in ,

Een rondreis door Italië met je eigen auto

Heb je toevallig een Fiat 500C? Dan heb je de ideale auto voor een roadtrip door Italië!
Heb je toevallig een Fiat 500C? Dan heb je de ideale auto voor een roadtrip door Italië! (foto: Pxhere)

Als je een rondreis door Italië wilt maken, kun je dat in de meeste gevallen prima met je eigen auto doen. Mocht je geen auto hebben of geen geschikte auto bezitten, dan kun je altijd opteren voor autohuur, ook als je al vanuit Nederland of België wilt gaan rijden. Maar in dit artikel wil ik het eens hebben over een rondreis met je eigen auto. Wat zijn nu de belangrijkste tips en trucs?

Italië als bestemming voor je rondreis

Italië is een geweldige bestemming voor je autorondreis. In alle hoeken van het Italiaanse schiereiland vind je wonderschone bezienswaardigheden (een groot aantal UNESCO-Werelderfgoedplekken zelfs), het klimaat leent zich goed voor een langere trip en overal profiteer je van lekker eten en drinken. Maar waarheen in Italië ga je dan?

Italië leent zich uitstekend voor een rondreis
Italië leent zich uitstekend voor een rondreis (bron: Google Maps)

Noord, midden of zuid?

Je rondreis door Italië kan zich concentreren op het noorden van Italië, het midden van Italië of het zuiden van Italië. Als je tijd genoeg hebt, kun je zelfs een rondreis door heel Italië overwegen. Bijvoorbeeld van het hoge noorden naar het uiterste zuiden en weer terug.

In het noorden van Italië hebben we onder andere de volgende tips:

  • Turijn
  • Milaan
  • Verona
  • Venetië
  • Trento
  • Dolomieten
  • De meren: onder andere Gardameer, Comomeer, Iseomeer, Lago Maggiore

Voor het midden van Italië hebben we onder andere de volgende aanraders voor je:

Ga je op pad naar het zuiden? Dan zijn dit echte tips voor je rondreis:

Verwerk je eigen voorkeuren

Vanzelfsprekend is er nog veel meer te zien en te doen. Grotendeels hangt je route daarom af van je eigen voorkeuren. Toch willen we nu alvast benadrukken dat je voor welke rondreis dan ook door Italië de tijd moet nemen. Rondreizen door Italië betekent ook genieten van la dolce vita, openstaan voor nieuwe ervaringen en flexibel kunnen zijn. Je kunt in Italië lang niet overal met de snelweg komen en het land is groot, dus de afstanden lang.

Zo heb je voor de highlights in Noord-Italië zeker 3 weken nodig. En dan nog krijg je nauwelijks rust omdat je elke dag wel moet verplaatsen. Kun je meer tijd voor je rondreis uittrekken? Des te beter!

De reis ernaartoe

Allereerst moet je in Italië zien te komen. Voor veel Nederlanders is de kortste route de Zwitserland-route: Keulen, Frankfurt, Karlruhe, Bazel, Luzern, Gotthard, Bellinzona, Chiasso/Como en dan via Milaan verder Italië in.

Tip: zorg dat je vroeg voor de Gotthard-tunnel staat. Mogelijk kun je het beste een overnachting in Zwitserland plannen en de volgende dag weer vroeg op pad gaan. In het hoogseizoen kan de wachttijd voor de tunnel flink oplopen.

Knelpunt op de weg naar Italië: de Gotthardtunnel
Knelpunt op de weg naar Italië: de Gotthardtunnel (foto: Wikimedia)

Als alternatieve route kun je via Oostenrijk rijden. Hou in dat geval deze route aan: Keulen, Frankfurt, Würzburg, Neurenberg, München, Innsbruck, Brennerpas, Chiusa, Bolzano, Verona en dan verder in de richting van bijvoorbeeld Bologna. Uiteraard is de Oostenrijk-route wel een stuk verder en langer rijden.

Belgen kunnen ervoor kiezen via Frankrijk, via Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland of via Luxemburg, Duitsland en Zwitserland te reizen. De route via Frankrijk heeft als voordeel dat je geen tol voor Zwitserland hoeft te betalen. Uiteraard is het wel wat langer rijden naar Toscane.

Tip: wil je niet in één keer naar Italië rijden, dan zijn er genoeg mogelijkheden voor hotelovernachtingen onderweg naar Italië.

Autovignet en tol

Je hebt voor zowel Oostenrijk als Zwitserland een snelwegvignet nodig. Voor Zwitserland betaal je € 35 voor een jaar. Dat is ook de enige optie. Wil je door Oostenrijk? Dan kun je kiezen voor 2x een 10-dagenvignet (heen en terug). Dat kost je dan twee keer € 9. Een vignet voor 2 maanden of een jaar aanschaffen kan ook, maar is relatief duur.

