in , , , , , ,

De 10 mooiste plekken op Sardinië, Sicilië en Elba

Ontdek het zelf tijdens de gratis eilandenbeurs EilandenPlaza

Foto Cala Rossa, Favignana (Sicilië): Edward Hendriks

Goed, een artikel over de 10 mooiste plekken op de grote Italiaanse eilanden. Een hele uitdaging!

Allereerst maar even afbakenen wat de grootste eilanden dan eigenlijk zijn. Natuurlijk Sicilië en Sardinië, die zijn bijna even groot en vergelijkbaar met de oppervlakte van België.

Het derde eiland Elba – onderdeel van de Toscaanse eilandenarchipel – is beduidend kleiner, maar wel het derde in grootte en zeker de moeite waard!

Lees maar even mee wat je écht moet zien. De 10 mooiste plekken op Sardinië, Sicilië en Elba, in willekeurige volgorde.

Sardinië, Giganti di Monte Prama

Nog niet zolang geleden zijn er opgravingen gedaan nabij Monte Prama in Cabras nabij Oristano. Toen een boer in 1974 op zijn land een groot stenen hoofd vond wist hij niet dat zijn vondst en de daarna gedane opgravingen de gangbare theorie over de historie van het Middellandszeegebied lieten wankelen.

Pas in 2011 werden de gigantische beelden voor het eerst getoond en staan nu in een klein museum in Cabras en een ander deel in het archeologisch museum in de hoofdstad van Sardinië: Cagliari. Om de grote krijgers weer ‘in elkaar te zetten’ was 8 jaar restauratie nodig, maar toen waren er 28 beelden en zestien modellen uit meer dan 5.000 fragmenten gerestaureerd.

De grotten van Sardinië

Grotta di Nettuno in het noordoosten nabij Alghero onder de majestueuze Capo Caccia is een van de bekendste grotten. Maar er zijn nog zeker vijf van dergelijke grote grotten die bezocht kunnen worden. De grotten die je onder andere met de boot kunt bezoeken nabij Dorgali zoals Grotto dei Bue Marino of Grotta Su Marmuri nabij Ulassai. De laatste is wat minder bekend – ze zijn pas eind jaren 80 van de vorige eeuw ontdekt – maar met grotere kamers.

grotten van sardinie

De grotten zijn inderdaad immens en indrukwekkend. Aangevoerd door de gids schuifel je door de ruime kamers, langs zuilen en kolommen, stalagmieten en stalactieten, over glibberige paden, trappen en vlonders. In twee talen wordt er uitleg gegeven over de waterstand, de namen van de kamers zoals Mirror Room en Cactus Room of namen van diverse gesteenten zoals De Draak en Mickey Mouse. In het zuidwesten van Sardinië heb je ook nog een drietal mooie grotten.

Sardinië, Fonni

Fonni is om meer dan één reden een bekend dorpje. Ten eerste is het het hoogste dorpje op het eiland, ligging op 1.000 meter hoogte. Ten tweede valt hier altijd als eerste sneeuw, zo half november en ten derde is het ook bekend om zijn muurschilderingen. Niet zo bekend als het in de buurt gelegen Orgosolo, maar er zijn meer dorpen op Sardinië die prachtige muurschilderingen vertonen.

muurschilderingen sardinie

Heel veel huizen en muren zijn voorzien van een muurschildering met diverse onderwerpen: religieuze, heldhaftige, maar ook bijvoorbeeld een geheel geschilderde huizenrij op een blinde muur of mensen geschilderd op een niet bestaand balkon.

Het Nuraghe-complex op Sardinië

Het Nuraghe-complex Su Nuraxi in Barumini, dat is een echte must-see. En als je hier niks aan vindt, dan hoef je ook niet meer naar de andere nuraghi, want dit is een van de best geconserveerde van het eiland dat er zo’n 7.000 telt. En als je op het ‘Isola del Nuraghi’ bent geweest, dan moet je toch tenminste een keer ‘zo’n ding’ hebben gezien.

nuraghe op sardinie

Er zijn er nog een paar honderd min of meer bewaard gebleven en enkele zijn te bezoeken met een gids. Die kan je uitleggen hoe en waarom deze bouwwerken met torentjes ontstaan zijn. De meeste zijn echter bouwvallen, vele hebben slechts één (afgebrokkelde) toren, maar er zijn ook Nuraghi die hele vestingen geworden zijn met een defensietoren en al. De Nuraghe op de foto is die nabij Ilbono, nuraghe Scerì, alwaar de tuinman een rondleiding gaf.

Scala dei Turchi op Sicilië

De natuur van Sicilië blijft vaak onderbelicht. Het zijn de tempels en de oude opgravingen die in de reisgidsen als eerste de boventoon voeren. Of de Etna wordt als eerste genoemd. En dat is eigenlijk ook een natuurverschijnsel. Maar Sicilië heeft ook prachtige kustlijnen, die hier en daar voor betovering zorgen.

scala dei turchi

Neem bijvoorbeeld de Scala dei Turchi. Je hebt haast een zonnebril nodig tegen de verblinding van de zon op de witte getrapte kliffen. Zo maar uit het niets is de kust hier gevormd uit de prachtige witte krijtsteenachtige soort ‘marna’. De klif, de zogeheten ‘Trap der Turken’, bevindt zich aan de zuidkust op zo’n achttien km van de tempels van Agrigento. Zeker even uitstappen!

