in

Italië in februari

Naar Italië in februari? Carnaval en meer! (foto: Pixabay)

Wil je naar Italië in februari? Is dat een goed idee of een slecht idee? Is er wat te doen in de kortste maand van het jaar? En met welke weersomstandigheden moet je rekening houden? In dit artikel geven we je tips en adviezen over Italië in de maand februari.

Wat het weer betreft: je gaat niet speciaal voor het lekkere weer naar Italië in februari. Net als januari is februari een kille en natte maand. Behalve natuurlijk als je komt om te wintersporten in de Alpen of de Dolomieten. Er ligt zeker sneeuw en als je geluk hebt krijg je er ook nog wat zon bij.

Veel Nederlanders en Vlamingen kiezen ervoor om hun carnavals- of voorjaarsvakantie in de sneeuw door te brengen. En wintersporten met wat Italiaanse flair kan uitstekend voor zowel beginners als gevorderden. Hier zijn een paar magische wintersportparadijzen die misschien ook wel op jouw verlanglijstje staan.

In Rome is het alsnog druk in februari (foto: Wikimedia)

Februari: lekker in het laagseizoen

Het is logisch dat je in de winter naar Italië afreist als je op de ski’s of snowboards gaat staan. Maar wat als je leuke stadjes wilt bezoeken, musea wilt bekijken en van de mediterrane keuken wilt genieten? Heb je er dan in deze tijd ook wat te zoeken?

Wel als je flink wilt besparen op reiskosten. Februari is echt laagseizoen, behalve voor de skigebieden dan. Buiten de vakanties kun je vliegtickets en accommodaties voordelig boeken. Al moet je er wel rekening mee houden dat de prijzen met carnaval (Carnevale) op sommige populaire bestemmingen weer toe kunnen nemen.

Meer tips om te besparen op je Italië-vakantie lees je hier.

En als je het hebt over carnaval in Italië, dan heb je het natuurlijk vooral over Venetië. Velen komen speciaal voor het carnaval hierheen en dat heeft zo z’n uitwerking op de tarieven voor overnachtingen. In plaats van rustiger is het hier juist (nog) drukker in de weken rond carnaval. Er zijn dan ook vrijwel de hele maand activiteiten op het gebied van carnaval, maar voor veel feesten moet je wel flink in de buidel tasten.

Een reden voor reizen in februari (of januari) kan ook de uitverkoop zijn. Deze duurt nog tot ongeveer medio februari en biedt soms leuke kleding voor weinig geld. Wil je shoppen, dan zou je moeten kiezen voor een trip in de eerste helft van de maand.

Winteruitverkoop in Italië: let op de borden met saldi (bron: parcofiore.it)

Je moet je er wel op instellen dat je in de winter reist. Dat kan zo z’n voordeel hebben op de drukte in de toeristische gebieden, maar het kan ook betekenen dat bepaalde attracties gesloten of minder aantrekkelijk zijn. En dat je niet kunt genieten van de beroemde Italiaanse landschappen, omdat die er nu nog wat doods en grauw bij liggen.

Februari is daarom zeker geen maand voor iedereen.

Het weer in februari

Over het algemeen is het kil en vochtig in februari. In de hooggelegen gebieden valt sneeuw. In Noord-Italië kun je ook in lager gelegen gebieden met sneeuw te maken krijgen, maar in Midden- en Zuid-Italië is dat wel een zeldzaamheid.

Het kan er ook flink nat zijn. Het algemene advies is om rekening te houden met kou en regen tijdens je verblijf. Dat hoeft geen probleem te zijn als je steden bezoekt en ook veel tijd in musea en winkels door gaat brengen. Maar uitgestrekte buitengebieden zoals Pompeï bij de Vesuvius wil je in deze tijd mogelijk vermijden.

Aan het einde van de maand februari is het niet uitgesloten dat je een paar zonnige dagen mee zult maken, waarbij de zon op je huid al een beetje warm aanvoelt (maar je toch nog net geen zin krijgt om je winterjas uit te doen).

