat betekent niet dat je de Eeuwige Stad maar moet vermijden. Hier zijn 11 tips om koel te blijven én te genieten van de stad.

Rome kan een plakkerige en ongemakkelijke plek zijn in de zomer. Er is immers een goede reden waarom de inwoners van alle Italiaanse steden de stad vaak voor langere periodes verlaten – soms zelfs voor de hele maand augustus.

Maar niet alle inwoners van Rome kunnen de stad de hele zomer ontlopen. En toeristen hebben vaak alleen in de zomerperiode de mogelijkheid om te komen.

Ben je van plan om in juli of augustus naar Italië te komen (want heet wordt het uiteraard ook buiten Rome)? Leer dan van de volgende tips.

1. Vroeg opstaan

Misschien hou je niet van vroeg opstaan tijdens je vakantie, maar als je het wél doet zul je blij zijn. Je vermijdt drukte en wachtrijen en de temperaturen liggen een stuk lager. Beter om 6 uur ’s ochtends opstaan dan om 11 uur uit je nest te rollen en te ontdekken dat het al bijna 40 graden Celsius is.

Wakker worden met zicht op het Colosseum, hoe lijkt je dat?

De Romeinen doen dit zelf ook. Ze staan vroeg op om hun dingen te doen. ’s Middags tussen 13 uur en 16 uur rust iedereen uit en gaan ze eten. Veel kleine bedrijven en winkels doen de deuren dicht.

Bij zeer warm weer luidt het officiële advies zelfs om tussen 11.00 uur en 18.00 binnen te blijven (of in ieder geval buiten de zon).

Zodra je je batterijen hebt opgeladen, heb je genoeg tijd om te genieten van de bezienswaardigheden, winkels en attracties, omdat de meeste op zijn minst tot 20.00 uur open blijven.

2. Luiken dicht!

Dat vroege opstaan kun je mooi combineren met het opzetten van de luiken. Zo tussen 5 uur ’s ochtends en 9 uur ’s ochtend, daarna moet de luiken dicht om de warmte buiten te houden. Heb je een Romeins vakantieappartement? Dan weet je wat je moet doen!

Luiken dicht! (foto: Unsplash)

3. Doe als de Romeinen en hou een siësta

In veel Italiaanse dorpen en in de kleinere steden in er ’s middags nauwelijks iets te beleven. De straten zijn leeg, de luiken zijn dicht en de deuren van musea, kerken en andere attracties zijn op slot. En toch zie je er toeristen met hun ziel onder hun arm rondlopen, puffend en zuchtend vanwege de hitte.

Doe lekker mee aan de siësta (foto: Unsplash)

Je past je tijdens je vakantie maar beter aan door vroeg op te staan, dan wat activiteiten te ondernemen om je vervolgens voor een lange lunch en wat geluier in de hangmat of binnen de koelte van je agriturismo terug te trekken. Aan het eind van de middag komt het openbare leven weer op gang!

4. Dolce far niente

Over geluier gesproken: als je tijdens het hete seizoen afreist naar Rome of naar Italië in het algemeen, doe je er goed aan een andere belangrijke wijsheid van de Italianen te omarmen: dolce far niente. Ofwel: het zalige nietsdoen.

Geniet en doe het rustig aan (foto: Unsplash)

Plan de dagen tijdens je vakantie niet te vol, loop niet te hard, maar doe het juist op je gemak en rustig aan. Geniet van het moment. Je hoeft écht niet al die highlights van Rome in één bezoek aan de stad te zien.

5. Gebruik de fonteinen

Geen gesleep met plastic flessen water in Rome. Je kunt namelijk op letterlijk elke straathoek water uit de fonteintjes (fontanelle of nasone) drinken. Het water dat hieruit komt is hetzelfde water als uit de kraan komt. Het is schoon en lekker koel.

Overal is drinkwater in Rome (foto: Bruno – Flickr)

Er zijn ongeveer 2.000 waterfonteinen in de stad, dus je hoeft niet ver te zoeken om er een te vinden. Een handige en gratis manier om tijdens de hitte van de zomer verkoeling te vinden.

Bij veel kraantjes kun je de opening dichthouden met je vinger. Het water spuit er dan aan de bovenkant uit, zodat je beter kunt drinken. Pas er wel voor op dat je niet aan de kraan zelf gaat lopen lurken of je voeten in de fontein gaat wassen. Dit zal je door de Romeinen niet in dank worden afgenomen.

6. Ga ondergronds

We noemden deze tip ook al in ons artikel met zomertips voor Italië. Maar hier moeten we ‘m zeker even herhalen, want Rome is bij uitstek een stad die je ook vanaf de onderkant kunt ontdekken.

