in ,

Wat is de beste tijd om Italië te bezoeken?

De beste tijd om Italië te bezoeken
De haven van Ancona (foto: Edward Hendriks)

De beste reistijd om Italië te bezoeken is een zorgvuldige afweging maken tussen de periode met het meest prettige weer, de minste toeristen en de prijzen van accommodaties. Natuurlijk speelt ook je persoonlijke voorkeur hierin een grote rol. Eigenlijk is elke tijd een goede tijd voor Italië, als je het ons vraagt! Toch krijgen we deze vraag vaak en daarom hebben we er een blogartikel aan geweid. Zo kun je zelf je oordeel vormen over welke periode jij naar Italië zou willen gaan.

Augustus: Italië ligt plat

Ferragosto 15 augustus Italië

Het mag zo onderhand bekend worden verondersteld dat augustus de maand is dat heel Italië plat ligt en veel winkels en bedrijven sluiten en andere – toeristische – bedrijven verhoogde prijzen hanteren. Italianen zijn naar het buitenland of de bergen of het strand in eigen land vertrokken. Sommige families hebben een zomerhuis aan zee waarin de warmste maanden van het jaar worden doorgebracht.

Aan de andere kant is augustus ook wel weer de maand waarin de gezellige Ferragosto-feesten plaatsvinden (en diverse andere feste e sagre in dorpen en steden door heel het land) en waaraan je minstens een keer deel zou moeten nemen. Ferragosto is nou eenmaal een belangrijke feestdag en daarmee automatisch een groot onderdeel van de Italiaanse cultuur.

Op deze oude video zie je dat iedereen meedoet met Ferragosto

📚Leestip: Wegens vakantie gesloten – Italië in augustus.

Wat het klimaat aangaat

Wat betreft het weer is er niet zo makkelijk een bepaalde periode aan te geven. De klimatologische omstandigheden binnen Italië variëren enorm. Zuid-Italië heeft een echt mediterraan klimaat met zachte winters en warme, droge zomers. Noord-Italië is over het algemeen koeler, maar ook vochtiger. Daardoor kan het er bij warmte eerder benauwd aanvoelen, net als bij ons.

Bijzondere omstandigheden tref je aan in de Alpen, waar de winters streng en lang zijn. Vanaf november sneeuwt het er en dat duurt tot in april.

Klimaat van Italië (bron: Wikimedia)
Klimaat van Italië (bron: Wikimedia)

Maart tot mei

De periode van medio maart tot begin mei is het weer vaak al lekker maar niet te warm. Een prima tijd om te wandelen of te fietsen of actief bezienswaardigheden te bezoeken. De chaos van zomervakantiegangers ontbreekt nog en toch is er genoeg te doen in de vorm van markten en festivals.

Het beste hou je in deze periode (vooral in het noorden en midden van Italië) wel rekening met koude nachten en regen. Voor de camping is het in april of mei in het noorden van Italië vaak nog te koud. Daarentegen is het wel lekker goedkoop, want het is nog laagseizoen.

Ben je een strandliefhebber? Dan is juni jouw maand: meestal prima strandweer, maar de grootste hitte en drukte moet nog komen. Let er wel op dat juni in Italië vaak al een hoogseizoenmaand is, juist vanwege de prima weersomstandigheden.

Kom je voor musea? April!

Houd je van het bezichtigen van monumenten en musea? Dan is een bezoek aan Italië tijdens de Settimana della Cultura aan te raden. Dit is een periode van tien dagen die meestal in april plaatsvindt. Tijdens deze ‘week van de cultuur’ kun je allerlei musea en monumenten gratis bezoeken, zelfs die in Rome.

Stel je vooraf op de hoogte of en wanneer deze 10 dagen precies zijn, want de afgelopen jaren vond deze manifestatie vanwege de economische crisis niet plaats. Culturele bezoekjes aan Italië kun je ook prima doen in september of oktober, als het gros van de toeristen weer is verdwenen.

