Uitzicht over Lucca
Uitzicht over Lucca (foto: Pexels)
in , , , ,

Lekker loom Lucca – tips en bezienswaardigheden

De historische stad Lucca in Toscane doemt op boven op een heuvel tussen Pisa en Florence. De middeleeuwse stadsmuren omringen nog steeds het grootste deel van de oude stad, zoals ze dat honderden jaren terug al deden. Lucca is een ontspannen stadje met veel kleur en karakter.

Op een steenworp afstand van musea, galerieën, traditionele markten en kerken vind je fietspaden langs de beroemde muren naar wijngaarden en olijfboomgaarden die afdalen naar weidse vergezichten over zee en verrassend brede stukken strand. Misschien heeft Lucca wel de ideale ligging in Toscane?

Kleurrijk Lucca
Lucca: kleurrijk, middeleeuws en sfeervol (foto: Unsplash)

En – eerlijk is eerlijk – eigenlijk heb je Toscane niet gezien, als je niet in dit UNESCO Werelderfgoed-stadje bent geweest. De Bastioni di San Fermo zijn de massieve kilometerslange versterkte muren die een groot deel van het centrum van Lucca omringen. Nergens in Toscane vind je zulke goed bewaarde stukken 11de-eeuws metselwerk.

Een kleurrijk, middeleeuws stadje

Wie Lucca bezoekt, ontdekt het kleurrijke, middeleeuwse centrum van de stad. Verken de 16de-eeuwse stadsmuren met hun imposante bastions en moderne torentjes. Verdwaal tussen kronkelende steegjes waar paleizen van keizers uit de Renaissance uitmonden in de kunstgalerijen.

welkom in Lucca
Welkom in Lucca (foto: Unsplash)

Gezegend met een geschiedenis die even kleurrijk is als de verbazingwekkende gebouwen die de straten sieren, is Lucca een stad waar je nog steeds terug kunt stappen in het Italië van de 16de eeuw.

Deze prachtige Toscaanse stad heeft enorm veel te bieden voor wie de historie wil verkennen. Verdwaal tussen perfect bewaarde middeleeuwse muren of waag je aan een van de fantastische wandeltochten; het maakt niet uit waar je voorkeur naar uitgaat. Elke bezoeker zal binnen deze oude, glorieuze grenzen wel iets van zijn of haar gading vinden.

Alleen geïnteresseerd in la dolce vita, winkelen en terrasjes? Zelfs dan is Lucca jouw bestemming.

Deze kleine, middeleeuwse stad ligt op een uur van Florence en is geheel ommuurd en autoluw. Kom je met de auto, let dan op dat je niet per ongeluk een ZTL binnenrijdt. Gelukkig zijn er genoeg parkeergarages en parkeerplaatsen waar je kunt parkeren en in het oude centrum kun je je gemakkelijk te voet verplaatsen.

Het middeleeuwse Lucca op de kaart (bron: lemuradilucca.it)

En een aantal van de toeristische hoogtepunten in Lucca en omgeving ontdek je alvast een klein beetje in dit artikel!

1. Piazza dell’Anfiteatro

Piazza dell'Anfiteatro in Lucca
Piazza dell’Anfiteatro, het beroemde plein in het hart van de stad (foto: Unsplash)

Dit sfeervolle plein in het hart van de stad loopt over van de geschiedenis voor curiosa. Voor de niet-Romeinen fungeerde dit plein ooit als amfitheater – getuige de elliptische vorm die het nu nog heeft.

De gebouwen rond Piazza dell’Anfiteatro zijn allemaal in eenzelfde ontwerp en kleurenschema gemaakt, dus als je hier op sommige dagen naar buiten stapt, heb je het gevoel dat je hele omgeving door één kunstenaar geschilderd is.

Piazza dell’Anfiteatro is de perfecte plek om van een maaltijd te genieten of om wat cultuur op te snuiven. Je vindt er geweldige restaurants en cafés, het plein is prachtig aangelegd en biedt een weids uitzicht op de geschiedenis overal om je heen!

2. Via Fillungo

Via Fillungo Lucca
Via Fillungo: hier moet je zijn voor de winkels (foto: Wikimedia)

Via Fillungo is de belangrijkste winkelstraat in Lucca voor kleding en accessoires. Met zijn geplaveide stenen en kronkelende wegen creëert het een aangename wandelervaring met kleine pleintjes om af en toe even te stoppen. De winkels zijn tot laat in de oktoberavonden open, zodat je er zowel ’s avonds kunt wandelen als overdag rondsnuffelen.

Via Fillungo ligt in het hart van het oude Lucca. Het is een grotendeels autovrije straat, waarvan sommige gedeelten uitmonden in kleine pleintjes. Ideaal voor wie graag een ontspannen wandeling maakt en even stopt om te snuffelen in een assortiment van winkels van hoge kwaliteit.

