in , , , , ,

Eten in Piëmont, hoe hoort het eigenlijk?

Eten in Piëmonte, Italië

In tegenstelling tot in Nederland kun je in Italië bijna altijd en overal lekker eten tegen betaalbare tarieven. Toch kan een beetje praktische raad in sommige gevallen geen kwaad.

Bar

Bijna elk dorp, hoe klein en onooglijk ook, heeft zijn eigen bar waar je een eindeloze waaier aan koffiemogelijkheden vindt, net als veel keuze aan wijn, bier, likeur, frisdrank en nog veel meer.

Vele bars hebben ze een soort ‘uitstalraam’ met koffiekoeken, croissants, focaccia en taart waaruit je zelf iets mag nemen, als ontbijt bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er steeds panini te krijgen (belegde broodjes) of toast (‘onze’ croque monsieurs) maar meestal (zeker als er ‘tavola calda’ vermeld staat) is er ook ‘echt’ eten te bestellen, zoals salades, pasta, kaas-charcuterieschotels, soms zelfs eenvoudige dagschotels.

De meeste bars zijn van ’s morgens zeer vroeg tot ’s avonds laat doorlopend open. Leuk is dat er bijna altijd rond het aperitiefuur (tussen 17.30 uur en 19.30 uur, soms ook ’s middags) hapjes voorzien zijn waar je zelf à volonté van mag nemen. Soms krijg je een bordje met een assortiment, je hoeft daar niet voor bij te betalen.

Pizzeria

Pizza uiteraard, de lekkerste ter wereld en vanaf 4 (!) euro tot een maximum van 9,50 euro. Normaal gesproken kun je in pizzeria’s ook eenvoudige pastagerechten of meer krijgen, andere hebben dan weer uitsluitend pizza of farinata (lokale specialiteit op basis van kikkererwtenbeslag, het proberen zeker waard, eerder als hapje).

Wees niet verbaasd als je op de kaart de keuze ziet tussen witte en rode pizza, de bianca is gewoon zonder tomatensaus. Een voordeel is wel dat ze meestal al open zijn vanaf 19.00 uur en in ieder geval vanaf 19.30 uur.

pizzeria

Ristorante en trattorie

Op het menu vind je antipasti, primo, secondo, contorni en dolci. Als je dat allemaal na elkaar hebt kunnen opeten zul je op zijn minst de volgende dagen geen honger meer hebben. Laat je niet leiden door de gedachtegang dat je in een Italiaans restaurant inderdaad alles na elkaar moet nemen, een volledig menu nemen is echt geen vereiste meer.

Alles kan en mag, vragen staat altijd vrij maar in zo goed als alle gevallen zijn ze akkoord met elke wens van de klant. Als je dus enkel een primo wilt en misschien een dessert kan dat perfect, een tafelgenoot kan gaan voor 2 antipasti en een secondo, nog een ander voor pasta en secondo.

Het enige waar je in dergelijke gevallen moet opletten is om duidelijk te maken wie welke schotel op welk moment samen met de anderen wil krijgen, anders loop je het risico dat er één nog aan de primo zit en de andere al het dessert geserveerd krijgt.

Antipasti

Antipasti zijn meestal kleinere porties van lokale specialiteiten, normaal vind je ook een antipasto misto op het menu, wat een selectie is van alles wat ze te bieden hebben en een uitstekende kennismaking. Je kan probleemloos vragen om één portie te krijgen voor 2 personen, meestal zullen ze je dan zelfs voor de tweede persoon extra bestek geven.

Primo

Primo is altijd pasta of risotto, normaal noemen ze je eerst alle pastasoorten op die ze kunnen bieden (tagliatelli, gnocchi, ravioli…) en vervolgens de sauzen die er mee samen kunnen gaan (altijd is er pesto, tomaat of ragu (vlees-tomaat, een beetje te vergelijken met een simpele bolognaise). Let op: Italianen houden van pasta dus deze porties zijn meestal behoorlijk groot. Ook één pasta om met 2 te delen kan gerust.

Secondo

Secondo is het ‘gevaarlijkste’. Dat is de zogenaamde hoofdschotel van vlees of vis maar behalve in sommige uitzonderingen krijg je een bord met inderdaad enkel vlees of vis op, niets van groenten, aardappelen of rijst.

