in ,

Mooi mediterraan van Jansen & Jansen

Mooi mediterraan van Jansen & Jansen (foto's: Lotje Lomme)

Een cardioloog die met haar zus een kookboek schrijft over gezond eten. Daar was ik wel nieuwsgierig naar. Bij Uitgeverij Fontaine verscheen dit najaar het kookboek Mooi mediterraan. Gezonde vetten en suikers en natuurlijke producten: daarmee wordt ook het Italiaanse menu geassocieerd.

De inhoudsopgave van Mooi mediterraan

Aftreksel van de Italiaanse keuken

Bij mij thuis in ieder geval niet. Wij eten dikwijls een aftreksel van hoe de Italiaanse keuken er daadwerkelijk uitziet. Wij eten de pizze, piadine en pasta (streetfood en voorgerechten) als main dish, simpelweg omdat ik niet de tijd heb om een driegangenmenu te presenteren, omdat het lekker is (en wellicht verslavend) en omdat mijn kinderen het lekker vinden.

Voedsel rijk aan ongezonde enkelvoudige suikers, zo leer ik van Janine Jansen en Annemieke Jansen, de auteurs van Mooi mediterraan. Wij eten weliswaar weinig producten uit pakjes en zakjes, maar vooral de grote hoeveelheden bloem in voorgenoemde maaltijden zorgen er ook voor dat ik 5 kilo te zwaar ben en dat ik mijn kinderen niet een gezonde levensstijl bijbreng.

Vegetarisch en veganistisch in de Italiaanse keuken

Wat is gezond eten?

In de inleiding van het boek word je bij de hand genomen over koolhydraten, vetten en eiwitten en hoe je daarbij een gezond eetpatroon kunt ontwikkelen. Ook wordt er een medische blik gegeven op verschillende soorten diëten. Wat werkt wel en wat werkt niet? De mediterrane levensstijl komt dan goed uit de bus.

Ik kom erachter dat ik moet minderen met die bloem en meer kikkererwten, bonen en linzen moet eten voor langzamere koolhydraten. Veel groenten natuurlijk, en vlees en vis. Vlees sla ik over, want ik ben vegetarisch dus ik stort me op verschillende recepten met peulvruchten.

Kikkerwten met gefrituurde uienringen

Het valt me zwaar enthousiast te worden van dit gezonde eten. Ik merk dat er veel barrières zijn. Linzenpuree, bonenbolognese, tuinbonengalettes, kikkererwtenblini’s, vegahamburgers met kidneybonen, groentelasagna zonder pasta, salade’s en het nieuwjaarsgerecht linzen met worst…

De foto’s zijn mooi, maar mijn enthousiasme krimpt. Mijn Nederlandse papillen schreeuwen om meer uitgesproken smaken. Vet, suiker en zout, kruiden en specerijen.

Mijn hindernis

Ik heb 2 kinderen. Tegen de een kan ik zeggen dat hij zijn bord leeg moet eten en hij doet het. Groenten vindt hij lekker en hij vindt het geen probleem iets nieuws te proberen. Op zijn 6de besloot hij vegetarisch te worden en hij heeft geen enkele moeite zich aan zijn eigen overtuiging te houden.

De ander heeft een voorkeur voor pannenkoeken met stroop, pizza margherita, piadine met kaas, hamburgers met ketchup, gekruide kippenpootjes en polpette della mamma. Elke dag zit zij een uur aan tafel omdat zij haar bord leeg moet eten, wat dan voor de helft lukt. Aan groenten heeft zij een broertje dood. Ze pulkt aan het velletje van haar geroosterde tomaten en draadjes van groenten vervullen haar met afschuw.

Anekdotisch bewijs voor een wetenschappelijk feit. Mensen verschillen. Ik heb een grote liefde voor enkelvoudige suikers en heb weinig zelfdiscipline als het op eten aankomt. De kookboeken kunnen dan nog zo mooi zijn, wetenschappelijke feiten zijn voor mij niet genoeg om mij van eetpatroon te veranderen.

Ik heb het ook geprobeerd met een psychologische app gericht op gedragsverandering, maar ook daar kwam met de intrede van corona de klad in. Ik ben kwetsbaar voor slechte eetgewoonten die ik opzoek in tijden van stress.

Waar kun je deze Italiaanse ingrediënten vinden?

Kleine successen vieren

Gelukkig heb ik wel 2 gerechten gevonden met langzame koolhydraten die ik wel lekker vind dankzij Jansen & Jansen. De vegaburger en een linzensalade. En in plaats van risotto met bietjes en gorgonzola kan ik ook wel volkorenbasmati gebruiken, zoals ze suggereren.

De smaak wordt dan toch overheerst door bietjes en gorgonzola. Ik werk nog aan mijn verfijnde smaak en aan het recept van Jansen & Jansen voeg ik wat koriander toe aan de vegaburger en wat azijn en provola aan de linzensalade. Gezond eten en genieten van de smaak van pure linzen en bonen, dat is voor mij un po’ troppo.

Wel ga ik ook mijn andere kookboeken nog eens napluizen op lekkere peulvruchtengerechten. Die komen dan wel wat vaker op het menu als mijn verstandige ik het voor het zeggen heeft. In plaats van de gebruikelijke recepten met bloem. En daarmee boek ik toch een succes.

Mooi mediterraan – Vier het leven en val af!
door: Janine Jansen, Annemieke Jansen
256 blz.
€ 24,99
Fontaine Uitgevers, juni 2020
ISBN 9789059565500

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen Italiaans in Schoonhoven.

Van oorsprong is ze docent Geschiedenis, maar ze ging zo lang door met Italiaans leren totdat ze zelfs haar lesbevoegdheid haalde.

Daarnaast bakte ze Italiaanse taarten voor een Nederlands café, tolkte ze voor een Italiaanse kunstenares, vertaalde gedichten van Alda Merini, maakte verse lasagna voor Stichting Thuisgekookt en gidste ze Italiaanse toeristen door de Keukenhof.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primo Appuntamento – First Dates in Italië

olijvenoogst

Column: olio nuovo in Sabina