in ,

Italiaans opfrissen? Hier zijn 10 tips

Italiaans opfrissen
Italiaans opfrissen? 10 tips (foto: Pixabay)

Ga je binnenkort nog naar Italië? Maar is je Italiaans een beetje weggezakt? Geen nood, hier zijn 10 tips om je Italiaans weer op te frissen!

1. Pak de lesboeken er nog eens bij

Lees de toeristische dialogen nog eens na in de Italiaanse lesboeken die je in de kast hebt staan. Of je boek nu Con Piacere, Allegro of Nuovo Espresso is, allemaal zijn ze goed ingericht op de toerist die Italiaans wil leren. In dat boek staan dus ook korte gesprekjes tussen toeristen en Italianen. Dat zijn precies de situaties die jij straks op vakantie tegen gaat komen. Het bestellen van een koffie of een pizza. Het vragen naar de prijs van de tomaten, het reserveren van een hotelkamer.

2. Zoek en boek zelf

Zoek zelf een vakantieplek en boek je plek zonder bemiddelingsbureau. Dit scheelt je bovendien centjes. Natuurlijk zul je even moeten communiceren in het Italiaans, maar JE KUNT HET (ce la fai!). Bovendien is het een eerste leuke kennismaking met Italianen.

Je zult eerder bij kleine, minder toeristische plekken komen als je zelf creatief gaat zoeken naar iets specifieks wat jij leuk vindt. Dat is weer goed voor je Italiaans als je straks daadwerkelijk op vakantie bent. Op de toeristische mainstream-spots zul je namelijk eerder in het Engels worden aangesproken.

3. Google.it

Zoek in het Italiaans op internet dingen in de buurt van je vakantieplek om te doen. Zoek de Italiaanse sleutelwoorden op waarin je bent geinteressseerd (bijvoorbeeld chiesa medievale) in combinatie met de plek van je bestemming (bijvoorbeeld Perugia).

Geheid krijg je wat info, die je dan meteen weer kunt analyseren en oefenen. Goede zoektermen zijn bijvoorbeeld ook ‘Cose da fare in …’ (Dingen om te doen in) of ‘Programma estiva …’ (Zomerprogramma) waarbij je op de plek van de puntjes je vakantielocatie in moet vullen. Ik sla dit soort dingen en leuke locaties die ik vind altijd op in Google Maps, dan kan ik ze op vakantie makkelijk terugvinden op mijn smartphone.

4. Italiaanse contacten

Zoek je oude Italiaanse vakantievrienden op en hernieuw het contact. Collega’s uit Italië, mensen die je nog kent van je uitwisseling van de middelbare school. De kennissen van je kinderen. Schrijf ze een brief, kaartje, een appje of een Facebookbericht.

Je kunt ook alvast nieuwe vrienden maken in je vakantieregio door op Facebook plekken te zoeken in de buurt van je vakantielocatie. Bijvoorbeeld de pagina van het lokale café. Als je nu alvast contact legt, wat digitaal makkelijker is, is het straks makkelijker om contact te leggen met die mensen in het echt.

5. Italiaanse media gebruiken

Zet nog eens de Italiaanse tv, radio, Spotify, film, Netflix, Facebook, YouTube aan. Alle manieren om met het Italiaans in aanraking te komen kun je aangrijpen, dat kan gewoon vanuit huis tegenwoordig.

Belangrijk: zoek wel dingen IN HET ITALIAANS. Dus geen leuke Nederlandse websites over Italië, maar the real stuff. Authentiek materiaal, daar moet je mee in aanraking komen. Bedenk wel dat dit authentiek materiaal niet altijd is aangepast is aan het niveau van beginners. Je hoeft dus niet alles te begrijpen. Stel geen hoge eisen aan jezelf.

6. Verplaats jezelf naar Italië

Probeer als je zelf bij een Nederlands cafeetje zit te bedenken hoe je je bestelling in het Italiaans zou moeten formuleren. Als je bij de supermarkt bent, probeer dan te bedenken hoe je etenswaren in het Italiaans heten. Wees creatief en ontwikkel je tweede schizofrene Italiaanse zelf. Praat met jezelf. In het Italiaans. Stel jezelf vragen. Ga op zoek naar antwoorden.

7. Italiaanse recepten koken

Als je gaat koken thuis, neem dan er nog eens een Italiaans recept bij dat je van internet kunt halen. Bijvoorbeeld een Italiaans recept van Il Cucchiaio d’Argento of Blog Giallo Zafferano. Belangrijk is dat je een Italiaans recept probeert te ontcijferen.

Er is niet zo veel meerwaarde in het maken van een Nederlands recept van een Italiaanse taart. En bovendien hebben recepten een betrekkelijk eenvoudig woordgebruik. Als je dit eenmaal een beetje doorhebt, wordt het volgende recept ook weer makkelijker om te maken.

8. Wachttijd nuttig gebruiken

Gebruik je wachttijd voor Italiaanse zaken. Wachten op de trein, reizen met het OV, bij de dokter in de wachtkamer, in de rij voor de kassa, tijdens het hardlopen. Dit zijn allemaal momenten die je kunt gebruiken als Italiaanse tijd. Als je in de auto zit, zet dan een Italiaanse muziek-cd of cursus Italiaans op.

9. Leer online (gratis!) wat extra Italiaans

We hebben op Dit is Italië een uitgebreide lijst met bronnen van online cursussen Italiaans samengesteld. Als je je hier een paar uurtjes in verliest, heb je dat weggezakte Italiaans zo weer opgefrist.

10. Spoedcursus volgen

Volg een last minute-vakantiecursus bij een taalschool. Niet alle taalscholen hebben vakantiecursussen, maar het is wel zeker aan te bevelen. Ook als je al een cursus A1 hebt gedaan. Je kunt dan alle kennis nog eens opfrissen.

Wat doe jij om je Italiaans vlak voor je vakantie weer op te frissen? Laat hieronder jouw tips voor anderen achter.

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hugo Cocktail

Hugo: zo maak je ‘m

Italiaanse hapjes

Italiaanse hapjes bij de borrel