in ,

Delizioso! 29 tips om het Italië-gevoel vast te houden

27 tips om het Italië-gevoel vast te houden

Het was héérlijk, die laatste vakantie in Italië. Zo goed, dat je eigenlijk heimwee hebt. Mi manca l’Italia! Wanneer staat de volgende trip naar Italië eigenlijk gepland? Daar kunnen we bij Dit is Italië goed inkomen. Hebben we zelf namelijk ook. Daarom hier een aantal geweldige tips van de redactie waarmee je dat echte Italië-gevoel ook thuis in Nederland of België lekker lang vasthoudt. Zelfs midden in de winter!

1. Koffie zetten met een mokkapotje

Op vakantie heb je natuurlijk elke dag zo’n geweldige Moka Express gebruikt, die je in elk Italiaans huishouden (en in vakantiehuisjes) aantreft. Eenmaal thuis ga je daarmee gewoon lekker door. Een beetje Italiaans genot uit een koffiekopje!

mokkapotje-espressopotje

2. Espressootje?

Een fijne espresso uit je espressomachine na de maaltijd kan natuurlijk ook. Doe eens gek en zet er een lekkere sambuca bij. Of een grappa. Of een limoncello…

3. Een aperitivo invoeren

Dat zouden we meer moeten doen. Standaard om 17 of 18 uur een lekker drankje nemen met een hapje erbij. Instant Italiaans geluk!

4. Italiaanse wijn

Bij die aperitivo neem je natuurlijk een lekkere Italiaanse wijn of een ander Italiaans (alcoholvrij) drankje. Hmm, even een moment voor jezelf.

5. Later gaan dineren

Als gevolg van punt 3 kun je dan ook wel wat later gaan eten. Dat deed je in Italië tenslotte ook…

6. Italiaanser gaan eten

En behalve het tijdstip pas je ook het menu wat aan. Gewoon net even wat vaker lekker Italiaans eten. Niet alleen pizza en spaghetti, natuurlijk. Laat je inspireren door een goed Italiaans kookboek. We hebben er op de website al genoeg besproken!

7. Naar de Italiaan

Geen zin om Italiaans te koken? Dan dan eens gek en ga eens wat vaker naar een lekker Italiaans restaurant. Ja, dat kost wel wat. Maar vaker naar Italië op vakantie is ook niet goedkoop.

8. Italiaanse les

Dé manier om lekker in contact te blijven met Italië. Eindelijk eens die Italiaanse lessen nemen, die je eigenlijk al zo lang van plan bent om te gaan volgen. En gegarandeerd dat jou volgende Italië-vakantie nóg intenser wordt. Docent Italiaans Lotje Lomme kan je hierbij zeker verder helpen.

9. Italiaanse magazines

Duik lekker in (online) Italië-magazines zoals Dit is Italië. Dé manier om je elke dag, thuis, onderweg of op kantoor, een beetje in Italië onder te dompelen.

10. Doe iets met je vakantiefoto’s

Zonde om die vakantiefoto’s op je laptop te laten staan. Maak er een fotoboek van of laat ze als screensaver op je tv of pc voorbijkomen!

11. Pranzo!

Schotel je gezinsleden af en toe op zondag een warme lunch met pasta en een hoofdgerecht voor. Laat de wijn rijkelijk vloeien. En doe daarna een uurtje een dutje. Een echte aanrader, hoor!

italiaanse lunch

12. Een echte Italiaanse lunch

Maak een lekker Italiaans broodje. Met bijvoorbeeld pesto, mozzarella en tomaat. Of met prosciutto crudo. Of bresaola con rucola e scaglie di parmigiano… Het water loopt ons al in de mond.

13. Italië-posters in je kamer

Geef je woonkamer of slaapkamer een Italiaanse touch mee. Een leuke tip is bijvoorbeeld om een mooie ingelijste foto of poster met een Italiaans tintje op te hangen. Gebruik je eigen foto’s of kies een van de vele professionele beelden.

14. Kijk naar de Italiaanse tv

Zet gewoon eens die Italiaanse tv-zender op. Je hoeft niet per se te kijken. Als het lekker weer is, ga je gewoon buiten zitten met een drankje. Alleen het geluid al van de Italiaanse tv op de achtergrond. Dan ben je zó weer in Italië.

15. Luister naar de Italiaanse radio

Zet thuis de Italiaanse radio op. Dat kan natuurlijk makkelijk via internet. De Italiaanse nieuwsberichten en liedjes brengen je in no-time terug naar jouw tijd in Italië. Onze tips: Radio Kiss Kiss, Radio Italia en RTL 102.5.

16. Maak zelf verse pasta

Met je in Italië gekochte pastamachine! De geur van verse pasta alleen al.