3. Palazzo Pfanner

Palazzo Pfanner Lucca
Palazzo Pfanner in Lucca (foto: Wikimedia)

Het elegante Palazzo Pfanner is een schitterende villa, net binnen de stadsmuren van Lucca. Met zijn mooie beeldentuin is het de perfecte pitstop om wat foto’s te nemen en van de frisse lucht te genieten. Het is hier rustig, schoon en ontspannen.

In de villa zelf krijg je een blik op hoe het leven er eeuwen geleden uitzag. De belangrijkste salon bevat fresco’s van Scorsini en De Santi (begin tot midden 18de eeuw), evenals een verzameling chirurgische instrumenten verzameld door dr. Pietro Pfanner (1864-1935), die een goede vriend was van Giacomo Puccini.

Als deze plek je bevalt, kun je er ook overnachten.

4. Torre delle Ore

De imposante Torre delle Ore (foto: Unsplash)

De Torre delle Ore is een prachtig Italiaans bouwwerk dat oorspronkelijk voor verdedigingsdoeleinden werd gebruikt.

De klokkentoren heeft overigens altijd iets licht griezeligs over zich gehad – vooral ’s nachts – maar dat draagt alleen maar bij aan zijn charme.

Gedurende je bezoek (controleer vooraf de openingstijden) speelt de Torre delle Ore muziekterwijl je de trappen opklimt naar de top van deze klokkentoren met het uurwerk.

Boven kijk je uit over Lucca’s kronkelige straatjes en prachtige bezienswaardigheden, waaronder de kathedraal en de basiliek.

5. Acquedotto del Nottolini

Acquedotto del Nottolini (foto: Wikmedia)

Het Acquedotto del Nottolini is een prachtig bouwwerk uit de 19de eeuw, dat vaak wordt verward met een Romeins bouwwerk. Maar zo oud is het dus helemaal niet.

Het water voor het aquaduct werd opgevangen uit bronnen in de bergen ten zuiden van Lucca. Het raakte in onbruik toen de regering-Mussolini er een snelweg dwars doorheen liet aanleggen.

Maar nog altijd is het Acquedotto del Nottolini is een architectonisch wonder in de vorm van 400 bogen van steen die zich over 3 km uitstrekken.

Tip: huur fietsen en fiets langs het aquaduct. Als je bij de snelweg aankomt, moet je de fiets wel met even over de fietsbrug heen dragen. Fietsen in en om Lucca is sowieso aan te raden!

6. Kathedraal van Lucca

Duomo di Lucca – Cathedrale Saint-Martin de Lucques (Dome de Lucques), Toscane, Italie.

De Duomo di San Martino, de kathedraal van Lucca, is een indrukwekkend bouwwerk dat bijna 900 jaar geleden voor het eerst werd gebouwd. Nadat het opnieuw ontworpen werd door architecten van de prestigieuze Quattrocento Renaissance beweging, staat het nu nog steeds fier in de stad.

Het is een van de belangrijkste kerken van Italië en is van kilometers ver te zien. Binnen de muren ervan vinden bezoekers een overvloed aan prachtige werken die in de loop der eeuwen zijn achtergelaten, waaronder schilderijen van grote Italiaanse meesters.

De voorgevel heeft een reeks weelderige bogen en een sierlijk portiek dat de voordeuren omlijst. De bouw begon in de 11de eeuw en bereikte een hoogtepunt in de 14de-eeuwse Renaissance met artistieke uitbeelding van Bijbelse taferelen door mozaïeken op de gevel.

De toren is 45 meter hoog en is niet geheel verrassend een herkenningspunt geworden voor de hele stad Lucca. Zoals je op de foto kunt zien, is de symmetrie niet helemaal in orde. Dat komt door een meetfout in het ontwerp. De campanile stond er namelijk al toen de kerk zelf werd gebouwd.

7. San Michele in Foro

Oprijzend en staand op een veld van massief wit marmer, grijpt de gevel van San Michele in Foro je aandacht zodra je er langs loopt.

Deze kerk wordt gekenmerkt door een elegante eenvoud die ongewoon is voor de kerken van Lucca, met zijn eenvoudige bogen en kleine oculusvenster. Toch zijn er overal Byzantijnse accenten te vinden, zoals de hagen van afwisselend rozetten en palmetten die de kroonlijst sieren, samen met enkele schilderachtige uiendaken om alles af te maken.

Met een buitenkant die niet te vergelijken is met wat dan ook in Lucca, is deze basiliek zeker een bezoek waard. Rondleidingen door de kerk en haar prachtige interieur zijn beschikbaar voor iedereen die meer wil weten over een van de mooiste kerken van Toscane.