De Catacomben van Domitilla beslaan maar lieft 12 km aan ondergrondse tunnels op 4 niveaus onder de stad. De tunnels zijn gemaakt in de 2de tot de 5de eeuw. Je kunt er fresco’s en zelfs een ondergrondse kerk bewonderen.

Een andere ondergrondse bezienswaardigheid is de basiliek van San Clemente. Op het eerste gezicht lijkt ze op elke andere rooms-katholieke basiliek. Maar aan de binnenkant kun je afdalen tot wel 18 meter onder de grond.

7. Eet ijs en andere koele versnaperingen

Deze tip vind je vast beter dan die van het vroege opstaan. Zomer in Rome betekent ook dat je  minstens 2 keer per dag gelato mag eten. Besteed wat research aan waar je het lekkerste ijs van Rome kunt krijgen. En ja, daarvoor moet je nou eenmaal veel proeven, hè?

Grattachecca
Koele versnapering in Rome: Grattachecca (bron: througheternity.com)

Rome heeft ook zijn eigen unieke zomerse traktatie. Grattachecca is een kopje vers geschaafd ijs met siroop bovenop – het is geen granita, maar het is net zo verfrissend.

Probeer deze lekkernij bij La Sora Maria in Prati. Dit is de bekendste plaats die vandaag nog steeds grattachecca serveert. Je kunt ook terecht bij verschillende kraampjes, waaronder Tram Depot in Testaccio en Sora Mirella in Trastevere. Hier zijn de beste adressen om het zelf te proeven.

8. Ga ’s nachts bezienswaardigheden bekijken

Rome barst van de bezienswaardigheden. Maar waarom zou je die allemaal in de hitte van de zon moeten bezoeken? Sommige bezienswaardigheden zijn onder de maan eigenlijk veel betovender.

Geloof je ons niet? Bekijk dan eens deze foto’s van enkele van de beroemdste bezienswaardigheden van de stad die ’s nachts sfeervol worden verlicht.

Pak gewoon na het eten nog een ijsje of een terrasje en ga daarna voor een uitgebreide passeggiata. Het zal je verbazen hoeveel rustiger en koeler de stad ’s nachts is.

Wist je dat sommige reisorganisaties zelfs nachtelijke rondleidingen door het Colosseum aanbieden?

Rome by Night
Rome by Night: misschien nog wel mooier dan overdag (bron: Google)

Maar er is meer te doen ’s nachts! Rome is niet alleen de Eeuwige Stad, maar ook een stad die nooit slaapt. ’s Nachts vind je verschillende optredens en concerten op openluchtlocaties zoals het Auditorium Parco della Musica, ontworpen door Renzo Piano, waar het Roma Summer Fest plaatsvindt. Je kunt ook genieten van verschillende films in de open lucht.

9. Ga naar de zee of naar water in de buurt

Vanuit Rome is de kust niet ver weg. Pak de huurauto of een trein en je bent er zo. Sommige stranden zijn openbaar en kun je gratis bezoeken, voor andere stranden moet je betalen.

Collega-blogger Saskia heeft eerder al eens een mooi overzicht gemaakt van enkele van de prettigste stranden in de buurt van de stad.

Het strand van Ostia bij Rome
Het strand van Ostia bij Rome (foto: Wikimedia)

Zit je niet dicht bij de zee in de buurt? Dan vind je vaak ook op korte afstand wel een meertje, een stroompje of een rivier om jezelf in het water te koelen. Vraag het de locals, die kunnen je zeker helpen met tips.

10. Ga naar de bergen

Ook in de bergen kun je profiteren van wat koelte, maar je moet het dan wel wat hogerop zoeken. Je hoeft niet helemaal boven op de top te staan, ook bij die berghut halverwege voelt het vaak al een stuk aangenamer. En er zijn tal van plekken waar je een koele duik in een bergmeertje kunt maken. Of waar je je door een enorme waterval kunt laten verfrissen.

In het dal is het 34 graden Celsius, halverwege Monte Bianco is het nog maar 18 graden Celsius (foto: Edward Hendriks)

11. Blijf koel in het park

Aan parken geen gebrek in Rome! Hier stap je zo van de hete kinderkopjes af het groen in. Onder de schaduw van een boom kun je lunchen of bijkomen met een koud drankje.

Een van onze favoriete stadsparken is Villa Doria Pamphili. Locals komen hier om een rondje te rennen (maar natuurlijk niet op het heetst van de dag), om te fietsen, te picknicken of gewoon te relaxen tijdens de siësta.

Er is ook een meer, het Lago del Belvedere, waar je de schildpadden hun kopjes boven het water uit kunt zien steken.

Villa Doria Pamphili Mappa
Villa Doria Pamphili – plattegrond van het stadspark (bron: ilsegnoinrome.it)

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

American Sfoglino van Evan Funke

Italië in augustus