17. Volg een kookworkshop

Het beste is natuurlijk een kookworkshop over Italiaans koken. Je kunt er ook eentje volgen tijdens je vakantie in Italië. Dan kun je het geleerde eenmaal thuis in de praktijk brengen.

18. Lekker naar buiten

In Italië was je waarschijnlijk veel buiten. Dat geeft je extra energie. Hou je vakantiegevoel vast en probeer deze gewoonte terug in Nederland of België vol te houden.

Lekker naar buiten

19. Verse broodjes bij de bakker

Haalde je iedere ochtend op de camping verse broodjes voor bij het ontbijt? Dat kun je hier ook doen. Gewoon ’s ochtends even langs de bakker voor een paar knapperige broodjes. Om die vervolgens lekker te beleggen met Italiaanse specialiteiten! Haal er een opvouwbare campingstoel en een thermosfles bij je doet gewoon alsof je aan het Gardameer zit.

20. Een bidet in je badkamer

Verbouw je badkamer en breng een bidet aan. Het lijkt wat rigoureus, maar het levert ook heel wat op qua Italië-gevoel. Je komt er tenslotte elke dag meerdere keren!

bidet in je badkamer

21. Lees een Italiaanse krant

Ken je een beetje Ital iaans? Probeer dan eens het nieuws te volgen aan de hand van een Italiaanse krant. Alle Italiaanse kranten hebben websites, waardoor je naar hartenlust kunt grasduinen. Een aanrader is ook de website News in Slow Italian.

22. ‘Fare la bella figura’

Kleed je eens extra goed voordat je de deur uitgaat. Je zult merken: je voelt je zekerder en je gaat vanzelf meer flaneren!

23. Blijf bij ‘la dolce vita’

Die andere Italiaanse wijsheid. Probeer na je vakantie een beetje in de relaxte modus te blijven. Laat de tv uit. Neem de tijd voor het eten. Maak ’s avonds een heuse passeggiata. Kortom, doe een beetje meer als de Italianen doen.

24. Luister naar de hits van jouw Italië-zomer

Zijn er liedjes die je meteen aan je vakantie doen terugdenken? Maak een playlist op bijvoorbeeld YouTube of Spotify (of zoek die van Dit is Italië op!) en laat de muziek je weer meevoeren naar Italië.

25. Zorg voor Italiaanse geuren

Geuren raken het diepste van onze hersenen. Daarom brengen geuren herinneringen ook zo levendig naar boven. Welke geuren doen jouw terugdenken aan je Italië-vakantie? De geur van pizza? Die van zonnebrandcrème? Zorg voor de juiste geur en verwelkom je Italië-gevoel.

26. Plan de eerste dagen na je vakantie niet te veel

Hou ruimte vrij in je agenda om nog even na te genieten. Om nog even helemaal niet te hoeven doen. Om nog lekker weg te dromen bij die fantastische vakantie in La Bella Italia.

het Italiegevoel - kleurrijke huizen

27. Italiaanse lekkernijen

Italië heeft een naam hoog te houden als het om eten gaat. En in het bijzonder in de decembermaand is er heel wat te smullen. Wat dacht je van de exotisch klinkende dolci panettone, pandoro of mandorlato?

Ga naar de supermarkt of groothandel en haal Italiaans lekkers in huis voor het einde van het jaar. Weer eens wat anders dan oliebollen en je krijgt er gegarandeerd een goed Italië-gevoel bij.

28. Haal méér Italiaanse sfeer in huis

Een olijfboompje of een agave in huis geeft instant Italiaanse sfeer. Maar je kunt het ook in terracotta kleuren van accessoires zoeken. Of in Italiaanse lampen. Of je hangt een schilderij met een Italiaans tafereel op een prominente plek in de kamer.

Misschien heb je zelf wel zo’n mooie foto gemaakt tijdens je vorige Italië-vakantie, dat die een uitvergroting waard is? Een van de beste manier om het Italië-gevoel tijdens de winter te krijgen, is om zo veel mogelijk Italiaanse sfeer in huis te halen!

29. Boek een nieuwe vakantie in Italië

Dat is natuurlijk de ultieme tip om het Italië-gevoel vast te houden: de weet dat je straks wéér gaat. Alleen al de voorpret van een nieuwe vakantie in Italië zorgt voor instant geluksgevoel. Uit onderzoek blijkt bovendien dat een paar kortere vakanties voor meer vakantiegevoel zorgen dan één lange vakantie.

Jouw tips voor hét Italië-gevoel?

Wat zijn jouw persoonlijke tips om het Italië-gevoel zo lang mogelijk vast te houden?

Foto’s: Pixabay/eigen archief

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dromen, durven, doen: op weg naar Italië – deel 7

campings italie aan zee

23 van de mooiste campings in Italië aan zee