in

Gusto Italiano: antipasti

Maaltijdvervanger nr. 1 in Italië

Ik heb weleens gedacht: wat een asociale lui! Zaten ze in een cafeetje alle antipasti die op de toonbank lagen uitgespreid naar binnen te werken alsof de oorlog net was afgelopen en ze een week niet hadden gegeten. Tenminste, de maaltijdborden werden tjokvol gevuld met de lekkerste Italiaanse hapjes.

Een antipasti is toch iets wat je voor de maaltijd doet? Een klein gerechtje? Ja, maar als je 5 euro betaalt voor een glas wijn mag je in de meeste barretjes best je tegoed doen aan de ‘gratis’ antipasti. Het hoort een beetje bij de aperitivo, het drankje voor de gezelligheid rond een uur of zeven.

olijven-italie

Het meest bekend zijn de bruschetta en de crostini en de salade caprese met tomaat, mozzarella en basilicum. Maar er is zoveel meer.

Daarom is er nu het boek Gusto Italiano van Erik Spaans en Jolande Burg. Zodat je zelf thuis ook eens een originele hapjestafel aan je vrienden kunt voorschotelen. En dan hoeft het dus helemaal niet zo te zijn dat die nog wordt gevolgd door een échte maaltijd.

Op de voorkant van het boek prijkt een foto van rauwe gefileerde ansjovisjes, het meest gebruikte ingrediënt van de Italiaanse antipasto, zo vertelt Jolande Burg ons. De zwarte voorkant van het boek met sobere ansjovisjes vond ik daarmee niet echt een publiekstreffer, maar de foto’s aan de binnenkant van het boek zijn echt prachtig en laten een weelde zien die mij doet watertanden.

Emilia-Romagna

Multiculturele visboer

Nieuwsgierig gemaakt naar de ansjovisjes besloot ik 4 antipasti te maken met dit kleine visje van de visboer in mijn multiculturele wijk. In de Hollandse keuken is ansjovis geen gemeengoed, maar in veel mediterrane landen wel, dus ga de ansjovisjes vooral zelf ook zoeken in een multiculturele wijk. Bij een ‘gewone’ visboer vind je ze wellicht niet.

De antipasto met gefrituurde ansjovis, rozijnen, ui, pijnboompitten, azijn en laurier die ik maakte, vond ik een beetje tegenvallen. Wellicht ligt dat aan de Hollandse ansjovis, zei een vriendin me, die ze in Italië erg lekker vond. Ik koos ook voor twee andere recepten; één voor de rauwe visjes en één voor de gezouten variant uit blik met olie. Die waren wel lekker.

druiven-italie

Ik moet echt zeggen: het eet heel gezellig, allemaal aan de kleine hapjes. Als je een tapasliefhebber bent, dan moet je zeker dit boek kopen! Doordat het kleine hapjes zijn, is de formaliteit er helemaal uit. Je zet de hapjes op een tafel en eet staand of gewoon op de bank met een bord op je knieën. Dat eet vanzelf anders.

Recepten naar regio

Wat vind je nog meer in dit boek? Het is een receptenboek naar regio, dus je vindt er ook de Knödeln (broodnoedels) uit de Duitstalige regio rond Bolzano en de Arancini uit Sicilië. Beide wellicht geen kleine hapjes, en meer iets voor een lunch. Maar hé, ik had net gezegd dat het vaak gebruikt wordt als maaltijdvervanger, dus dan mogen deze ook best er tussen staan. Verder ook veel fritelle (gefrituurde dingetjes), recepten voor focaccia en veel tips voor olijven en soorten worst.

Marche

In het boek is ruim aandacht voor de verhalen over cultuur en eten. Grappig geschreven, maar soms met net iets te lange zinnen en te veel bijvoeglijke naamwoorden. Toch blijf ik lezen, want dé Italiaan en zijn cultuur is er zeer herkenbaar en treffend in geportretteerd.

Erik Spaans deed de foto’s van het boek en het deel van het boek over Italiaanse wijnen. In de Italiaanse druivensoorten kan ik me nog verdiepen, want ik ben een echte leek en stuk onbenul wat wijnen betreft. Toch zal een echte Italiaan zeggen, net als Maxima over Nederland: dé Italiaan bestaat niet. En juist dan is zo’n regionaal ingericht recepten- en wijnboek zo leuk.

gusto italiano

Gusto Italiano
door: Erik Spaans en Jolande Burg
261 blz.
€ 29,95
Edicola Publishing, 2015
ISBN 9789492199232

Koop bij bol.com

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze haalde in 2017 haar C2-certificaat bij de Universiteit van Siena en heeft 8 jaar Italiaanse les aan Nederlanders gegeven. Ze is gecertificeerd DITALS docente, wat betekent dat ze ook in Italie les mag geven aan buitenlanders.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Column: Italiaanse familiebanden

Giro d’Italia 2016: start in Gelderland