De kerk is gebouwd in de 11de eeuw en staat op de plek waar in vroeger tijden het Romeinse forum lag. Niet te missen als je in Lucca bent.

8. Basiliek van San Frediano

Het gouden mozaïek trekt de aandacht (foto: Wikimedia)

Een andere kerkelijke topattractie in Lucca is de basiliek van San Frediano. Dit is een Romaanse kerk gewijd aan Frediano, de bisschop van Lucca in de eerste helft van de 6de eeuw.

Let op het prachtige gouden mozaïek aan de gevel dat de Hemelvaart van Christus afbeeldt. Dit was in vroeger tijden de achtergevel, maar die bevond zich buiten de Romeinse muren. Bij de heropbouw werd de basiliek daarom maar omgedraaid.

9. Piazza Napoleone

Piazza Napoleone: oase van rust in het centrum van de stad (foto: Visit Tuscany)

Wel even genoeg kerken gezien? Geen nood, er is veel meer te doen in het centrum van Lucca. Ga bijvoorbeeld naar Piazza Napoleone (ook wel Piazza Grande genoemd) met het Groothertogelijk Paleis. De imposante voorgevel biedt ruimte om de architectuur uit de renaissance te bewonderen zonder door mensen verdrongen te worden. In het paleis is nu het provinciehuis van Lucca gevestigd.

Tijd eind vorige eeuw was dit plein een parkeerplaats, daarna bood het ruimte aan wandelaars en evenementen. Kom na je wandeling op adem in een van de leuke cafés of restaurants die gunstig uitkijken op dit schilderachtige centrale plein. Piazza Napoleone ligt misschien een beetje van het gebaande pad af, maar het is beslist de moeite waard.

10. Torre dei Guinigi

Deze toren met bomen op de top is beslist een van de symbolen van de stad Lucca (foto: Unsplash)

De Guinigi-toren is de beroemdste van alle torens in Lucca. Hij werd rond 1340 gebouwd en heeft een daktuin met fantastisch uitzicht over de stad. Je excursie om deze prachtige toren te verkennen begint op Piazza di Ansidei. Hier recht tegenover zie je de drakendeur die naar de ingang van Torre dei Guinigi leidt.

Een bakstenen gevel met boogramen begroet de bezoekers bij het binnengaan, terwijl ze aan de hand van de optionele audiogids langs kronkelende trappen naar boven geleid worden. Eenmaal boven sta je verrassend genoeg in een tuin met de mooiste vergezichten over de stad.

11. Orto Botanico Comunale

Loopplank over een met lelies bedekte vijver in de botanische tuin van Lucca (foto: Wikimedia)

De Orto Botanico Comunale is de perfecte plek om te ontspannen na een lange dag slenteren door Lucca. De historische tuinen zijn zoveel meer dan alleen groen, ze bieden alle ruimte die je nodig hebt voor vrijetijdsbesteding en ontspanning. Van pingpong spelen tot een boek lezen op de bankjes met een kop koffie. Ook een perfecte plek om mensen te kijken.

Bezoekers van de tuinen worden begroet met een overvloed aan kleuren en texturen die een sfeer van sereniteit en kalmte scheppen. De geur van vers gemaaid gras, natte aarde en bloemen die door de lucht waait, vervult de bezoekers met vreugde en opwinding terwijl ze ronddwalen en de meest bijzondere schatten van de natuur ontdekken die in deze vredige groene bladeren verborgen liggen.

Nieuwe bezoekers die een kijkje komen nemen in het park wordt aangeraden eerst de Orto Botanico Comunale te verkennen, waar ze niet alleen verschillende klimaten kunnen ervaren maar ook alles over plantenverzorging kunnen leren, voordat ze ronddwalen en exotische soorten als palmbomen, ratelslangenlelies, laurierkersen en sequoia’s bewonderen of inspiratie opdoen in de uitgebreide bibliotheek.

De botanische tuinen van Lucca bezetten twee van de bastions op de stadsmuren. Met 19 verschillende zones, elk met hun eigen karakter, is deze ruimte zelfs op een doordeweekse ochtend vol bedrijvigheid.

12. Parco Alpi Apuane

Ten noorden van Lucca kunnen natuurliefhebbers hun hart ophalen in het Parco Regionale delle Alpi Apuane.

Dit een populaire plek voor wie van wandelen en ontdekken houdt. Het natuurpark heeft talrijke wandel- en klimmogelijkheden en opmerkelijke landschappen. Het omvat de prestigieuze bergketen van de Apuaanse Alpen in Toscane, die ongeveer een uur ten noorden van Lucca ligt.

Deze streek is ook bekend om het prachtige marmer en de dramatische uitzichten vanaf de berg Forato, oude marmergroeven en op verschillende andere punten langs dit park.

Neem zeker even de tijd om de verschillende bergen en valleien te verkennen en schilderachtige bezienswaardigheden te ontdekken zoals oude steengroeven en verfrissende oases.