Sicilië, Savoca

Als je het over Sicilië hebt dan ligt het woord maffia ook al gauw in de mond en kom je niet om The Gotfather ofwel Il Padrino heen. Opnamen voor het Sicilië-deel van de film werden geschoten in en om het dorpje Savoca ten noorden van de badplaats Taormina. Het lijkt net of de filmset van toen nog aanwezig is.

savoca sicilie

Datzelfde geldt voor Forza d’Agro, een oud dorpje, op een half uurtje afstand van Savoca, met vele smalle, steile straatjes. Samen met Savoca vervulde dit plaatsje een dubbelrol als stand-in voor Corleone, hetgeen ten tijde van de opnamen al veel te modern was. Behalve deze wereldberoemde film is Savoca ook nog bekend om een eigenzinnige kunstenaar die het halve dorp als tentoonstellingsruimte gebruikt, bijzonder dat dit nooit in gidsen wordt vermeld.

Sicilië, Eolische Eilanden

Lipari-Stad is een leuk dorpje met van alles wat je als toerist wilt hebben, inclusief de opdringerige uitbaters van scooters, kamers, boten enzovoorts rond de aankomsthaven. Want dit dorpje ligt op een van de Eolische eilanden en is vernoemd naar het eiland Lipari. Veel leuke eettentjes, diverse (souvenir)shops, boetiekjes, groente- en fruitstalletjes, fout geparkeerde auto’s en een burcht waar je vele eeuwen tegelijk kunt zien. Twee kleine havengebieden, leuke terrasjes en veel specialiteiten. Wat betreft ijs is dat graniti di gelsi (moerbeivruchten) en van de vis: scarpa, de zwaardvis.

eolische eilanden sicilie

Verder struikel je over de excursies naar Stromboli, Panarea, Salina, Vulcano en de andere Eolische Eilanden: Filicudi en Alicudi. Er zijn tal van mogelijkheden, dus of het zijn er te veel en je ziet door de bomen het bos niet meer, of je kiest er gewoon eentje. Neem bijvoorbeeld het buureiland Salina. En dat eiland heeft zeker mooie plekjes. Dat heb je met die vulkanische eilanden: die kleurenpracht in de gesteentes. Dieprood, felgeel, lichtgroen, staalblauw, alles komt voorbij. In grotten, spelonken, doorkijkjes en kliffen. Wat dat betreft maakte vooral ‘de achterkant van Lipari’ veel indruk op mij.

Sicilië, Riserva Naturale Orientata dello Zingaro

Sicilië kent verschillende nationale natuurparken. Het Riserva Naturale Orientata dello Zingaro is niet zo bekend, maar wel goed voor een leuke, mooie en lange wandeling. Dit park lig in de noordwestelijke hoek van Sicilië, bij Scopello. Langs het wandelpad zijn er diverse musea en tentoonstellingen afgewisseld met strandjes waarbij je een flinke trap naar beneden moet nemen. Of een grot waarvoor je dan weer een zijpaadje bergop moet nemen.

Riserva Naturale Orientata dello Zingaro

Trek voor dit uitje maar gerust een dag uit! Je kunt er komen via Scopello en de SP63, maar je kunt ook eerst helemaal naar de kaap (Cala Rossa) rijden via de SP16 en dan weer een stukje terug via de SP63.

Elba, Marina di Campo

Op Elba zijn eigenlijk maar zes kleine stadjes die ertoe doen. Daarvan is Marina di Campo een van de meest aantrekkelijke. Het ligt in een gebied dat aan de ene kant uitkijkt over zee en aan de andere kant aankijkt tegen de grootste berg van Elba: de ruime 1.000 meter hoge Monte Capanne.

Marina di Campo Elba

Deze berg is voor wandelaars en mountainbikers een prachtige puist op het bergachtige eiland. Er is zelfs een kabelbaan die je naar boven kan brengen. Marina di Campo heeft een heerlijk strand zonder kiezels, een paar gezellige straatjes, een haventje, een oude toren en gezellige restaurantjes. Het is kortom een heerlijk slenterstadje en een prima uitvalsbasis voor die hoek van Elba.

Elba, Capoliveri

Het noemen van een deel van Elba doet gelijk de andere delen te kort. Overal kan er gemountainbiked en gewandeld worden, maar ook is het genieten geblazen van de prachtige uitzichten. Dat maakt dit eiland ook zo fraai. Capoliveri is een dorpje dat ligt op de zuidoostpunt van het eiland. Vanuit het dorpje dat ook een museo del mare (een zeemuseum) heeft, kun je nog verder afzakken.

Elba, Capoliveri

De kleur van het landschap veranderen steeds, duidelijk is dat hier ijzer in de bodem zit. Rood en gemineraliseerd zand leiden je naar de restanten van de oude mijnbouwfabrieken (Calamita Miniere di Capoliveri en Minera del Vallone) die opengesteld zijn voor het publiek. Je kunt zelfs met een pikhouweeltje zelf een stukje ijzererts delven. Als je de hoop hebt de kaap rond te kunnen rijden, dan kom je bedrogen uit. Behalve als je op de mountainbike bent zul je dezelfde onverharde weg terug moeten nemen. Bij mooi weer zie je Isola di Monte Cristo goed liggen.

Kom naar EilandenPlaza als je meer wilt weten!

Wil je meer te weten komen over deze prachtige eilanden en hun mooiste plekken, kom dan naar EilandenPlaza, de speciale vakantiebeurs voor Corsica, Sardinië, Sicilië en Elba. Tevens ook voor het Franse Corsica. Dit evenement met exposanten, presentaties, producten en proeverijen speelt zich af op 3 en 4 februari van 10.00 uur tot 17.30 uur in de Broodfabriek in Rijswijk. Toegang gratis!

Meer informatie vind je via de onderstaande link.

Tekst en foto’s door Wilbert Geers – EilandenPlaza.nl

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onderzoek vooruitzicht op vakantie maakt je het gelukkigst

Onderzoek: vooruitzicht op vakantie maakt je het gelukkigst

Het vlekkenmysterie

Column: het vlekkenmysterie