Maximale gemiddelde temperatuur in februari (bron: ilmeteo.it)

De gemiddelde temperaturen in Italië in februari zijn:

  • Noord-Italië: -4-5 ° C
  • Midden-Italië: 5-13 ° C
  • Zuid-Italië: 10-16 ° C

De hoogste gemiddelde temperaturen voor de stad Rome komen op ongeveer 13 graden Celsius, maar normaal is ook rond de 3 à 4 graden. Wel heeft Rome in februari al zo’n 4,5 uur zon per dag. Tussen de buien door kun je dus meestal ook wel van wat blauwe lucht genieten.

Wil je meer zon en warmte? Dan kun je beter nog even wachten tot maart of april, wanneer het in Italië vaak al echt voorjaar is.

Wat is er te doen in februari?

Februari is een rustige wintermaand in Italië, behalve in de skigebieden en in de regio’s waar carnaval groots wordt gevierd.

Carnaval – 40 dagen voor Pasen – is verreweg het grootste evenement in februari. Maar niet echt in de openbaarheid zoals in Zuid-Nederland. In Italië zijn er in verschillende dorpen en steden wel grote optochten met praalwagens.

Ben je een fan van grootse optochten? Dan moet je eens in de Toscaanse kustplaats Viareggio gaan kijken. Zoals het van oudsher hoort, worden lokale en landelijke problemen en politici op de hak genomen.

Carnaval in Viareggio met indrukwekkende praalwagens (foto: Wikimedia)

Verwacht in Italië echter geen zuipfeest. De alcoholinname is ook met carnaval beperkt en veel feesten zijn privéfeestjes of evenementen waarvoor je flink moet betalen. In andere steden is carnaval dan weer vooral een kinderfeest, zoals in Rome.

Wil je naar Italië voor het carnaval, zoek dan van tevoren goed uit wat je wilt zien en doen. Maak een programma en koop vooraf kaarten om teleurstellingen te voorkomen.

Het Festival van San Remo is ieder jaar in het begin van februari in deze Italiaanse badplaats. De winnaar van die Italiaanse liedjes-festival mag Italië traditioneel op het Eurovisie Songfestival vertegenwoordigen.

Hoewel Valentijnsdag op 14 februari niet echt een ding is in Italië, maakt de stad van de liefde Verona, hier graag een uitzondering op. Op Valentijnsdag en de dagen eromheen worden er door heel Verona allerlei activiteiten voor jou en je partner georganiseerd. Dat alles onder de noemer Verona in Love.

Op Piazza dei Signori is een markt waar je handgemaakte producten kunt kopen. Op Piazza Brà kun je terecht voor allerlei chocoladegerelateerde producten. Ook zijn de verschillende bezienswaardigheden met korting te bezoeken. En dan zijn er nog de feesten waar de rode hartjes niet van de lucht zijn. Dus als je eens heel romantisch wilt doen, weet je waar je moet zijn…

Voor meer informatie over Verona in Love en het programma kijk je op: www.veronainlove.it.

Maria-Lichtmis op 2 februari is een van de oudste religieuze festiviteiten in het land, met een heidense oorsprong. Vóór het christendom vierden de Romeinen tussen 15 en 18 februari de Lupercalia; aan het einde van het festival liepen vrouwen met kaarsen en fakkels door de stad om de boze geesten af te schrikken.

Candalora of Maria-Lichtmis: 2 februari (foto: Pixabay)

Een van de grootste religieuze vieringen ter wereld vindt plaats op 4 en 5 februari in Catania op Sicilië. De lokale heilige Sint Agatha (Santa Agata), overleed op 15-jarige leeftijd in het jaar 252 na Christus. De stad eert haar met een mis en een processie met een zilveren rijtuig naar Monte Sangiuliano. Vanzelfsprekend is er ook ruimschoots lekker eten, wijn en vuurwerk.

In het weekend rond Valentijnsdag (geen groot feest in Italië) is er een Chocoladefestival op Piazza Santa Maria Novella in Florence. De lekkerste chocolade en de bijzonderste creaties worden in tientallen stands aan het verlekkerd kijkende publiek geshowd.

In februari bloeit de amandelbloesem op Sicilië. Bezoek Agrigento en bewonder de versierde balkons. Het Sagra del Mandorlo in Fiore is het amandelfeest en hier geniet je van lekker eten en festiviteiten als optochten, optredens en vuurwerk.

In verschillende steden en dorpen kun je deze periode ook genieten van andere foodfestivals. Lokale inwoners van je bestemming zullen je er graag meer over vertellen.

