Een fijnzinnig voorgerechtje om mee te scoren op een feestelijk diner! De ‘pasta’-velletjes die we opvullen met basilicummousse en toeklappen tot halve maantjes zijn gemaakt van tomatensap.
Dit is een recept voor een voorgerecht voor vier personen.
Ingrediënten voor de tomatenvelletjes
- 300 gram tomaat
- 1 eetlepel ahornsiroop
- enkele druppels tabasco
- 2 gram agaragar
- zout
Ingrediënten voor de basilicummousse
- 25 blaadjes en steeltjes van basilicum
- 1,5 dl sojaroom
- 1/2 koffielepel agaragar
- 2 koffielepels edelgistvlokken of fijngeraspte Parmezaanse kaas
- peper en zout
Bereiding tomatenvelletjes
- Snijd de tomaten in grote stukken en mix ze. Zeef het sap.
- Roer de ahornsiroop en de tabasco door het tomatensap, roer de agaragar erdoor en breng het vocht aan de kook. Laat de tomaten twee minuten zachtjes koken.
- Neem de pan van het vuur en giet de saus uit over een ruime platte schaal of plateau (ongeveer 30 x 30 cm of 9 dm2) zodat hij kan opstijven tot een dun velletje.
Bereiding basilicummousse
- Mix de basilicum met 1/2 dl sojaroom.
- Verwarm de rest van de sojaroom met 1/2 koffielepel agaragar en laat de saus twee minuten zachtjes koken.
- Neem de pan van het vuur. Roer de gemixte basilicumsaus en de edelgistvlokken of kaas erdoor, en breng de saus op smaak met voldoende peper en zout.
- Laat de saus afkoelen tot een stevige mousse.
Afwerking
- Snijd met een ring of glas (van ongeveer 6 cm doorsnee) rondjes uit de tomatengelei. Leg ze met een spatel op de borden.
- Leg telkens een halve koffielepel van de mousse op de velletjes en klap ze toe.
Serveertip
Versier de borden met wat kleurige doormidden gesneden kerstomaatjes en basilicumblaadjes en druppel er wat extra lekkere olijfolie over.
Dit recept komt uit La cucina verde, waarin je nog veel meer heerlijke vegetarische gerechten uit de Italiaanse keuken aantreft.
La cucina verde – vegetarisch genieten all’italiana
door: Miki Duerinck & Kristin Leybaert, fotografie: Heikki Verdurme
176 blz.
€ 24,99
Manteau, april 2017
ISBN 9789022333679
Comments