Autovignet Zwitserland 2018
Autovignet Zwitserland 2018

Voor de Brennerpas moet je naast een vignet nog een extra bedrag aan tol betalen. De kosten voor de tol van de Brennerpas zijn in 2018 € 9,50 voor een enkele reis. Voor de Gotthard-tunnel in Zwitserland betaal je geen extra tol.

Tot en met Toscane ben je daarnaast nog zo’n € 40 aan tol kwijt. Tip: zorg voor een creditcard, zodat je snel langs de tolpoortjes kunt. Als je dieper Italië in gaat, loopt dit bedrag uiteraard nog verder op. Je kunt snelwegtol vermijden door nationale en provinciale wegen te nemen, maar je doet dan wel veel langer over de reis.

Rondreis Toscane

Sommige regio’s in Italië zijn zo groot, dat ze op zichzelf al geschikt zijn voor een rondreis. Specifiek zouden we Toscane willen noemen. Deze regio beslaat ongeveer de helft van Nederland en er is bijzonder veel te zien aan middeleeuwse stadjes, bijzondere overblijfselen uit vroeger tijden en culturele activiteiten.

Zie je jezelf al rijden tussen de cipressen?
Zie je jezelf al rijden tussen de cipressen? (foto: Pixabay)

Wat dacht je ervan om tijdens een lange roadtrip daar Toscane Pisa, Lucca, Florence, San Gimignano, Siena, Vinci en meer bijzondere steden en stadjes aan te doen? En ondertussen te genieten van die prachtige kronkelende wegen over Toscaanse heuvels die geflankeerd worden door cipressen?

Trek minimaal 2 weken uit om een rondreis door Toscane te maken en ‘alle’ hoogtepunten te zien.

Rondreis Sicilië

Wist je dat Sicilië de omvang van België heeft? En een stuk minder snelwegen, dus de afstanden zijn er groot. Wil je het ‘hele’ eiland zien, dan ben je al gauw 2 weken zoet. Sicilië is een ideale bestemming om tijdens een rondreis over het eiland te ontdekken. Van de Etna naar de Tempelvallei en van de zoutvlaktes bin Trapani naar de Egeïsche Eilanden. Sicilië biedt een uitzonderlijke diversiteit aan landschappen, steden en culinaire tradities.

Ragusa op Sicilië
Ragusa op Sicilië (foto: Pixabay)

Wat moet je meenemen?

Wat je mee moet nemen op rondreis door Italië hangt grotendeels af van het soort reis dat je gaat maken. Als je vooraf al je accommodaties hebt geboekt en je slaapt in hotels of in vakantiehuizen, dan heb je niet zo veel nodig. Je paspoort en een creditcard zijn dan bij wijze van spreken genoeg. Ga je daarentegen kamperen, dan is het handig om te werken met een paklijst waarop alle kampeerspullen staan.

Wat moet er mee naar Italië?
Wat moet er mee naar Italië? (bron: ANWB)

Wat in Italië in ieder geval verplicht is om mee te nemen zijn een gevarendriehoek en reflecterende hesjes voor iedere inzittende. Maar die had je als het goed is toch al in de auto, want die zijn zo’n beetje in heel Europa verplicht. Let op dat in Duitsland en Oostenrijk een verbanddoos verplicht. Die moet je dus ook in de auto hebben liggen. Niet verplicht, maar misschien wel handig is een brandblusser.

Verder moet je denken aan winterbanden en eventueel aan sneeuwkettingen, afhankelijk van wanneer je naar welke regio gaat.

Natuurlijk zorg je voorafgaand aan je vertrek voor een grondige check van je auto. Zelf kun je het peil van de vloeistoffen en de olie controleren en ervoor zorgen dat je banden goed op spanning zijn. Te overwegen is om je auto naar je garage te brengen voor een onderhoudsbeurt of een vakantiecheck.

Loop je autoverzekering en je reisverzekering nog even na. Zeker als je voor lange tijd in het buitenland verblijft, is het prettig als je in geval van nood op een goede verzekering terug kunt vallen. Via de ANWB kun je trouwens wegenwachtdekking voor heel Europa krijgen, zodat je ook in Italië pechhulp krijgt.

Met de camper rondtrekken

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een trip met een camper. Italië is een heel campervriendelijk land en je hebt mooie camperroutes om uit te kiezen. Heb je zelf geen camper, dan is het tegenwoordig heel makkelijk om er eentje te huren van particulieren.

Kijk voor meer informatie over reizen met de camper op deze pagina.

Heb je zelf een rondreis gemaakt door Italië? Heb je nog tips voor andere Italië-liefhebbers? Laat dan hieronder een reactie achter!

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een reactie

Avatar

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

De 10 lelijkste steden in Italië

De 10 lelijkste steden in Italië

Roestende fietsen in Italië

Column: roestende fietsen