13. Museum van Villa Mansi

Architectuur in Venetiaanse stijl: Villa Mansi (foto: Visit Tuscany)

Sierlijke kunstwerken sieren de binnengangen en patio’s naast eeuwenoude standbeelden die betere tijden hebben gekend. Overvloedige tuinen duiken om elke hoek op, met achter elke struik verrassingen voor wie maar goed genoeg zoekt.

Villa Mansi, even ten noordoosten van Lucca, werd meesterlijk ontworpen door de rijke familie Benedetti voor ze aan hun opvolgers werd doorgegeven. Het museum is van vloer tot plafond gevuld met kunst die zo zeldzaam is dat zelfs de kieskeurigste verzamelaar er blij mee zou zijn!

De villa zelf vertoont enkele van de mooiste voorbeelden van architectuur in Venetiaanse stijl die Italië te bieden heeft. Het interieur bevat ook een overvloed aan weelderige werken van enkele gevierde ambachtslieden, waardoor het een verplichte stop is voor iedereen die geïnteresseerd is in historische gebouwen of kunst van wereldklasse.

14. Puccini Museum

het geboortehuis van giacomo puccini
Het geboortehuis van Puccini in Lucca (foto: Puccini Museum)

Het kleinste huis in deze muzikale stad is ook het beroemdste: dat van de grote operacomponist, Giacomo Puccini. Als je zijn huis binnengaat en voet zet op de krakende vloeren, begint je fantasie te stromen.

De inrichting is spaarzaam maar doet denken aan lang vervlogen tijden. Portretten sieren de muren terwijl rijen en rijen platen de planken eronder vullen.

Het Puccini Museum is je kans om te ontsnappen in de wereld van de opera. Of je nu een fan bent of niet, het is de moeite waard dit kleine museum te bekijken om zijn persoonlijke tint en charme!

15. Een wandeling over de stadswal

Het is heerlijk wandelen over de stadswal van Lucca (foto: Pixabay)

Geen zin om ergens naar binnen te gaan? Dat treft. Lucca is ook ideaal om van een afstandje te bekijken tijdens een wandeling over de stadwal. Lucca is veel groter dan het gedeelte dat binnen de muren ligt, maar een wandeling van 4 kilometer over de wal geeft je wel de beste indrukken van het oude centrum.

De wal wordt zowel door locals als toeristen gebruikt als park. Je kunt er ook overheen fietsen.

16. Trip naar Pisa

Zicht op Pisa vanaf de Scheve Toren
Zicht op Pisa vanaf de Scheve Toren (foto: Unsplash)

Een reis naar Lucca zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan Pisa, een prachtige maar onderschatte historische stad, omdat de meeste toeristen alleen voor de Scheve Toren komen.

Lucca en Pisa liggen slechts 17 kilometer uit elkaar. Als je in Lucca verblijft, kun je dan ook prima fietsen huren en zo te fiets naar het Campo dei Miracoli gaan. Scheelt weer heel wat parkeerstress! Ben je niet zo’n fietser, pak dan de trein vanuit Lucca. De verbinding is uitstekend.

Van de iconische Scheve Toren van Pisa tot de gele gebouwen in Florentijnse stijl aan de rivier de Arno, er is hier een overvloed aan fotomogelijkheden.

Piazza del Giglio Lucca
Standbeeld van Garibaldi aan het Piazza del Giglio

Zelf de mooiste plekken in Lucca ontdekken?

Je leest het zelf: Lucca is eigenlijk niet te missen tijdens je trip naar Toscane. Lucca is zo’n fijn Italiaans stadje waar je heerlijk geniet van het zoete Toscaanse leven, bij voorkeur in het voorjaar of najaar.

Er is hier zoveel te zien en te doen, dat je er ook makkelijk 1 of 2 nachten kunt verblijven. Zo kun je ook ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat genieten van alle schoonheid die deze bijzondere stad te bieden heeft. Lucca ligt ook nog eens gunstig. Hiervandaan ben je zo in Florence of in Pisa, zodat je een verblijf makkelijk kunt combineren.

Maar let op: accommodaties in Lucca zijn vaak snel volgeboekt. Om een mooi plekje te bemachtigen, moet je op tijd reserveren.

Hier vind je de beste en voordeligste accommodaties in Lucca.

Ben je zelf in Lucca geweest en wil je meer bijzondere bezienswaardigheden met andere Italië-liefhebbers delen? Of heb je nog tips om méér uit je trip naar Lucca te halen? Laat het dan weten met een reactie onder dit artikel.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Slecht weer Lago Maggiore

Wat te doen bij slecht weer aan het Lago Maggiore?

Giorgia Meloni wint de algemene verkiezingen in Italië van 2022

Giorgia on my mind