in , ,

Mijn Puglia – Saskia Balmaekers

Een boek over de meest schilderachtige regio van Italië

Mijn Puglia van Saskia Balmaekers
Mijn Puglia van Saskia Balmaekers

Saskia Balmaekers van reisblog Ciao tutti zit bepaald niet stil. Na Ciao tutti, Ciao tutti Rome, Mijn Rome en Mijn Italië is er nu Mijn Puglia. Saskia’s eerste boek over een Italiaans gewest, dus. In haar nieuwste boek bespreekt ze de hak van de laars: Apulië.

Naast alle boeken schrijft Saskia ook nog dagelijks blogartikelen over bestemmingen in Italië en andere Italiaanse zaken. Hoe doet ze dat toch allemaal?

Dat ze voor Apulië heeft gekozen, heeft ermee te maken dat ze volgens eigen zeggen ‘gelukkig is als ze in het diepe zuiden is’.

Saskia zegt:

‘Het is zoals Domenico Modugno in het beroemde lied Volare zingt: ik ben felice di stare quaggiù, gelukkig om hier beneden te zijn. Het is heerlijk om door Puglia te rijden, met de aanblik van de puntdaken van trulli die overal omhoog piepen, uitgestrekte olijfboomgaarden, felrode klaprozen, oude Fiats die hier nog meer dan elders in Italië rondrijden, tafels vol antipasti.’

Puglia is populair

Het zal er ook mee te maken hebben dat de regio sterk aan populariteit onder Nederlanders en Belgen heeft gewonnen. Sinds enige tijd kun je goedkoop van hier naar Bari vliegen. Ook presenteert de regio zich nadrukkelijker onder toeristen.

Vorig jaar bracht het tv-programma We zijn er bijna! 44 senioren naar Apulië, en dat hebben we allemaal op de voet kunnen volgen.

Hier op DitIsItalie.nl zien we ook dat de artikelen over Puglia het goed doen. Zoals het blogartikel met de praktische tips voor Puglia en de mooiste plekken in Apulië.

Kortom, de regio is in trek en dan is het een goed moment om een ‘persoonlijke reisgids’ uit te brengen.

Persoonlijke tips en verhalen

Want zo noemt Saskia haar Mijn Puglia. Een persoonlijke reisgids met veel persoonlijke tips, adressen en bijzondere bezienswaardigheden. Aan de hand van haar eigen ervaringen laat ze de lezen de regio ontdekken. En ze hoopt dat je haar net als zij in haar hart zult sluiten.

Op het omslag zien we de overbekende groene deur van Ostuni, het schiereiland Gargano (de spoor van de Italiaanse laars) en de typerende witte trulli van Alberobello. Maar binnen in het boek worden ook onbekendere plekken van Apulië besproken, inclusief de plekjes die iedereen overslaat of die gewoon vergeten worden.

Geen reisgids, maar een reisverhaal

Net als de eerdere boeken van Saskia, is ook Mijn Puglia geen reisgids ter voorbereiding op je trip naar Puglia, maar een verzameling lekker te lezen en te bekijken pagina’s. Net zoals ze op haar blog doet.

Maar dan beter, want gebundeld in een boek waarin je lekker in je tuin of op het balkon met een espresso in de zon kunt wegdromen naar Zuid-Italië. Of nog beter: juist wanneer het hier kil en grijs is.

Mijn Puglia heeft ongeveer dezelfde omvang als Mijn Italië. En het laat zich op dezelfde manier lezen en bekijken. Het boek staat dan ook vol lijstjes die je zó op een Italiëblog als dat van Saskia aan zou kunnen treffen:

  • 25 highlights van Puglia
  • De mooiste stranden van Puglia
  • 15 stoere kastelen uit de middeleeuwen
  • 10 archeologische schatten
  • De mooiste kerken en kathedralen
  • De leukste souvenirs

Maar er zijn ook achtergrondverhalen over mooie plekken en dorpjes en over soorten pasta, traditionele feesten en geschiedenis, waarbij Saskia ook aandacht besteedt aan het aanlokkelijk opschrijven van haar indrukken.

Eenvoudige vormgeving

De vormgeving is eenvoudig gehouden, zonder veel opsmuk.Foto’s en tekst op gekleurde achtergronden wisselen elkaar af. Het verhaal en de foto’s moeten het doen. Er is veel ruimte voor beeld.

De foto’s zijn voor een deel door Saskia zelf gemaakt, voor aan ander deel door anderen. Dat Saskia regelmatig zelf op de foto staat, maakt het verhaal net even wat persoonlijker.

Hoewel dit boek dus niet als reguliere reisgids bedoeld is, had een kaartje met alle verschillende plekken die Saskia heeft aangedaan niet misstaan. Want de regio is nog behoorlijk groot en als je niet wilt rondreizen, wil je toch graag makkelijk zien waar je dan het beste naartoe kunt.

Voor een goede impressie van het populaire Apulië is dit nieuwe boek zeker een aanrader. Hoewel ook nog altijd de gratis blogartikelen op Ciao tutti over Puglia kunt lezen, gaat er toch niets boven een echt boek!

Even bladeren door Mijn Puglia:

Mijn Puglia Saskia Balmaekers

Mijn Puglia – Ontdek de meest schilderachtige regio van Italië (inkijkexemplaar)
door: Saskia Balmaekers
264 blz.
€ 20,99
Xander Uitgevers, april 2019
ISBN 9789401610605

Koop bij bol.com

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 hoogstandjes van fascistische architectuur

Erice - mooie Italiaanse dorpen

Erice, een van de mooiste Siciliaanse stadjes