Daarvoor dienen namelijk de contorni, de ‘bijgerechten’ (meestal keuze uit aardappelen in de oven, soms frietjes, sla (groen of met tomaat), gegrilde of gestoomde warme groenten).

Mijn eerste kennismaking met een echt Italiaans restaurant betekende dat ik forel had besteld en inderdaad een bord kreeg met daarop een integrale gegrilde forel, niets meer, niets minder.

Ik wachtte net zolang tot er ‘iets’ bij zou komen (frietjes, een slaatje, whatever) tot mijn vis koud was en de bediening mij met vreemde ogen aankeek. Lesje geleerd in ieder geval.

pizza

In algemene regel geldt trouwens dat wat je op het menu leest ook letterlijk is wat op je bord komt, saus met paddestoelen en look is echt louter paddestoelen en look, geen ui, geen peterselie, geen room… Anders zouden deze ingrediënten ook op de kaart vermeld staan.

Dolce

Tot slot, de dolci of desserts die in onze streek uitermate lekker zijn zodat je maar beter zorgt dat je nog een plekje hebt vrijgehouden: pannacotta, notentaart, tiramisu, ijs, (lauwe) chocoladetaart en nog veel meer. Volgens Natascha heeft haar maag een afzonderlijk compartiment voor desserts zodat ze nog zoveel mag gegeten hebben als ze wil, toch kan er altijd een dolce bij.

Soms zijn er ook degustatiemenu’s mogelijk (al dan niet met aangepaste wijnen inbegrepen die in prijs variëren van 25 tot 45 euro per persoon) waarvoor een grote honger toch wel nodig is.

Een leuk extraatje is dat de meeste restaurants over een zeer uitgebreide wijnkaart beschikken, het is hier niet voor niets een vermaarde wijnstreek. Even leuk is dat de goedkoopste fles al begint bij 7 of 8 euro, maar dat je soms net zo goed een Barolo van 200 euro kan vinden.

Coperto?

En inderdaad, bijna overal betaal je ook ‘coperto’, dat is een toeslag van 1 tot 2,5 euro per persoon voor het ‘bestek en het brood’. Het voordeel is dan weer dat er achteraf geen extra fooi meer wordt verwacht.

Dit is heus geen toeristenval maar eenvoudigweg een Italiaanse gewoonte van reeds vooraf zekerheid te hebben over de tip. Toch is de bediening bijna overal vriendelijk, ook al spreken ze meestal solo italiano, maar met handen en voeten uitleggen heeft op vakantie ook wel iets, nietwaar?

Let op, eten kan er ’s avonds pas vanaf 20.00 uur, als lunch gewoonlijk tot 14.00 uur.

pasta

Agriturismo: genieten bij de boer

Hier maak je altijd kennis met streekgerechten waarvan het merendeel op de boerderij zelf is geproduceerd, zowel het vlees als de groenten.

Meestal schuif je aan tafel aan en brengt men je om de haverklap een ander bordje met lekkers, zonder dat je iets gevraagd hebt of een menukaart te zien hebt gekregen, hier geldt immers meestal het principe ‘eten wat de pot schaft’, gelukkig altijd zeer lekker. Daarna krijg je een keuze tussen diverse pasta’s, diverse hoofdgerechten, soms volgt er kaas, altijd dessert.

Doe niet zoals wij de eerste keer en maak je geen zorgen over de prijs en of men je niet probeert uit te melken door al die hapjes die je vast allemaal extra zullen kosten, de prijs is vast en varieert per persoon van 25 tot 40 euro, soms met water en huiswijn inbegrepen.

Een andere ‘beginnersfout’ is dat je alles wat men je aanbiedt ook effectief opeet, ook al is het een volledige schotel salami en ham en kaas en ook al vraagt men je of je van die gevulde pannenkoekjes met champignons en gesmolten kaassaus nog een ééntje extra wil hebben, iets afslaan is echt geen schande.

Er volgt immers nog minstens één pasta (soms 2) en nog minstens één hoofdschotel (ook daarvan soms 2), zeker ook dolce, dus wees soms met pijn in het hart selectief, wat je ook doet, je komt nooit met honger uit een agriturismo.

Tekst en foto’s door Natascha van Agriturismo Verdita (Merana, Piëmont)

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terraferma - Italiaanse film

Italiaanse film: Terraferma

Regiogids 100% Noord-Italië