Reis je in februari af naar een grote stad in Italië? Dan is er altijd wel wat te doen. In de dorpen en op het platteland moet je rekening houden met een heel rustige maand.

Naar Italië in februari? Onze tips

Welke bestemming kies je als je in februari naar Italië afreist? Hier hebben we een aantal tips voor je.

Sicilië en Sardinië

Zo veel mogelijk mediterrane zon pakken tijdens je winterse verblijf in Italië? Ga dan ‘overwinteren’ op Sicilië of Sardinië. De extra uren zon op deze plekken doen je sowieso goed. Wil je het het minst koud hebben, dan kun je het beste naar Sicilië gaan. De amandelstruiken staan waarschijnlijk al in bloei!

Mooie beelden vanaf Sicilië in januari

Venetië rond carnaval

Altijd al eens willen genieten van die prachtige kostuums en carnavalsmaskers? Maak dan van de gelegenheid gebruik om naar Venetië te gaan. Dit is ook die magische tijd van het jaar waarin de mist laag over de grachten van Venetië hangt. Qua kosten kun je wel het beste buiten Venetië verblijven.

In Ivrea wordt het carnaval traditioneel afgesloten met een heuse Sinaasappeloorlog. Verschillende teams gaan elkaar te lijf met de appeltjes van oranje. Het is het grootste voedselgevecht van het Middellandse Zeegebied.

Citytrips

Net als in januari zijn de rijen in februari in Rome het kortst. Rustig wordt het nooit, maar als je altijd al eens het Pantheon en de Sixtijnse Musea in Vaticaanstad hebt willen bezoeken, is nu de tijd.

Voor shopliefhebbers is een bezoek aan Milaan tijdens de uitverkoop een must. Zo tegen het einde van de sale-periode in het midden van februari krijg je de beste prijzen! Let op de borden met saldi.

Ook in Florence zijn de wachttijden voor de attracties kort. Lekker de Dom en de Uffizi bezoeken zonder de hordes andere toeristen. Is het koud buiten? Je vermaakt je in Florence opperbest in de beschutting van paleizen, kerken en musea.

Een andere aanrader als je op skitrip naar de Alpen gaat (of zomaar als citytrip voor een dag of drie): Turijn. Sla zeker het prachtige Filmmuseum met z’n glazen lift naar het dak van de stad niet over.

Mole Antonelliana: het markeringspunt in Turijn (foto: Wikimedia)

Of reis wat verder naar het zuiden en breng een bezoek aan de meest rauwe van alle Italiaanse steden: Napels. Februari is een perfecte tijd om van de lekkerste pizza ter wereld te proeven en een opera bij te wonen in Teatro San Carlo.

Zeldzame wintertaferelen op Sicilië

Let op: winterperiode!

Naar Italië reizen in februari betekent ook dat je er rekening mee moet houden dat veel attracties en musea in Italië nog een winterprogrammering aanhouden of zelfs geheel gesloten zijn.

Zo is een groot pretpark als Gardaland bij het Gardameer tot eind maart gewoon helemaal dicht. Zijn bepaalde bezienswaardigheden belangrijk om te bezoeken voor je? Check dan zeker de openingstijden in de periode waarin je wilt reizen.

Wil je meer mensen en levendigheid om je heen? Zoek dan de populaire bestemmingen op waar altijd veel toeristen heen gaan: Rome, Florence, Venetië, Milaan, Napels.

Deze verkeersborden wijzen je op de verplichte winterbanden in Italië

Ga je met de auto? Dan moet deze voorbereid zijn op de winter in Italië. Winterbanden in Italië zijn verplicht van 15 november t/m 15 april in bepaalde gebieden. Blauwe of groene borden wijzen je op deze verplichting.

Banden met M+S-codering gelden in Italië als winterbanden. In de wintersportgebieden kan daarnaast een verplichting op sneeuwkettingen gelden.

Hoe lijkt het jou om in februari naar Italië te gaan? Heb je hier misschien al ervaring mee? Laat ons weten wat jouw tips zijn!

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Column: ‘che cazzo’ – wijn proeven op z’n Italiaans

Gratis Italiaans leren - Gratis Italiaanse les - Gratis online cursus Italiaans

Gratis Italiaans leren: de beste gratis online cursussen Italiaans