in

Mijn Italië – Saskia Balmaekers

Een reisboek als een reisblog

Mijn Italië van Saskia Balmaekers
Mijn Italië van Saskia Balmaekers

Saskia Balmaekers van ontdekkingsblog Ciao tutti heeft haar werk weten te maken van Italië. Sinds ze in februari 2010 haar eerste blogartikel plaatste, groeide de website uit tot het grootste Italië-blog van de Lage Landen met duizenden artikelen over il bel paese. Maar het bleef niet bij blogs alleen. Saskia lanceerde in de afgelopen jaren ook het ene na het andere boek geïnspireerd op haar liefde voor Italië.

Ciao tutti

Zo verschenen al:

 • Ciao tutti
 • Ciao tutti Rome
 • Mijn Rome
 • 101 mooiste plekken van Italië
 • De geheimen van Inferno

En nu is er dus Mijn Italië dat als ondertitel Ontdek de best bewaarde geheimen van Italië meekreeg.

Veel ruimte voor foto’s in Mijn Italië

Saskia over Mijn Italië:

Mijn liefde voor Italië deel ik in Mijn Italië. Verwacht geen standaardreisgids met alle Italiaanse regio’s en alle mooie steden, dorpjes en andere plekken die je daar moet bezoeken. Daar zou ik Italië ernstig mee te kort doen, want hoe kan ik een land met zo veel prachtige plekken in iets meer dan tweehonderd pagina’s vatten?

Saskia in Italië
Saskia op de Vespa in Italië (auteursfoto: Alberto Sarrantonio)

Meereizen aan de hand van thema’s

Dat is de reden dat Mijn Italië een thematische opzet heeft. Aan de hand van een aantal typisch Italiaanse onderwerpen reis je samen met haar door Italië. Langs schilderachtige dorpjes, mooie musea en de fijnste stranden. Ze laat je meeproeven van traditionele pasta en Italiaans street food. Maar ook van historische cafés en zonnige eilanden, van de mooiste pleinen en van dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.

De meest gefotografeerde plekken in Italië, inclusief de boom die iedereen kent

De onderwerpen of thema’s die je in Mijn Italië tegenkomt zijn de volgende:

 • Ciao!
 • 101 redenen waarom jij Italië in je hart zult sluiten
 • Italiano DOC
 • Al bar
 • Geloof, bijgeloof en (on)geluk
 • De mooiste kerken, kathedralen en kloosters
 • Pasta
 • De mooiste Italiaanse dorpjes
 • Bijzondere plekken aan de Italiaanse kust
 • Piazza
 • Street food
 • Fotogenieke plekken in Italië
 • Kunst met een kleine k
 • Muizen, bijtjes, wespen en honden op de weg
 • Italian Way of Life

Blog in een boek

Je ziet het, dat zijn bij uitstek onderwerpen die je ook op een blog over Italië tegen zou kunnen komen. Mijn Italië laat zich dan ook lezen als een blog. En dat werkt goed als manier om met Saskia mee te kijken naar waar ze de inspiratie voor haar blogartikelen toch steeds weer vandaan haalt.

Mijn Italië heeft een eenvoudige, goed leesbare vormgeving

Het boek begint met een voorwoord van Saskia met een grote foto van haar op een scooter. Daarna lees je een stukje over de oorsprong van het overbekende ciao! en dan is het tijd voor de lijst met redenen waarom je van Italië moet houden. Het is alsof je van het ene naar het andere artikel klikt, maar nu doe je dat lineair en met bladzijden en dat is ook weleens verfrissend.

De opzet is luchtig, kleurrijk en met veel beeldmateriaal. De vormgeving is eenvoudig en onopvallend, maar daardoor komen de foto’s en de kleuren extra goed uit. De foto’s zijn gemaakt door Saskia zelf, door Elena Hermens, Felice Hofman, Aniek Rooderkerken, Willemijn van Dijk en Carola Willemsen. Ook zijn er nog stockfoto’s van Italië toegevoegd.

Bonte afwisseling

Het is een bonte afwisseling van geinige verhalen, wikiweetjes en anekdotes over Italiaanse toestanden, waarbij de mooiste plekken van Italië én de bekende of minder bekende stereotypen van Italië de revue passeren. Bijzondere deuren, spookstadjes, kapelletjes, kunstwerken, Italiaanse voertuigen en meer.

Veel ruimte voor de armoede, de bureaucratie en de donkere kanten van de Italiaanse samenleving (want die zijn er ook) is er niet in Mijn Italië, maar dat willen de meesten toch niet lezen als ze zich op een reisje naar Italië willen voorbereiden. Hoewel, iets meer rafels en rauwheid had van mij wel gemogen. Ongetwijfeld zijn ook Saskia’s ervaringen met Italië niet alleen maar schoonheid en plezier geweest.

Maar goed, dit is het Italië van de mooie plaatjes (picture perfect, zoals het in het boek zelf wordt genoemd), de fijne verrassingen, de aardige mensen en het lekkere weer! En dat is het Italië waar de meeste mensen naar op zoek zijn.

Achterflap van Mijn Italië

Voorpret

Die voorbereiding moet je vooral zien als voorpret voor je eigen kennismaking met Italië. Want het moge duidelijk zijn, voor praktische voorbereiding moet je dit boek niet pakken. Daarvoor zijn er al de reisgidsen zoals die van Capitool, time to momo en Lonely Planet.

Het is dan ook geen reisgids, maar een heerlijke verzameling feelgood-stukjes over Italië. Om erbij te pakken als het in Nederland of België bij voorkeur grauw en grijs is. Om in te bladeren en te lezen en de Italiaanse sfeer te snuiven. En om samen met Saskia weg te dromen naar wat Italië zo Italiaans maakt.

Je kunt natuurlijk ook op Ciao tutti terecht voor je dagelijkse shot Italië.

Mijn Italië
Ontdek de best bewaarde geheimen van Italië
door: Saskia Balmaekers
240 blz.
€ 19,99
Xander Uitgevers, april 2018
ISBN 9789401608701

Koop bij bol.com

Geschreven door Edward Hendriks

In het dagelijks leven ben ik copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een maffiathriller bovendrijven én begon ik in de zomer van datzelfde jaar met dit Online Italië Magazine. De thriller 'Bloedgeld' kwam uiteindelijk in 2012 uit. Inmiddels heb ik drie thrillers gepubliceerd en werk ik aan nieuwe manuscripten. Samen met een aantal enthousiaste andere italofielen blijf ik bloggen voor Dit is Italië.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Luxe camping rond het Gardameer

3 campings rond het Gardameer voor luxepaardjes

Het bewuste zinkputje

Column: zinkputje