Het naseizoen

September en oktober worden steeds populairder om naar Italië af te reizen. In september heb je het weer van de zomer, maar zonder de vaak ondraaglijke hitte die je in juli of augustus treft. Bovendien zijn de scholen weer begonnen en de Italianen weer aan het werk. Desondanks zijn er nog veel feesten en festivals in september en is heel het land nog volop in zomerse sferen. Bijkomend voordeel: veel toeristen zijn weer terug naar huis, zodat een bezoek aan Italië in september een slim alternatief voor de hoogzomer is.

Ook oktober wordt steeds populairder. Bijvoorbeeld in de herfstvakantieperiode, waarin veel mensen nog even van lekker weer willen genieten voordat ze in Nederland of België de donkere tijd in gaan. In oktober is het een stuk rustiger in Italië, hoewel dat ook wel weer afhangt van waar je naartoe gaat. Zo zal het in Rome, Venetië en Florence niet veel rustiger zijn dan in de zomermaanden. Juist omdat het gewone leven in september en oktober voor de meeste Italianen weert begonnen is.

In het zuiden van Italië, zoals op Sicilië of in de hak of zool van de laars (Apulië/Puglia is een aanrader, maar ook Basilicata en Calabrië), kun je eind oktober nog prima op het strand liggen. In het noorden is het dan al beduidend koeler en natter en ook in het midden van Italië kan het in oktober echter wel minder weer zijn. Maar over het algemeen is Italië in oktober een goed idee, als je die mogelijkheid hebt.

Cefalù, Sicilië, eind oktober: heerlijk weer en rustig strand
Cefalù, Sicilië, eind oktober: heerlijk weer en rustig strand (foto: Edward Hendriks)

De Amalfikust

De Amalfikust zou je in juli en augustus moeten mijden vanwege de hitte en de busladingen vol toeristen. Van april tot en met juni kun je er het beste terecht. Maar hou er rekening mee dat het zomerseizoen tegenwoordig in juni wel echt begint.

Na de zomer zijn ook september en oktober prima maanden. Zwemmen kan nog en je geniet van de zon, de bloemen en al het moois wat dit stukje Italië te bieden heeft.

Als je van symbolische festivals houdt, dan is 19 september, de heiligendag van San Gennaro, een aanrader. Op deze dag verzamelen de Napolitanen zich bij de grote kathedraal van Napels om te aanschouwen hoe het gestolde bloed van de heilige weer vloeibaar wordt (of niet, en dan treft rampspoed de stad).

Rome bezoeken: wat is de beste reistijd?

Ben je van plan om Rome te bezoeken en wil je de drukte zo veel mogelijk mijden? Dat zal niet makkelijk zijn. In Rome (en in mindere mate in de andere grote Italiaanse steden) is het jaarrond redelijk druk met toerisme. Toch zie je wel een daling in de periode na Kerstmis.

Rome is geweldig om te bezoeken, maar jaarrond druk
Rome is geweldig om te bezoeken, maar jaarrond druk (foto: Pixabay)

De beste tijd om Rome te bezoeken lijkt dan ook de periode tussen januari en begin april te zijn. Daarna (en vooral met Pasen) stromen de grote drommen toeristen weer toe. Zo aan het begin van de herfst kun je ook best een poging wagen. Het is het drukker dan in de vroege lente maar meestal ook nog heel lekker weer. Zo waren we zelf eind oktober nog eens in Rome en was het 25 graden. Als je het Vaticaan wilt bezoeken ben je het beste af in januari óf in november. Maar let erop dat dit ook de maanden zijn met het minst goede weer in Rome.

Italië van maand tot maand

Reizen naar Italië kan het hele jaar door, maar afhankelijk van je wensen en voorkeuren zijn er wel geschiktere en minder geschikte maanden voor je trip.

Hieronder vind je links naar artikelen met tips en aanbevelingen voor reizen naar Italië van januari tot en met december.

Conclusie: wat is de beste reistijd voor Italië?

Dus wat is de beste tijd om Italië te bezoeken? Het korte antwoord: de lente of de vroege herfst. Ga er lekker voor en boek vandaag nog reisje in het voorjaar of de meivakantie of een stedentrip voor in oktober of november! Je zult er geen spijt van krijgen.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 redenen om Italië te bezoeken

Column: te voet naar Rome – deel 10